18 / 05 / 2024

Çankırı’da konut sorunu yaşanacak mı?

Çankırı’da konut sorunu yaşanacak mı?

Çankırı’da önümüzdeki birkaç yıl içinde ciddi konut sıkıntısı yanması bekleniyor. Bölgede konut ve kira sıkıntısının artması düşünülüyor.



2 binin üzerinde personelle Mamak 28. Mekanize Piyade Tugayı’nın ilimize taşınacağının açıklanmasının ardından akıllara konut sıkıntısının nasıl giderileceği geliyor.


Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili açıklama yapan Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, 2 binin üzerinde personelle Mamak 28. Mekanize Piyade Tugayı’nın ilimize taşınacağını müjdeledi.


Ankara’daki bazı birliklerin küçük illere taşınmasının gündeme gelmesi üzerine, Ankara’nın sınır illeri olan, Kırıkkale, Kırşehir, Çorum ve Karabük gibi iller, bu konudaki talep ve isteklerini kampanyaya dönüştürmüş yerel ve ulusal basında birliğin o illere taşınabileceğine dair haberler yer almıştı. Milletvekili Filiz’de bu süreçte çalışmalarını istikrarlı bir şekilde sürdürdü ve girişimleri karşısında Çankırı’nın lehine bir sonuca ulaştı.


Ankara Mamak 28. Mekanize Piyade Tugayı ve buna bağlı olarak iki Mekanize Taburu, bir Tank Taburu, Bir  Topçu Bölüğü ve bağlı birlikleri ile beraber iki binin üzerinde personelin, 500’ün üzerinde askeri aracın tamamının önümüzdeki günlerde taşınma işlemlerinin başlaması suretiyle yıl sonuna kadar taşınması ve yerleştirilmesi bekleniyor.


Bu haber, hiç şüphesiz duyan herkesi çok sevindirmiştir. Ancak Çankırı’da şu anda bile konut ve yüksek kira sıkıntısı yaşandığını göz ardı etmememiz gerekiyor. Yıl sonuna kadar en az 2 bin kişinin ilimize gelecek olması yaşanan konut ve kira sıkıntısını daha da artıracağa benziyor.


Öte yandan her geçen gün büyümeye devam eden Yakınkent OSB ve üniversiteyi de düşündüğümüz zaman, önlem alınmazsa Çankırı’da önümüzdeki birkaç yıl içinde ciddi konut sıkıntısı yaşanacak.


Çankırı’nın büyümesi için elbette nüfusu artmalı ama nüfusu artırırken de buna bağlı olarak barınma sorununun artmaması gerekiyor. Önce nüfusu artırıp sonra konut sorununu çözmeye kalkarsanız Çankırı

nüfusunun daha da artmasını çok fazla bekleyemezsiniz. Bugün OSB’lerde çalışan işçiler, üniversitedeki öğrenciler ya da diğer çalışanlar konut sorunu olduğundan ya çevre illere, ilçelere kaçıyor ya da Çankırı’dan ayrılıyor.


Türkiye’nin birçok ilinde, Çankırı’nın da birçok ilçesinde TOKİ’ler tamamlanmış durumda. Ancak aynı şey ilimiz için geçerli değil. Kale altında çalışmalar hızla devam ediyor ama bu çalışmaların yıllar önce

yapılması gerekliydi.


Ayrıca Çankırı Yakınkent OSB için yapılması planlanan Uydu Kent Projesi’nde ise halen gözle görülür bir gelişme yok. Yakınkent OSB’de çalışanlar için yapılması planlanan ve Çankırı’nın konut sorununu çözmesi için büyük umut bağlanan projenin ne zaman hayata geçirileceğini de merakla bekliyoruz.


10 bin kişinin yaşaması için planlanan Uydu Kent projesinde de çalışmaların bir an evvel başlayıp en kısa sürede bitirilmesi, elimizdeki potansiyeli kaçırmamamız için büyük önem arz ediyor. 


Edindiğimiz bilgiye göre Ankara’nın Kalecik ilçesinde Yakınkent OSB’de çalışan işçiler için 352 konutluk projenin yapımının sürdüğünü de ek bilgi olarak ekleyelim istedik.





Çankırı Yenigün


Geri Dön