04 / 01 / 2025

Can Çobanoğlu: Batman’ın turizmde önü açık!

Can Çobanoğlu: Batman’ın turizmde önü açık!

Batman’ın tarihi ilçesi Sason’da bal, ceviz ve çilek festivaline katılan Milli takım eski menajeri Can Çobanoğlu, Batman’ın turizmde önü açık kent oluğunu dile getirdi...




Milli Takım eski menajeri Can Çobanoğlu’nun da yer aldığı ekip, Batman ve Sason turizmini masaya yatırdı. Batman’ın tarihi ilçesi Sason’da bal, ceviz ve çilek festivaline katılan Milli takım eski menajeri Can Çobanoğlu, Batman’ın turizmde önü açık kent oluğunu söyledi.


“BATMAN YAŞANILABİLİR BİR KENT”

Doğa güzelliğiyle bilinen Batman’ın Sason ilçesinde bal, ceviz ve çilek festivali renkli geçti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vali Azmi Çelik, Sason Kaymakamı Tekin Dündar, Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı ve Sasonluların ilgi gösterdiği etkinliğin ardından Batman’da ağırlanan Milli Takım eski menajeri Can Çobanoğlu, moderatörlüğünü yaptığı ‘Batman turizm’i masaya yatırıldı.


“BATMAN GÖRÜLMESİ GEREKEN BİR KENT”

Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar, Sason Kaymakamı Tekin Dündar, Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayca, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, Bürokrat ve İşadamları Derneği (İSBİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer El ile bazı konukların katıldığı toplantıda turizm konusu ele alındı. Batman ve Sason’u öven Milli Takım eski menajeri Can Çobanoğlu; “Batman yaşanılabilir bir kent. Sason, balı, cevizi ve çileğiyle markalaşacağına inanıyorum. Batman’ı görmeyenleri bu kente davet ediyorum. Batman görülmesi gereken bir ilimiz” dedi. 


“SASON TURİZMDE HAK ETTİĞİ YERE GELECEK”

Sason ilçesinin turizmde hak ettiği yere geleceğine inandığını belirten Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar; “Sason turizmde hak ettiği yere gelecektir. Bal, ceviz ve çileğiyle tanınan ilçemiz turizmdeki pastasını da artık almaya başladı. Sason’u gittiğimiz her yerde tanıtmaya devam edeceğiz. Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz de katıldığı her fuarda Sason’un balı, cevizi ve çileğini tanıtıp destek veriyor. 4 Aralık’ta  İzmir  fuarında da Sason Belediyesi olarak standımızı açıp ilçemizi tanıtacağız. Sason için ne gerekiyorsa biz yapmaya hazırız. Sason tanıtımına destek veren herkese de teşekkür ederiz” dedi.



COĞRAFİ KOŞULLARIN ETKİSİ VAR”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, doğa güzeli Sason’un turizmdeki önemine dikkat çekti. Mereto'nun eteklerinde kurulan Sason’un kültürel dokusu gerek mimari ve sanatta gerekse tarıma dayalı kültürünün oluşmasında coğrafi koşulların etkisi olduğuna dikkat çeken Müdür Aslanlı; “Sason ilçemiz zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Sason, tarihsel süreç içinde Asur, Urartu, Med, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli uygarlıkların hakimiyetinde kalarak bu medeniyetlere ait somut ve somut olmayan kültürel mirası sentezleyerek günümüze kadar getirdiğini söylemek mümkün. Güneydoğu Toroslarının uzantısı Aydınlık dağlarının en yüksek tepesi olan 2 bin 973 metre yüksekliğiyle bölgenin en yüksek dağı olan Mereto'nun eteklerindeki Sason’un kültürel dokusu gerek mimari ve sanatta gerekse tarıma dayalı kültürünün oluşmasında coğrafi koşulların etkisi büyüktür. Kadim bir tarihi olan Sason’da günümüze kadar gelen tarihi yapılardan savunma mimarisi eserlerinden Bozikan, Beksi, Pirtukan kaleleri; dini mimari yapılarından ise Mereto Parstır Asdvdzazin (Meyrem Ana Kilisesi), Havari Petrus, Surp Kevork ve komk’ olarak adlandırılan kilise ve manastırlarıyla gezilip görülmesi gereken en önemli kültür ve turizm merkezleridir” diye konuştu.


“SASON, BÜYÜLEYİCİ BİR ORTAMA SAHİP”

Aslanlı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Anılan tarihi mekanlardan özelikle kilise ve manastırlarımız kültürel mirasımızı gelecek nesiller aktarma, farklı din ve inanç mensubu vatandaşlarımıza, yerli ve yabancı turistlere tanıtma amacıyla tescil edilerek kültür turizminin hizmetine sunulmuştur. Sason’da kültür turizminin gelişmesi amacıyla özellikle son zamanlarda başlatılan çalışma ve projelerimiz ise devam etmekte. Kültür turizmine alternatif olarak ise vadileri ve doğal su kaynakları bakımından zengin olan Sason’umuzda, bir çok mesire ve piknik alanı mevcut. Bu alanlar serinlik ve bol yeşilliğiyle insanları  kendine çekmekte. İlçe merkezinde ‘Sevek çeşmesi’ doğal güzelliğiyle büyüleyici bir ortama sahip. ‘Nabuhan, Hapyenk’ ve  ‘Ağde’ çeşmeleri bunlardan bir kaçı. Geçmişte insanların Allah’a şükürlerini sunmak için yaptıkları kurban kesimi törenleri ve türbe ziyaretleri; günümüzde bir gelenek haline gelmiş. Erdemli mahallesinde halk arasında ‘Şehan’ adı verilen türbede her yıl Temmuz ayının son perşembe gününde halk bir araya gelip kurbanlar keserek, bu günü kutsal bir gün olarak kutlar. Aynı günde Mereto dağı zirvesindeki iki ayrı ziyarete de ziyaretçiler gider ve kurban keserler.”

‘‘SASON KARAKOVAN BALI’’

Aslanlı sözlerini şöyle tamamladı; “Su sporlarından ‘rafting’ için uygun bir akarsu olan Sason Çayı, çevresindeki yüksek dağlar bulunması nedeniyle de ‘dağcılık’ geliştirmesi planlanan alternatif turizmdir. Ayrıca sağlık turizmi açısında önemli bir yeri olan Sason’a bağlı Yol üstü köyündeki doğal maden suyu kaynağı Haziran ayından ekim ayına kadar şifa arayan insanların umut kaynağıdır. Özellikle böbrek hastaları yoğun olarak buraya geliyor. Sason’umuz hak ettiği turizm imkanlarından pay alacaktır. Zengin tarımsal ürünlere sahip Sason’da yöresel ürünlerden ceviz-cucuk 'Şaran' yapımında kullanılır. Adeta Sason’la özdeşleşen bir diğer ürün olan ‘Sason Karakovan balı’ ve son yıllarda keşfedilen lezzetli ‘Sason çileği’ ilçemizin ve hatta Batman’ın tanıtımının yanı sıra turizm ekonomisi açısından büyük katkı sağladı.”



Batman Çağdaş


Geri Dön