28 / 04 / 2024

CBDC-dijital paranın avantajları neler? 

CBDC-dijital paranın avantajları neler? 

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Merkez Bankası Digital Para Birimi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki yazısı şu şekilde;



CBDC, kelime anlamı olarak “Central Bank Digital Currency" ifadesinin kısaltılmış hali oluyor. Bu ifade dilimize "Merkez Bankası Dijital Para Birimi” olarak geçmiştir. CBDC'ler bir ülkenin merkez bankası tarafından oluşuturuluyor. Bu nedenle birçok kripto paranın sahip olduğu kontrol edilemezlik özelliği CBDC'lerde bulunmamaktadır. 

CBDC'ler doğrudan ülkenin merkez bankası tarafından  kontrol ediliyor. Enflasyonu ve dolaşımdaki miktarı merkez bankası tarafından belirlenmekte ve yönetiliyor. Kripto para ekosisteminin her geçen gün daha fazla büyümesi ve yeni paydaşların ekosisteme dahil olması nedeni ile merkez bankaları da bu teknolojiden faydalanmak için CBDC çalışmalarına başlamıştır.

CBDC-dijital paranın avantajları neler? 

CBDC'lerin Avantajları

Günümüzde toplumun büyük bir kısmı tarafından ödeme yöntemi olarak dijital ödeme altyapıları, mobil ödeme uygulamaları ve kredi kartları gibi temassız yöntemler tercih ediliyor. Nakit kullanımı özellikle koronavirüs koşullarının ortaya çıkması ile beraber büyük bir düşüş yaşadı.Nakit kullanımının azalması ile ters orantılı olarak dijital paralara olan ilgi yükseldi. Bu dijital paralar arasında CBDC'ler de yer alıyor. CBDC'ler nakit paralarla kıyaslandığında birçok avantaja sahiptir. Merkez bankalarının ve devletlerin CBDC oluşturmaktaki hedefleri kripto paraların birçoğunun sahip olduğu gizlilik özelliklerini kullanmadan, onların hız ve işlem maliyeti avantajlarından yararlanmaktır. Kripto paralar gibi blokzincir teknolojisinden faydalanacak olan CBDC'ler, taraflar arası para gönderimi konusunda geleneksel finans kurumlarından çok daha hızlı ve düşük maliyetlidir. Merkez bankaları ayrıca CBDC'ler aracılığıyla paranın izini kolayca sürebilmektedir. Nakit para, doğası gereği takibi zor bir varlıktır. Ancak nakit rezervlerle desteklenmiş CBDC'lerin takibi oldukça kolay olacaktır. Bu sayede devletler kara para aklamanın ve vergi kaçırma olaylarının önüne geçebilecektir. Tüm bu özelliklerinin yanında CBDC'ler işlevsellik anlamında da nakit paranın önündedir. Dijital olarak dolaşımda olacak olması da kağıt para basım maliyetleri hususunda oldukça avantaj sağlayacaktır.

Kripto paralar yeniden yükselecek mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön