24 / 11 / 2024

Caner Ataseven kentsel dönüşüm için kitap yazdı!

Caner Ataseven kentsel dönüşüm için kitap yazdı!

Risk Kentsel Dönüşüm Merkezi Yönetim Kurul Başkanı Caner Ataseven. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın uygulanmasına ilişkin ilk bilimsel çalışmayı tamamladı. Yüksek Mimar Caner Ataseven Isparta ve Burdur'da yapılan uygulamaları ortaya koydu.




Risk Kentsel Dönüşüm Merkezi Yönetim Kurul Başkanı Caner Ataseven. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın uygulanmasına ilişkin ilk bilimsel çalışmayı tamamladı. İsparta ve Burdur'da yapılan uygulamaları ortaya koyan Yüksek Mimar Ataseven, İsparta için de çarpıcı tespitlerde bulundu. 

6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın uygulanmaya başlanmasından sonra, dönüşümün izlerine yönelik ilk bilimsel çalışma hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli yapı tespit yetkisi alan ilk kuruluş olan Risk Kentsel Dönüşüm Merkezi'nin Yönetim Kurul Başkanı Caner Ataseven, Süleyman Demirci Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde yüksek lisans tezini hazırladı. Ataseven, Kentsel Dönüşüm Kanunu Kapsamında Deprem Bölgelerinde Yapılan Uygulamaların Değerlendirilmesi başlıklı araştırmasın, İsparta ve Burdur'da yapılan kentsel dönüşüm uygulamalarını ortaya koydu. 


KİTAP HALİNE GETİRECEK 


Tez çalışmasında durum tespiti yapan Ataseven, Kentsel Dönüşüm Yasası'nı da kapsamlı bir şekilde çalışmasında ele aldı. Yüksek Mimar Ataseven, yasa çıktıktan sonra uygulamanın tespitine ilişkin bilimsel anlamda ilk olma özelliğine sahip çalışmayı, en kısa sürede kitap haline getireceğini söyledi.


UYGULAMADA YAŞANAN AKSAKLİKLAR 

Yasanın iyi niyetli ve olumlu amaca hizmet etse de uygulama aşamasında çeşitli sorunların baş gösterdiğine dikkat çeken Ataseven, yasa çıkarken istişare ve bilgilendirme eksiğinin temel sorunlardan biri olduğunu söyledi. Olayın hukuki boyutunda da sorunlar yaşandığını bildiren Ataseven, "Yasada mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı veremez' denilmesine rağmen, Anayasa Mahkemesi, bu kararı bozmuştur. Bu da yasanın en büyük yaptırım güçlerinden birini etkisiz hale getirmiştir. 

Yasada risk tespitine karşı gelenler hakkında cezayi müeyyide uygulanmasına imkan verilirken pratikte bu zor olmaktadır" dedi. Yasada bir diğer eksikliğin de sit alanı ve tescilli yapılarla ilgili yapılar olduğunu aktaran Ataseven, yasa üzerinden üç yıl geçmesine rağmen bu konuda çalışmalar yapılmamasının eksiklik olduğunu dile getirdi. 


BURDUR BU İSTE ÖNDE GİDİYOR


 İsparta ve Burdur'a yönelik tespitlerini de paylaşan Ataseven'in, İsparta için en önemli tespiti İsparta'da henüz tek bir riskli alan bölgesinin bile ilan edilmemiş olması. Burdur'da 4. Afyonkarahisar'da bugüne kadar 10 riskli alan tespiti yapıldığını kaydeden Ataseven, birinci derece deprem kuşağındaki İsparta'da bir tek bile riskli alan tespiti yapılmamasının ilginç olduğu görüşünde. Burdur'un ülke genelinde yasayı en hazır karşılayan illerden biri olduğunu anlatan Ataseven," Kanunun çıkmasından bir yıl önce Burdur'da adeta kentsel dönüşüm uygulaması başlamıştı. Uygulama yeni başladığında Burdur'da 50 kadar kamu binasının deprem tetkikleri yapılmış, binalar boşaltılmış, yıkım ve güçlendirme kararı verilmişti. Burdur bölgedeki en küçük şehir olmasına rağmen kentsel dönüşüm uygulamalarında en önde yer alan şehir sıfatını korumakta. Mart ayı itibariyle sadece Risk Kentsel Dönüşüm'ün riskli bina tespit sayısı 276. İsparta'da ise mart ayında firmamızın riskli yapı tespit rakamı 262" şeklinde konuştu. 


SAĞLAM BİNALARIN YAPİLMASİ BİZLERİ MUTLU EDİYOR ANCAK... 


Kendileri açısından sevindirici noktanın her iki ilde 538 riskli binanın yanı binlerce bağımsız bölümün yerinde dönüşümünün gerçekleşmesi olduğunu ileten Ataseven, "Yani bölgesel veya alansal ölçekte şehir ve bölge planlama çalışmaları yapılmadan mevcut eski bina yıkılmış, yerine imarın müsaade ettiği maksimum alan ve kat sayısıyla yeni bina inşa edilmiştir. Bu dönüşümde olumlu sayılabilecek taraflar, depremde yıkılma riski olan binanın yapı denetimli sağlam bir binaya dönüştürülmesi ve şehri eski görünümlü kullanışsız bina görüntüsünden uzaklaştırmak olmuştur. Başarısız tarafı ise şehri merkezinde sıkışık ve çarpık yapılaşmanın olduğu alanda bir parselde bina yıkılırken; yerine aynı bina çekme mesafeleriyle ve aynı inşaat alanında veya daha fazla yeni bina yapılması. Yani esik binanın otoparkı yokken, yeni binada da olmaması, eski binanın yollan darken, yeni binada da yolların dar olması. O nedenle kentsel dönüşümdeki aksaklıklar mutlaka giderilmelidir. Çünkü yakında geri dönüş imkanı olmayabilir. Bugün şehir ve bölge ölçeğinde bir planlama yapmadan her mahalleden bireysel başvurularla tek tek binalar yerinde dönüştüğü için, yarın şehir planlama çalışması başlayınca bu mahallelerde yapılan sağlam, yapı denetimli ve ruhsatlı binalara müdahale etmek çok zor olacaktır" diye konuştu. 


Isparta Postası


Geri Dön