28 / 04 / 2024

Calvin Klein, Tommy Hilfiger'ı satın aldı

Calvin Klein, Tommy Hilfiger'ı satın aldı

Calvin Klein ve Izod gibi markalara sahip olan Phillips-Van Heusen, Tommy Hilfiger'ı 3 milyar dolara satın aldı



Anlaşma Phillips - Van Heusen'ı, dünyanın en büyük hazır giyim şirketlerinden biri haline getirdi.
Calvin Klein ve Izod gibi dünyaca tanınan markaları bünyesinde barındıran hazır giyim devi Phillips - Van Heusen (PVH), ünlü giyim markası Tommy Hilfiger'ı 3 milyar dolara satın aldı. PVH'yi dünyanın en büyük hazır giyim şirketlerinden biri haline getiren anlaşma, son yıllarda perakende sektöründeki en büyük satın alma oldu. Piyasa değeri 2.4 milyar dolar civarında olan New York merkezli PVH, Hilfiger'ı alarak büyük bir yükün altına da girmiş oldu.

Yapılan anlaşmaya göre, PVH Tommy Hilfiger'ın sahibi olan Londra merkezli yatırım fonu Apax Partners'a 2.6 milyar dolar ödeyecek ve 380 milyon dolarlık da hisse verecek. Apax'ın yaklaşık yüzde 13 oranında PVH hissesi almasının nedeni, PVH'nin satın aldığı Tommy Hilfiger'dan küçük olmasından kaynaklanıyor.

Asya ve Avrupa'da büyüyecek
Hilfiger, 400 milyon dolar borcu ve 350 milyon dolar da nakit parası bulunan PVH'den daha değerli bir şirket. Apax, kısa bir süre önce Hilfiger'ı halka açmaya hazırlanıyordu. Ancak satışla birlikte bu proje de rafa kalkmış oldu. İmzalanan anlaşmaya göre, Hilfiger'ın 505 milyon euro civarındaki borcu Apax'ın sorumluluğunda kalacak. PVH CEO'su Emanuel Chirico, "Tommy Hilfiger tüm satın alma kriterlerimize uyuyor. Güçlü bir marka. İyi bir yönetimi var. Çok kârlı, hemen gelirlerimizi artıracak. Uluslararası büyümeye de odaklanmış durumda" dedi. PVH'nin özellikle Asya ve Avrupa'da Tommy Hilfiger yardımıyla büyüyeceği belirtiliyor.  

PVH 134 yıldır sahnede
134 yıllık bir şirket olan PVH, Izod, Bass ve Van Heusen gibi markalarını sattığı 650 civarında mağazaya sahip. PVH, Calvin Klein ve Izod'u üretmenin dışında Kenneth Cole ve Donald Trump markaları için de lisanslı üretim yapıyor. Şirket geçen yıl Hilfiger lisanslı gömlek üretimine de başlamıştı.
Hilfiger ise 1990'lı yıllarda ABD'nin en gözde markaları arasında yer alıyordu. Markanın yıllık satışları 2 milyar doları buluyordu. Ancak moda uzmanları, Tommy Hilfiger markasının çok göz önünde olması ve zevklerin değişmesiyle ABD pazarındaki popülaritesinin azaldığını belirtiyor. 2006 yılında Hilfiger, 1.6 milyar dolara Apax Partners başkanlığında bir fona satıldı. Bu anlaşma o dönemde moda dünyasının en büyük satış anlaşması olarak kayıtlara geçti. 1980'li yıllarda şirketi kuran Tommy Hilfiger, yönetimden çekilse de markanın baş tasarımcısı olarak görevine devam etti.

En büyük giyim firması
Apax yönetimi 400 milyon euro yatırım yaparak Tommy Hilfiger'ın çalışan sayısını binin üzerinde artırdı. 574 olan mağaza sayısını da 1002'ye taşıdı. Tommy Hilfiger CEO'su Fred Gehring yönetiminde marka son yıllarda Avrupa'da atak yapmaya başladı. ABD'de ise 2008 yılında perakende devi Macy's ile yapılan bir anlaşmayla, 800 Macy's mağazasında Hilfiger için özel satış alanları oluşturarak markanın tekrar canlanması sağlandı. Son yapılan anlaşmayla PVH, dünyanın en büyük giyim şirketlerinden biri haline gelerek ABD genelindeki perakende zincirleriyle yapacağı anlaşmalarda  elini oldukça güçlendirmiş oldu.

