23 / 11 / 2024
fuzul

Cazibe Merkezleri Programı meyvelerini vermeye başladı!

Cazibe Merkezleri Programı meyvelerini vermeye başladı!

AK Parti hükümetince şehirler arasında gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak amacıyla 23 ilde uygulanmaya başlayan "Cazibe Merkezleri Programı" ilk meyvelerini vermeye başladı





Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi" kapsamında Van'a yatırımlar gelmeye başladı. Daha önce birçok firmanın yatırım başvurusunda bulunduğu Van'da, İzmir'in en büyük tekstil firmaları arasında yer alan FB Tekstil de ilk etapta 500 kişinin istihdam edileceği yatırım kararı aldı. Van'da kurulan "Tekstil Kent"te 2 bin 400 metrekare yer tahsisinin yapıldığı firma, 2018'de üretime başlayarak kentin istihdam ve ihracatına büyük katkı sağlamayı planlıyor.


Firmanın Van'da yatırım yapmasına öncülük eden Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, hükümetin son zamanlarda açıkladığı ekonomik paketlerin bölgeye önemli yatırımların gelmesini sağladığını söyledi. Cazibe Merkezleri Programı'nın bölgeye çok büyük katkı sunacağını vurgulayan Çiftçi, "Yatırımlarla gelişecek illerin başında Van geliyor. Bu kapsamda Kapıköy Gümrük Kapısı yenileniyor. Bölgeye özel teşvikler uygulanıyor. Biz de Türkiye'nin her yerinden yatırımcıları bölgeye davet ediyoruz" dedi.

"Bölgemiz huzur ve üretimin merkezi olacak"

Çiftçi, hükümet tarafından açıklanan destek ve teşviklerin yatırımcıların da bölgeye olan ilgisini artırdığını belirterek, bölge ekonomisinin gelecek dönemlerde çok önemli yatırımlara ev sahipliği yapacağını kaydetti.

Dünya markalarına üretim yapan ve Türkiye'nin önde gelen firmalarından FB Tekstil'i yatırım için Van'a davet ettiklerini anımsatan Çiftçi, şöyle konuştu:

"Van'a kalıcı bir yatırım yapmak isteyen firmamız gerekli görüşmeleri yaptı. İlk etapta kendilerine yer tahsisi yapıldı. Burada üretim yapacak firmamız daha sonra 10 bin metrekare kapalı alanda bir üretim üssü kuracak. Kentimiz için çok önemli bir yatırım. Hükümetimizin destekleriyle bölgemiz, huzurun ve üretimin merkezi olacak. Tekstil alanında üretim merkezi olacak. Van'a yatırım yapan herkes kazanacak. Yatırımlarıyla bölgemizin ekonomisine katkı sağlayacak tüm iş adamlarımıza teşekkür ediyorum."

"Van üretim üssümüz olacak"

FB Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Demirer ise bir yıl önce bölgeye yatırım kararı aldıklarını, havayollarının güçlü olması, göç oranı ve kent nüfusunun yoğunluğu nedeniyle Van'ı seçtiklerini aktardı.

Geçen yıl iki kez Van'a gelerek teknik alt yapı çalışması yaptıklarını, Cazibe Merkezleri Programı'nın açıklanması ile yatırım kararını hızlandırdıklarını anlatan Demirer, şunları kaydetti:

"Van'da sayın Vali'mizle görüşerek ne yapmak istediğimizi anlattık. Sonrasında da Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ile görüştük. Bize çok yakın ilgi gösterdiler. Mayıs ayı ortalarında start vererek ilk etapta 500 kişilik ihracat yapan bir şirket oluşturmaya yönelik çalışmamız devam edecek. İzmir'de konfeksiyon ihracatı yapıyoruz. İhracat rakamları açısından konfeksiyon alanında ilk 10'dayız. Van'ı önümüzdeki süreçte kendi üretim merkezimiz olacak şekilde dizayn ederek, sadece atölye olarak değil, ihracatıyla, pazarlamasıyla, planlamasıyla bir ihracat kültürünün oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz."

"Fason atölyelerin kurulmasını istiyoruz"

Demirer, kuracakları fabrikada üretimin yanında, kumaş satın alma, pazarlama birimleri, numune departmanı alanlarını oluşturmak istediklerini bildirdi.

Bölgede fason atölyelerin kurulmasına öncülük etmek istediklerine işaret eden Demirer, "Şu anda İzmir'de bize yılın 365 günü çalışan atölyelerimiz var. Bunlar içinde 50 kişiden 250 kişiye kadar işçi çalıştıran atölyeler. Bunlara sürekli iş sağlıyoruz. Bu organizasyonda Van'ı merkez alarak Muş'u da üretim anlamında sürece katmak istiyoruz. Ben aslen Muş Bulanıklıyım. Üretimin konfeksiyon üretimine yönelik birimleri birden fazla artırmak istiyoruz. Bizim 750 civarında istihdamımız olur ancak yüzün üzerinde işçi çalıştıran birden çok atölyeyi devreye alarak bu işi yürütmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

"Program, potansiyellerimizi değerlendirmek açısından önemli"

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da Cazibe Merkezleri Programı ile Van'ın yatırımcılar için önemli bir merkez haline geldiğini anlattı.

Yatırım amacıyla kente gelen ciddi yatırımcılara gönüllü danışmanlık hizmeti vermeye ve lojistik destek sağlamaya hazır olduklarını ifade eden Takva, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcı'mız Fatih Çiftçi, FB Tekstil'i yatırım için ilimize yönlendirmiş. Bu yatırımlar kentimizin gelişmesine katkı sunacak. Bakan Yardımcı'mız Çiftçi'nin bu konuda bize çok büyük katkıları var. Bu nedenle kendisine teşekkür ediyoruz. Kente gelen yatırımcılara ilimizin yatırım olanaklarını, potansiyellerini anlatarak, sağlanan destekler hakkında detaylı bilgiler aktarıyoruz. İnşallah bu konuda ortak akılla ilimizin hak ettiği yatırımları çekmesini sağlayacağız."



Yeni Şafak



Geri Dön