10 / 01 / 2025

ÇATIDER çatı ve baca yangın risklerine karşı uyardı!

ÇATIDER çatı ve baca yangın risklerine karşı uyardı!

ÇATIDER, yangınların ihmal ve hatalı uygulamalardan kaynaklandığını belirterek, kış mevsimine girilmeden çatı ve bacaların uzman kişiler tarafından kontrol edilmesi uyarısında bulundu.



Sonbahar ve kış mevsimlerinin yaklaşmasıyla birlikte çatı ve baca yangınları açısından en tehlikeli dönem başlıyor. Ankara’da 2015 yılının ilk 6 ayında 200’ü aşkın baca ve çatı yangını gerçekleşirken, İstanbul’da her yıl binden fazla baca ve çatı yanıyor. ÇATIDER, yangınların ihmal ve hatalı uygulamalardan kaynaklandığını belirterek, kış mevsimine girilmeden çatı ve bacaların uzman kişiler tarafından kontrol edilmesi uyarısında bulundu.


Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) tarafından 25 Eylül – 1 Ekim Yangından Korunma Haftası nedeniyle yapılan açıklamada, hayati tehlikelere yol açabilecek çatı ve baca yangınlarına karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.


ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, baca ve çatılarda yapılan yanlış uygulamalar, bacaların hatalı yapılması, çatı aralarının amacına aykırı olarak kullanımı, tesisat hataları ve gerekli bakımların ihmal edilmesinin üzücü kayıplara yol açtığını hatırlatarak, “Baca ve çatılar, sonbahar ve kış aylarından önce mutlaka kontrol ettirilmeli, çatı ve baca uygulamaları uzman kişiler tarafından yapılmalıdır” dedi.

İstanbul’da her yıl bini aşkın çatı ve baca yangını çıkıyor 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın istatistiklerine göre İstanbul'da 2010 yılında 1244, 2011’de 1422, 2012’de 1389, 2013’te 1298, 2014 yılında 1134 çatı ve baca yangını çıkarken, 2015 yılının ilk ayında 164 baca yangını meydana geldi.



Ankara’da yüzlerce çatı yandı

Ankara’da 2014 yılının ilk 6 ayında 213 baca ve çatı yangını meydana geldi. Ankara’da 2015 yılının ilk 6 ayında ise 250’ye yakın çatı ve baca yangını gerçekleşti.


"Yangına karşı çözüm uzman kontrolü”

ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, Türkiye’de binlerce çatının uzman olmayan kişiler tarafından, geleneksel yöntemlerle yapıldığı ve onarıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Zaman zaman çok büyük kayıplara yol açan çatı ve baca yangınlarının sebepleri arasında, bacaların tekniğe uygun inşa edilmemesi, baca yapımında baca tuğlalarının kullanılmaması, baca temizliklerinin yapılmaması, çatı aralarının amacına aykırı kullanımı, tedbir alınmadan çatı tamiratı yapılması ve elektrik kablolarının kuralsız şekilde çatı arasına döşenmesi yer alıyor. Bu nedenle çatı tadilat, yenileme veya tamirat işlemleri için uzman bir firma tercih edilmelidir. Doğru planlama, doğru ekipman seçimi, bilgili elemanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanması, ideal ve tehlikelerden uzak çatılar için şarttır. ÇATIDER olarak yaklaşık 12 yıldır bu konularda üyelerimizi ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendiriyoruz. Bugün tüm ÇATIDER üyeleri, Avrupa standartlarında üretim ve uygulama konusunda örnek bir başarı ortaya koyuyor.”


Geri Dön