Hisseler çıkışa geçti
Geçen yıl krizin etkisiyle hisseleri 16.50 dolara kadar inen PVH, satışlarının beklentilerin üzerinde seyretmesiyle hisse değerinde 48 dolara kadar çıktı. Anlaşmanın açıklanmasının ardından, ABD'de New York Borsası'nda işlem gören PVH hisseleri yüzde 4 yükselerek 49.50 dolara geldi. 

Tommy Hilfger'da CEO'luk
görevini Fred Gehring yapmaya devam edecek. Tommy Hilfiger ise baş tasarımcı olarak çalışmayı sürdürecek. PVH satın almayla birlikte yıllık tasarrufunun 40 milyon dolar
civarında olacağını açıkladı.

CK, 10 bin dolarla yola çıktı, en tanınan marka oldu
Modacı Calvin Klein, 1968 yılında New York'ta 10 bin dolar sermayeyle kendi adıyla bir ceket dükkânıyla yola çıktı. 1971'de kadın giysileri de üretmeye başlayan Klein, 1977 yılında 100 milyon dolarlık giysi satar hale geldi. Dünyaca ünlü bir Amerikan giyim, ayakkabı ve aksesuvar markası haline gelen Calvin Klein, 1978'de ününü daha da artıran kot pantalonlardan 200 bin tane sattı. Sansasyonel reklamlarıyla bilinen marka, 1980'de Brooke Shields'ın "Benimle Calvin'im arasına hiçbir şey giremez" dediği reklamıyla çok konuşuldu. Calvin Klein 2002 yılında 430 milyon dolara Phillips Van Heusen'ın oldu. Ancak bu satın alma, dün Tommy Hilfiger'ı satan Apax Partners tarafından da mali olarak desteklendi. Dünyanın en tanınan markalarından birisini yaratan modacı Klein, jean tasarlayan ilk modacı olarak da biliniyor.

Hilfiger tezgâhtar olarak başladı, 65 ülkeye yayıldı
Klasik Amerikan rahat giyiminin dünyadaki önemli temsilcilerinden olan Tommy Hilfiger, liseyi bitirdikten sonra New York'ta giyim mağazalarında tezgâhtar olarak çalışmaya başladı. Daha sonra kendi giyim dükkânını açan Hilfiger, 25 yaşındayken iflas etti. Tasarımcı olmaya karar veren Hilfiger, 1984 yılında kendi adıyla şirketini kurdu. Kısa sürede ünlenerek bir moda devi haline gelen şirket; Tommy Hilfiger, Hilfiger Denim ve Hilfiger Sport olmak üzere 3 marka altında hizmet veriyor. 65 ülkede 900'ü aşkın mağazası bulunan Tommy Hilfiger'ın 2009 yılı satışları
2.2 milyar dolar oldu. Hilfiger düşen satışlar nedeniyle 2006'da şirketini 1.6 milyar
dolara Apax Partners'a sattı.
Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Tommy Hilfiger Calvin Klein'la 3 milyar dolara kardeş oldu
Calvin Klein'in sahibi Philips- Van Heusen şirketi, Tommy Hilfiger'i 3 milyar $'a satın aldı
Moda dünyasının ünlü markalarından Tommy Hilfiger'in sahibi olduğu Apax Partners, markayı 3 milyar dolara New York merkezli giyim perakendecisi Philips-Van Heusen'e sattı. Portföyüne Tommy Hilfiger'i de ekleyen Philips-Van Heusen'ın bünyesindeki markalar arasında Calvin Klein ve Izad da bulunuyor. Şirket ayrıca Kenneth Cole Reaction ve Donal Trump ürünlerinin lisans hakkını elinde bulunduruyor. Tommy Hilfiger'i de satın alarak yüzde 4'ten fazla pazar payı ile dünyanın en büyük giyim şirketlerinden biri haline gelen Philips-Van Heusen, anlaşma gereği Apax Partners'a 2.6 milyar dolar nakit ödeyecek. Kalan 379.9 milyon dolarlık kısmı ise hisse satışı ile ödeyecek. Şirket ünlü markanın 137.6 milyon dolar tutarındaki borcunu da üstlenecek.

1002 MAĞAZASI VAR
Şirketin kurucusu ve tasarımcısı Tommy Hilfiger'in yine baş tasarımcı olarak görevinde kalacağı ve şirketin moda stratejisini belirleyeceği açıklandı. CEO Fred Gehring bu görevine devam edecek ve Phillips-Van Heusen'ın uluslararası operasyonunun CEO'luğunu da üstlenecek. Tommy Hilfiger'i 2006 yılında 1.2 milyar euroya satın alan Apax Partners, şirkete 400 milyon euro yatırım yaptı. Çalışan sayısını bine, 572 olan mağaza sayısını 1002'yeçıkardı.

'HİLFİGER'LE YENİ PAZARLARA AÇILACAĞIZ'
Phillips-Van Heusen CEO'su Emanuel Chirico, Tommy Hilfiger'ı satın almalarının diğer markalarının uluslararası pazarlara açılmasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi. Chirico, "Bünyemize kattığımız Tommy Hilfiger ile uluslararası alanda markalarımızı büyütmeye ve pazar paylarını artırmaya odaklanacağız. Calvin Klein gibi Tommy Hilfiger da ABD ve Avrupa'da benzersiz bir imaja sahip ve bunu gelişmekte olan Asya'da da çok iyi şekilde değerlendireceğiz" dedi.
Sabah

Calvin Klein'ın patronu 3 milyar dolara Tommy Hilfiger'i aldı
Amerikan rüyasını sembolize eden marka olarak anılan Tommy Hilfiger'ı, hazır giyim perakende devi Phillips-Van Heusen 3 milyar dolara satın almak için imzayı attı.

Calvin Klein markasının da sahibi olan Phillips-Van Heusen, Apax Partners şirketinden Tommy Hilfiger'ı alarak, 4.6 milyar dolar gelirle dünyanın en büyük perakende gruplarından biri oluyor.

2 katına sattı
1951 doğumlu Amerikalı Tommy Hilfiger kendi ismini taşıyan markasını 1984 yılında kurmuştu. Amerikan bayrağını simgesi olarak seçen markayı 2006 yılında özel yatırım şirketi Apax Partners'a 1.6 milyar dolara satmıştı. Apax Partners başkanlığındaki grup Tommy Hilfiger'ı 500 milyon dolardan fazla yatırım yaparak çalışan sayısını 1000'in üzerine ve 574 olan mağaza sayısını 1002'ye çıkarmıştı. Önünde sonunda markayı elinden çıkarması beklenen Apax'ın, 4 yıl sonra neredeyse aldığı bedelin 2 katına Tommy Hilfiger'ı satması büyük bir ticari başarı olarak kabul ediliyor.

Phillips-Van Heusen, 2.6 milyar doları nakit, 379.9 milyon doları hisse olarak ödeyecek ve 137.6 milyon dolar tutarındaki borcu üstlenecek. Calvin Klein, Geoffrey Beene, Kenneth Cole New York, Van Huesen, Arrow, IZOD ve Bass gibi markaların sahibi Phillips-Van Heusen'in Başkanı Emanuel Chirico, Tommy'nin bazı markalarının dünyaya açılmasına yardımcı olacağını belirterek, "Kendi ürünlerimiz için Tommy Hilfiger'ın güçlü Avrupa dağıtım kanallarından faydalanacağız" dedi. Tommy Hilfiger'ın CEO'su Fred Gehring görevine devam ederken, Phillips-Van Heusen's uluslararası operasyonlarını üstlenecek ve yönetim kurulu üyesi olacak.

Borsada da çoştu
Satın alma haberi Phillips-Van Heusen'in hisseleri yüzde 12 yükselerek son 1 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Şirketin gelirinin yüzde 60'ı ABD yüzde 40'ı ise deniz aşırı ülkelerden gelecek. Cironun yüzde 90 satışlardan geriye kalan kısmı ise isim hakkından elde edilecek. Tommy Hilfiger markasının tasarımlarında herhangi bir değişiklik olmayacağı belirtilirken, yine tasarımcı Tommy Hilfiger'ın görevine devam edeceği kaydedildi.

Türkiye'yi model alıp büyümüştü
TOMMY Hilfiger, 33 mağaza ve 30 milyon Euro perakende cirosuna sahip Türkiye operasyonunu Unitim'den Mayıs 2005'te satın almıştı. Tommy Hilfiger CFO ve COO'su Ludo Onnink, ABD ve Avrupa'dakinin aksine Türkiye'de hızla mağazalaşarak önce merkezi korkutan daha sonra ise örnek olan Türkiye operasyonunu satın almak için şu anda kendilerine güven duyduğunu belirterek "Bir kaç yıl önce bu satın almaya hazır değildik" demişti.
Hürriyet

Phillips-Van Heusen Tommy Hilfiger'ı alıyor
Calvin Klein gibi çok sayıda tanınmış moda markasını bünyesinde barındıran ABD'li Phillips-Van Heusen, Tommy Hilfiger'ı 3 milyar dolara satın alacağını açıkladı.

Fred Gehring'in Tommy Hilfiger CEO'su olarak göreve devam edeceği, ayrıca Phillips-Van Heusen'ın uluslararası faaliyetlerinden de sorumlu olacağı belirtildi. Tommy Hilfiger ise baş tasarımcılığa devam edecek.
Star


Geri Dön