23 / 12 / 2024

Cebri icra nedir? Cebri icra nasıl yapılır?

Cebri icra nedir? Cebri icra nasıl yapılır?

Cebri icra nedir? Cebri icra nasıl yapılır? sorularının cevapları merak ediliyor. İşte Cebri icra nedir? Cebri icra nasıl yapılır? detayları!



CEBRİ İCRA NEDİR?

Cebri icra, sözlük anlamı olarak zor kullanarak yerine getirmek anlamına gelmektedir. Borçlu kimsenin borcunu ödememesi halinde ve hukuki unsurların varlığı doğrultusunda devlet iradesi ile borcun tahsili anlamına gelir.

Kanunlara dayanarak ve yasal olarak cebri icra yolu ile işlem gerçekleştirilir. Hukukun bireylere tanıdığı hakların ilgililerince riayet edilmesi, uyulması gerekir. Ama bunun toplumdaki herkesçe gerçekleşmesi olası değildir. Bu durumda toplumsal düzen ve barışın sağlanması için yine hukukun bireylere tanıdığı müeyyidelere başvurulması gerekir. Bir hakkın ihlal veya inkâr edildiği iddiasındaki kişinin yapması gerekenler kural olarak iki adımdan oluşur.

İlk adım, mahkeme aşaması gelmektedir. Kişinin talebi üzerine hakkın varlığını ve aynı zamanda ihlal edildiğinin tespit edilmesi ve giderilmesinin istendiği aşama olarak geçmektedir. Mahkeme böyle bir kanıya varılması ancak hükmün gereği yerine getirilmediği zaman Devletin icra organlarına başvurulması ikinci aşamayı oluşturur.

Cebri icra dediğimiz gibi, kelime olarak zorla yerine getirme anlamına gelir. Bu durumlarda kanun koyucu bazı durumlarda dava açıp hüküm elde etmeden doğrudan cebri icra organlarına başvurulabilmesini düzenlemiştir. İcra iflas hukukunun konusuna hükmün gerektirdiği gibi yerine getirilmesi aşamasıdır.

CEBRİ İCRA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Cebri icra çeşitleri araştırılan konular arasındadır. Cebri icra ilk olarak, cüzi icra olarak ayrılır. Bu icra türü, bir ya da birden fazla alacaklıya karşı borçlu olan borçlunun hacze konu olan mallarının sadece alacağa yetecek kısmının satılıp takipte kalarak alacaklılara ödenmesini ifade eder. Cüzi icrada kendi içinde ilamlı ve ilamsız olarak ikiye ayrılır.

İlamlı icra tam olarak şu şekildedir, esasında alacağın mahkeme kararı ile bütün bir ve kesinlik niteliğinde tespit edilmiş olması ve birlikte yapılacak cebri icra takibine denir.

Taraflara verilen bu tespit hükmü nüshasına ilam adı verilir. Alacaklı kişinin elinde alacaklı olduğunu gösteren ilam ve çeşitli kanunlarda sayılan ilam niteliğinde bir belge bulunmaktadır. Bu belgelere örnek olarak, davayı kabul, mahkeme içi sulh, noterler tarafından düzenleme şeklinde yapılan kayıtsız şartsız para borcu ikrarını içeren belgelerdir. İlamsız icra, para ve teminat alacakları için kabul edilmiştir.

Milangaz tüp fiyatları ne kadar? Güncel tüp fiyatları!

Euro hızını alamıyor! Euro piyasayı şaşırttı

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?


Geri Dön