26 / 11 / 2024

Çatı sektörü, merdiven altı üretimle mücadele ediyor!

Çatı sektörü, merdiven altı üretimle mücadele ediyor!

8. Çatı ve Cephe Sempozyumu,çatı sektörünün önde gelen kuruluş ve uzmanları ile akademi dünyasını bir araya getirdi. Sempozyumda çatı ve cephe sektöründeki yeni teknolojik gelişmeler ve uygulamaları ele alındı.





Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin, çatı ve cephe sektöründeki yeni teknoloji ve uygulamaları ele almak üzere düzenlediği 8. Çatı ve Cephe Sempozyumu, çatı sektörünün önde gelen kuruluş ve uzmanları ile akademi dünyasını bir araya getirdi. 


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenen ve ana teması ‘Çatı ve Cephe Sistemlerinde Yangın ile Rüzgâr Güvenliği’ olan 8. Çatı ve Cephe Sempozyumu’nda konuşan ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, sektörde büyümenin yolunun inovasyondan geçtiğini belirterek şunları söyledi: “Sektör ve akademi iş birliğine önem veriyor, bu doğrultuda önemli adımlar atıyoruz. Çatı

sektörü olarak modern ve iyi üretim yapıyoruz. Batı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok pazara ihracat yapıyoruz. Bu sektörün başarısını ve inovasyon odaklılığını kanıtlıyor. Bununla birlikte en büyük sorunumuz merpen altı üretim. Biz sektörün yüzde 65-70’ini temsil ediyoruz ancak yüzde 25-30’u ise maalesef merpen altı üretim yapıyor. Sorunun çözülmesi için Ar-Ge’ye yatırım yapan şirketlerin desteklenmesi gerekiyor.” 


Her yıl binlerce çatı uçması ve yangını meydana geliyor


Yavuz, ÇATIDER olarak sektörün gelişmesi için eğitime önem verdiklerini, Türkiye genelinde üniversitelerde uygulamalı eğitimler gerçekleştirdiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:


“Buna rağmen halen standartlardan uzak uygulamalar nedeniyle istenmeyen riskleri yaşamak zorunda kalıyoruz. Bu sorunun çözümü için tüm sektör paydaşları katkı sağlamaya hazır.

Türkiye’de her yıl binlerce bina ve çatı yangını meydana geliyor. İzmir’de 2015 yılında 3 bine yakın yangın meydana geldi. 2016 yılının ilk iki ayında ise 600’e yakın yangın çıktı. Bursa’da 2015 yılında yaklaşık 1700, 2016 yılının ilk iki ayında 160’ı aşkın yangın meydana geldi. 


İstanbul’da ise 2015 yılında sadece baca yangını sayısı 1185 oldu. Bu yılın ilk iki ayında ise 278 baca yangını meydana geldi. Ankara’da geçen yıl 45, bu yılın ilk 2 ayında ise 12 çatı yangını meydana geldi. Bu sorunları yaşamamak için merpen altı üretim ve uygulamalardan uzak durulmalıdır.”


Sempozyum, sektöre güçlü katkılar sağlıyor


Sempozyumun ana sponsoru Braas’ın Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Daniş Navaro sempozyumun sektöre çok önemli katkılar sağladığını kaydederek, “Üniversite ve sanayi iş birliği yadsınamaz. Eğitime büyük önem veriyoruz. Bu nedenle sempozyuma katkıyı, eğitime ve sektörün gelişmesine destek olarak görüyoruz. Ayrıca sektör temsilcilerinin, deneyim ve bilgileri ile eğitim süreçlerine katkı sağlamaları gerektiğine de inanıyoruz” dedi. 


Moderatörlüğünü M.Nazım Yavuz’un üstlendiği “Tasarımda ve Uygulamada Güvenli Çatılar” konulu panelde ise Nevzat Sayın (Mimar NSMH), Korhan Işıkel (TÜYAK Yönetim Kurulu

Üyesi), Dç. Dr. Mustafa Özgünler (MSGM Öğretim Görevlisi) ve Cihan Hazinedar (Ata Sigorta Riziko Teftiş Dep. Müdürü) konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, sektören gelişimi, eğitim uygulamaları ve risk faktörleri değerlendirildi.


Sempozyumun ana sponsoru Braas Çatı Sistemleri, altın sponsorları Işıklar Yapı Ürünleri, Kinspan İzopoli, Mardav ve Ytong, sponsorları ise 3M, Alsim, Multiplan, Onduline ve Rheizing oldu. Medya sponsorluğunu Emlakwebtv ile Çatı ve Cephe Dergisi üstlendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi destek veren olarak yer alıyor. 8. Çatı ve Cephe Sempozyumu’nun Yürütme Kurulu’nda Prof. Dr. Nihal Arıoğlu (İTÜ), Prof. Dr. Nil Türkeri (İTÜ), Doç. Dr. Mustafa Özgünler (MSGSÜ), Yrd. Doç. Dr. Cem Altun (İTÜ), Yrd. Doç. Dr. Erkan Avlar (YTÜ), Yrd. Doç. Dr. Sevgül Limoncu (YTÜ), Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu (MSGSÜ), Öğr. Gör. Dr. Caner Göçer (İTÜ), Ar. Gör. Onur Savaşkan (MSGSÜ), Semih Kafadar (ÇATIDER), Atila Gürses (Onduline Avrasya), Adil Baştanoğlu (Arımeks), Levent Pelesen (Mardav), Jozef Bonfil (BTM), Lebriz Akdeniz (Türk Ytong) ve Süleyman Mazlum (Mimar) yer aldı. Başkanlığını Prof. Dr.Nihal Arıoğlu’nun üstlendiği Bilimsel ve Teknik Kurul ise Dokuz Eylül Üniversitesi, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi,  İzmir  Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından oluşturuldu.


Geri Dön