23 / 12 / 2024

Çatı sektörü Yapı Fuarı'nda ivmesini artıracak!

Çatı sektörü Yapı Fuarı'nda ivmesini artıracak!

Çatı sektörü, kentsel dönüşüm, enerji verimliliği gibi uygulamalarla yukarı yönlü ivme kazanıyor. Çatı sektörü, 2014 yılını bir önceki yıla göre daha durağan yaşasa da, büyümesini sürdürdü.



Büyüme performansımızın Bu yıl da süreceğini öngörüyoruz. Çatı sektörünün bu yıl yaklaşık yüzde 6 büyüyeceğini öngörüyoruz. Sektörel büyüme için işbirliklerine ve bilgi alışverişlerine de önem veriyoruz. Bu açıdan önemli gördüğümüz 38'inci Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul'un, yapı dünyasının tüm paydaşlarını bir araya getirerek, sektörel gelişmemize katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Türkiye çatı kaplama pazarında yaklaşık bin 500 firma faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 3 milyar dolarlık büyüklüğü bulunan Türkiye çatı sektörü, global pazarın yüzde 1.3'ünden fazlasını oluşturuyor. Bu payı artırmak ve gelecekte global pazardaki konumumuzu güçlendirmek, öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor. Dünya çatı kaplamaları sektörünü değerlendirdiğimizde, nihai çatı kaplama malzemeleri 2012 yılında 72 müyar doların üzerinde bir ciroya ulaştı ve çatıyı oluşturan tüm bileşenlerle birlikte 200 milyar doların üzerinde bir pazar oluştu. 72 müyar dolarlık pazarın yüzde 40'ı Asya Pasifik, yüzde 34'ü Kuzey Amerika, yüzde 12'si Batı Avrupa, yüzde 14'ü diğer ülkelerden oluşuyor. Dünya üzerindeki çatı kaplama ihtiyacının önümüzdeki dönemlerde her yıl yüzde 3 artması bekleniyor. Türkiye çatı sektörü olarak, Avrupa'da yaşanan krizin yansımaları ve döviz kurundaki hızlı artış gibi etkenler sonucunda 2014 yılını, bir önceki yıla göre daha durağan geçirdik. 'Çatılarda Kullanılan Nihai Çatı Kaplama Malzemelerinin Sektör Büyüklüğü' konulu araştırmamıza göre sektör 2013 yılında, 2011 yılına göre yüzde 16 büyüyerek, 145 milyon metrekareye ulaştı. 2014 yüındaki büyümenin ise yüzde 4 ila 6 aralığında gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. 



Mevcut binaların yenilenmesi pazar hacmini artırıyor 

Bu yıl sektörün büyümesini sürdüreceğini öngörüyoruz. Çatı sektörünün hareketliliği inşaat yatırımlarına doğrudan bağlı olduğundan, kentsel dönüşüm projeleri sektöre ivme kazandırıyor. Ayrıca Enerji Verimlüiği Kanunu, Binalarda Isı Yalıtımı ve Enerji Performans yönetmelikleri, Enerji Kimlik Belgesi uygulaması, yenüenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılmasına yönelik yasal düzenlemelerin, Bu yıl da sektörel hareketliliğe ivme kazandırması bekleniyor. Kentsel dönüşüm, inşaat sektörü kadar çatı sektörü için de 10 üa 20 yü devam edecek bir hareketlüik anlamına geliyor. 




Kentsel dönüşüm ile ilk beş yıl içinde yülık ortalama 250 üa 300 bin konutun yenüenmesi bekleniyor. Genel anlamda ise 6.5 milyon yeni konuttan söz ediliyor. Ayrıca mevcut binaların çatılarının yenilenmesi de çatı sektörü için kayda değer bir pazar oluşturabilir. Çevre ve Şehircüik Bakanlığı, gerekli teşviklerin sağlanması halinde 2023 yılında en az 10 müyon konutla birlikte ticari ve hizmet binalarının tamamında, belirlenmiş standartları sağlayan ısı yalıtımı ve enerji verimli sistemlerin bulunmasını hedefliyor. Yürürlükteki mevzuatın etkin şekilde uygulanabümesi için ilgili mercilerin personeli, yerel yönetimler, yapı denetim şirketleri ve enerji verimliliği danışmanlığı şirketleri eğitiliyor. Türkiye'deki mevcut binaların 2017 yüına kadar Enerji Kimlik Belgesi alması için, yönetmelikte bina alım satım ve kiralama aşamasında mal sahibi tarafından yeni kullanıcısına verilmesi öngörüldü. Yürürlükteki mevzuatın etkin şekilde uygulanabümesi için ilgili mercilerin personeli, yerel yönetimler, yapı denetim şirketleri ve enerji verimlüiği danışmanlığı şirketlerinin eğitilmesi gerekiyor. 



Son 10 yılda Türkiye çatı sektörü, çatı uygulama sistemleri üe birlikte Batı ülkeleri kalitesinde üretilen, yeni çatı kaplama malzemeleri ve çatı sistemleri üe tanıştı. Çatı kaplama malzemeleri özellik, kalite ve çeşit açısından çok gelişti ve Avrupa standartlarını yakaladı. Örneğin beton ve kü kiremitlerde çatı sistem çözümleri iyi bir noktaya geldi. Seramik, arduaz çatı kaplama malzemeleri pazarda yer almaya başladı. Metal esaslı çatı-cephe kaplamalarıyla sanayi, ticaret yapüarı ve sosyal yapüar yeni yüzlere kavuştu. Bitüm ve sentetik esaslı çatı kaplama çeşitleri kalite, özellik ve yangın güvenliği açısından geliştirüerek, konutlarda ve sanayide kullanılmaya devam ediyor. Bütün bunların yanında daha yeşil ve sağlıklı bir çevre yaratılmasına katkıda bulunabüecek yeşü çatı adı verilen bitküendirümiş çatı sistemleri, çatı altlarının kullanılmasına olanak sağlayacak çatı pencereleri, ısı ve su yalıtım sistemleri, çatılardan enerji üretimini sağlayacak fotovoltaik sistemler, çatüardan yağmur suyu toplayan sistemler artık Türkiye'de de kullanüıyor. 



Yeni dönemde bitkilendirilmiş çatı uygulamaları artacak 

Çatı sektöründe çevreye duyarlı tasarımlar ve uygulamaların yaygınlığı hızla artıyor. 20'nci yüzyılın başlarında özellikle yüksek binaların çatüarı teras çatı olarak planlandı ve bu alanların değerlendirilmesi amacı üe 'bitküendirümiş çatüar' öne çıktı. Bugün Almanya ve Hollanda'da bitküendirümiş çatı uygulamaları yerel yönetimlerce destekleniyor. Türkiye'de ise, 1988 yüında İstanbul Belediyesi tarafından yapılan Küçükçiftlik Otoparkı'nm çatısı bu konudaki ilk uygulamalar arasında yer alıyor. 1986 yüından itibaren yapılan turizm yatırımlarında bitküendirümiş çatüar birçok projede kullanıldı. Bu konudaki uygulamalarının önümüzdeki dönemde artacağına inanıyoruz. 



Dünya Yapı Fuarı


Geri Dön