30 / 04 / 2024

Çankırı'da son 5 yılda satılan ve kiralanan Hazine arazileri TBMM'de!

Çankırı'da son 5 yılda satılan ve kiralanan Hazine arazileri TBMM'de!

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Çankırı'da son beş senede Hazineye ait arazilerden satılan ve kiralananlarla ilgili soru önergesi verdi. 



Çankırı'da son beş senede Hazineye ait arazilerden satılan ve kiralananlar TBMM gündemine taşındı. CHP  Ankara  Milletvekili Tekin Bingöl, konuya ilişkin soru önergesi verdi. 

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlamasını talep etti. CHP'li Tekin Bingöl, "Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından Anayasanın 98. Maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını dilerim." diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Çankırı'da Çatalelma Köyü başta olmak üzere Kızılırmak ve çevresindeki Hazine'ye ait arazilerin satış ve kiralama ihaleleri başlatılmıştır. Bölge halkının ilettiği bilgilere göre, 27.07.2021 tarihinde söz konusu arsalar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Milli Emlak tarafından bölge muhtarları ve köy halkının bilgisi ve rizası dışında organik tarım yapılmak amacıyla 30 yıl süreli irtifak hakkı kapsamında ihale sürecine alınmıştır. Bölge muhtarları ihale sürecinin iptali ve bilgi almak amacıyla resmi başvuruda bulunmuş ancak Bakanlığınızca henüz bir yanıt verilmemiştir. Bölge halkı, Çankırı’da Kızılırmak ve köy çevrelerinde tek yeşil alan olarak bu arazilerin bulunduğunu, ihale konusu “iğdelik” ve “yılgınlık” olarak kullanılan arazilerde aralarında nesli tükenme tehlikesi de bulunan çok sayıda hayvanın yaşadığını, söz konusu arazilerde ağaç kesimine izin vermediklerini, yeşil alanları koruduklarını belirterek ihalelerin ardından arazilerin kullanıma açılması ile bu yeşil alanları kaybedecekleri endişesi taşımaktadırlar."

Çankırı da son 5 yılda satılan ve kiralanan Hazine arazileri TBMM de!

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ün soruları:

1- Çankırı ve köylerindeki arazi satış ve kiralama ihalelerinin amacı nedir? 

2- Çankırı'da son 5 yılda Hazine'ye kayıtlı kaç arazinin satışı ve kiralanması için ihale süreci başlatılmıştır? Önümüzdeki bir yıl içinde planlanan ihale sayısı kaçtır? Satışı ve kiralanması planlanan arazilerin büyüklüğü ne kadardır? 

3- Çankırı’da Hazine’ye ait arazilerinin organik tarım amacı ile 30 yıl süreli irtifak hakkı kapsamında kiralandığı doğru mudur? Bu ihaleleri kazanan şirket, kişi ve kurumlar kimlerdir? 

4- Çankırı’da Hazine'ye ait arazilerinin satışı ve kiralanması öncesinde bölge halkına yönelik herhangi bir bilgilendirme yapılmış mıdır? 

5- Çankırı’da ihale kapsamına alınan araziler için bölge halkına öncelik vermeyi düşünüyor musunuz? 

6- Ihale kapsamına alınan arazilere yönelik Bakanlığınızca bir ön çalışma yapılmış mıdır? Bu arazilerin satışı ve kiralanmasından etkilenecek yurttaş sayısı kaçtır? 

7- Organik tarıma açılacağı belirtilen arazilerde yaşamını sürdüren ve aralarında nesli tükenmekte olanların da bulunduğu hayvan ekosisteminin bozulmamasına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön