10 / 05 / 2024

Çatalca'ya 30 direkli RES geliyor!

Çatalca'ya 30 direkli RES geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda İstres Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çatalca ve Silivri sınırları içinde 30 direkli Rüzgar Enerji Santralı'nın (RES) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda İstres Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çatalca ve Silivri sınırları içinde 30 direkli Rüzgar Enerji Santralı'nın (RES) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı. Proje kapsamında dikilecek tribünlerin yerleşim yerine en yakını 340 mesafedeki Aydınlı köyü. Türbinler için ayrıca yeni yollar da yapılacak. 

49 yıl için.. 

İlk olarak Gaziosmanpaşa'da kurulacak Tayakadın RES kapasite artırım istediği ve kabul edilmediği için saha değiştirdi. Çatalca ve Silivri sınırları içinde orman ve tarım arazilerine 30 türbinli RES yapılacak. RES alanı Çatalca ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre, Silivri ilçe merkezine ise yaklaşık 28 kilometre uzaklıkta. Proje alanına en yakın yerleşim yeri 340 metre uzaklıkla Aydınlar köyü. Daha sonra ise 380 metre uzaklıkla 52 evler sitesi. Projenin yatırım bedeli 200 milyon lira. 

Proje için kullanılacak mevcut yolların dışında yeni yollar da yapılacak. 

Projenin inşaat aşaması ile montaj işlerinde 17 ayda 26 gün ve günde 8 saat çalışılacak. Santralın ekonomik ömrü ise 49 yılProjeyle ilgili görüşlerini gazetemizle paylaşan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara şöyle konuştu: "RES'e karşı değilim. Sadece bu santrallar ormanlık araziler yerine taşlık ve kayalığa kurulabilir. Çatalca'da RES için çok sayıda ağacın kesildiğini biliyorum. Ben buna karşı çıkıyorum. İlla bu bölgede yapılıyorsa da benim önerim bölgede yaşayan insanların enerjiyi indirimli kullanmasıdır."


Cumhuriyet 


Geri Dön