22 / 12 / 2024

Çanakkale 1915 Köprüsü'nün ihalesi için son 10 gün!

Çanakkale 1915 Köprüsü'nün ihalesi için son 10 gün!

1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ihalesi 10 gün sonra 26 Ocak Perşembe günü gerçekleştirilecek… AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olan 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ihalesinin 26 Ocak Perşembe günü yapılacağını bildirdi.



1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ihalesi 264 saat sonra 26 Ocak Perşembe günü gerçekleştirilecek…


AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olan 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ihalesinin 26 Ocak Perşembe günü yapılacağını bildirdi. Gider, “Bu projenin hayata geçmesiyle İstanbul Çanakkale’ye yaklaşacak. Çanakkale lojistik merkezi olacak. Çanakkale’de bugünü kadar ‘olamaz’ denilenler AK parti’nin büyük düşünmesi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale’ye olan özel ilgisiyle bir bir gerçekleşiyor” dedi.

 

İHALE 26 OCAK’TA

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider  26 Ocak Perşembe günü ihalesi yapılacak 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü için yaptığı açıklamada “Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolu projesinin 1915 Çanakkale köprüsü dahil yaklaşık 100 kilometrelik kesimi yap-işlet-devret modeliyle ihale edilecek. İhale, 26 Ocak 2017 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yapılacak. Lapseki’nin Şekerkaya mevkii ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkii arasında yapılacak olan Boğaz köprüsünün ankrajlar arası toplam uzunluğu 4 bin 23 metre olacak. Köprünün orta açıklığı ise cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle 2 bin 23 metre olarak planlandı. Yan açıklıkları biner metre olacak. 2x3 şeritlik karayolu olacak köprünün tabliye genişliği 36 metre, tabliye yüksekliği ise 5 metre olacak. Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak olan Çanakkale 1915 köprüsünün temeli 18 Mart 2017 tarihinde atılacak. Projenin 2023 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor” dedi.


ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ'NE 5 ÜLKE TALİP OLDU

Gider, Türkiye'nin dördüncü boğaz geçişi Çanakkale 1915 Köprüsü'nün önce 26 Ocak’ta ihale sürecinin ardından  18 Mart'taki temel atma töreni yaklaşırken inşaat ihalesine katılacak isimlerin de  netleştiğini söyledi. Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, “ Japonya'nın en büyük ikinci ticaret şirketi Itochu ile çelik köprü ve çeşitli ağır sanayi dallarına yönelik makine imalatında faaliyet gösteren Japon firması IHI Corporation, ihaleye Nurol Holding ve Makyol İnşaat'la birlikte girlesi bekleniyor. Farklı kaynaklara göre ise Hyundai, İtalyan inşaat şirketi Astaldi, İçtaş ve Kalyon İnşaat'la birlikte teklif sunmayı planlıyor. Astaldi ayrıca, 7,5 milyar dolar değerindeki İstanbul-İzmir otoyolunun yüklenicilerinden Cengiz ve Kolin İnşaat'ın Çinli inşaat devi Sichuan Road and Bridge Co. (CRBC) ile katılacağı ihaleye Birleşik Arap Emirlikleri'nden SK Mühendislik ve İnşaat Şirketi ve Güney Koreli Daelim Industrial Co., Limak ve Yapı Merkezi İnşaat ile dâhil olacak.  İhale koşullarına göre gruplar, ihaleye katılabilmek için 100 milyon lira (27 milyon dolar) taahhüt etmek zorunda” dedi.

 

RAKAMLARLA ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ

Dev proje Çanakkale'de, Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasında yapılacağını tekrarlayan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü ile uyumlu olması adına 2 bin 23 metre ayak açıklığına sahip olacağını ve bu uzunlukla bir rekora imza atılacağını söyledi. Gider, 352 kilometre uzunluğunda olması planlanan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Gelibolu-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu'nun, ilk etapta Malkara-Gelibolu-1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale bağlantısını sağlayacak olan yaklaşık 100 kilometrelik kısmı için ihaleye çıkılacağını bildirdi.

 

 MARMARA OTOYOL RİNGİNİN SON HALKASI

1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nü de içinde barındıran projenin Marmara Otoyol Ringi’nin son halkası olacağını belirten Gider şöyle konuştu: "Uluslararası ana ulaşım koridorlarının üzerinde yer alan Türkiye, bölgesel ve kıtalararası ticarette bir köprü konumunda. Ülkemizin bu konumunu kullanabilmesi amacıyla İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu projeleri ile Marmara Denizi'ni otoyollarla çeviriyoruz. Yaptığımız plana göre, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu, Kınalı tarafından TEM'e, Balıkesir'in batısından ise Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'na bağlanacak."


"1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GELİBOLU-LAPSEKİ ARASINDA YAPILACAK"

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu'nun ilk etabı olan Malkara-Gelibolu-1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale bağlantısını sağlayacak olan yaklaşık 100 kilometrelik kısmı için ihaleye çıkılacağını yineleyerek, şunları kaydetti: "Projenin en zorlu ayağı olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili güzergahın üzerinde çalıştık ve bu çalışmaları da tamamladık. Köprü, Gelibolu ile Lapseki arasında yapılacak. 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün de dahil olduğu otoyolu, YİD modeliyle yapmak için Yüksek Planlama Kurulu kararı alındı. İhale çalışmalarına başladık ve bu ay sonuna kadar ihale ilanına çıkacağız. 2017 yılı Ocak ayında ise teklifleri alacağız. Otoyolun tamamının yapım süresini 5 yıl olarak planlıyoruz. Projenin kalbi olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımını da 18 Mart 2017'de başlatmayı hedefliyoruz."

 

TÜRKİYE'DE İNŞA EDİLEN ASMA KÖPRÜLERİN EN UZUNU

 Başbakan Binali Yıldırım’ın  26 Ocak'a kadar tekliflerin alınacağını belirttiğini ve bir değişiklik olmadığını söyleyen Ayhan Gider, köprünün iki kulesi arasındaki açıklığın 2023 metre olacağını aktardı.  2 bin 23 metrenin önemli bir açıklık teşkil ettiğine işaret eden Gider köprünün, Türkiye'de inşa edilen asma köprülerin en uzunu olacağını kaydetti. Dünyada ayak açıklığı en uzun köprünün, Japonya'daki Akashi Köprüsü olduğunu ifade eden Gider, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün, Akashi Köprüsü'nden daha uzun olacağını vurguladı.

 

"HEDEFİMİZ 2023 YILINA KADAR BİTİRMEK"

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, "Bir taraftan Gelibolu'da başlıyor, Lapseki'ye geçiyor. Lapseki'den sonra da yolun bir kolu Çanakkele'ye gidiyor, bir kolu da Çanakkale-İzmir yoluna, diğer tarafı da Bandırma üzerinden Bursa, Balıkesir, Manisa ve diğer illere gidiyor." dedi. Projenin ihalesinin gerçekleşmesinin ardından, yapımına da kısa süre içinde başlanacağını belirten Gider "Hedefimiz, 2023 yılına kadar bitirmek. Yaklaşık 5 yıl öngörülüyor, yapım süresi. 18 Mart'ta da Çanakkale törenlerinde temel atmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

 

"KÖPRÜDEN GEÇİŞ SÜRESİ 3 DAKİKA"

Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, köprüden geçiş süresinin, viyadük dahil 3 dakika olacağını bildirdi. 1915 Çanakkale Köprüsü Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak. Köprü, Gelibolu ile Lapseki arasında yapılacak. 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün de dahil olduğu otoyolu, YİD modeliyle yapmak için Yüksek Planlama Kurulu kararı alındı. Otoyolun tamamının yapım süresini 5 yıl olarak planlandı. Projenin kalbi olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımını da 18 Mart 2017'de başlanacak.


Çanakkale Hedef Gazetesi


Geri Dön