27 / 12 / 2024

Çelik sektörü enerjisinin yüzde 25’ini yenilebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor!

Çelik sektörü enerjisinin yüzde 25’ini yenilebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor!

Türk demir-çelik sektörü, bu hedefe katkı koyacak olan AB destekli Karbon Yönetimi İçin Kümeler Arası İş Birliği Projesi başlatıldı.



Avrupa Birliği tarafından 1 Ocak 2026 yılından itibaren yapılacak olan Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’ndan (SKDM), en çok etkilenecek sektörlerden biri olan demir-çelikte söz konusu uygulamadan zarar görülmemesi için hazırlıklar devam ettiriliyor.

AB destekli olarak yürütülen Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği Projesi’nin açılış toplantısı İzmir’de yapıldı. Öte yandan, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ENSİA) koordinatörlüğünde, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birlikleri (EDDMİB) ve İtalya’dan CosVig ortaklığında yürütülen;  İzmir  Kalkınma Ajansı, İzenerji ve Eurosolar Türkiye’nin iştirakçi olarak bulunduğu proje de  Avrupa Birliği tarafından 520 bin Euro hibe ile destekleneceği kaydedildi. 

HEDEF YÜZDE 25'E ÇIKMAK

ekonomim.com'dan İrem CEYLİN DEMİRCAN'in haberine göre, Demir çelik firmalarının temsilcilerinin yoğun katılımı ile yapılan toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, sektörün üretimde kullandığı enerjinin yüzde 6’sının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığına dikkat çekti. 2026 yılına kadar üyelerine gerekli destek mekanizmalarını sağlayacaklarını belirten Ertan, “Bugün kullandığımız enerjinin yüzde 6’sını yenilenebilir enerjiden sağlıyoruz. Kısa vadede hedefimiz bu oranı yüzde 25’e çıkarmak” dedi.

Çelik sektörü enerjisinin yüzde 25’ini yenilebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor!

Demir-çelik şirketlerinin KDM’ye hazırlık ve farkındalık seviyesini artırması amaçlanıyor. Öte yandan, yüksek seviyede enerji tüketen demir çelik üreticilerinin, katma değeri yüksek ürün ihracatlarında Avrupa Birliği’nde önemli payı olduğu da ifade edildi ve 2053'e kadar karbon emisyonunu 0’a düşürmek için çalışılıyor.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) olarak İzmir’deki tüm temiz enerji uygulamalarına ve kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi çalışmalarına destek verdiklerini söyleyen Genel Sekreter Mehmet Yavuz, “Temiz enerji sektöründe dünyadaki başarı örneklerinin tümünde, küme organizasyonları ile yaratılan sinerji rol oynuyor. Biz de buna ayak uyduracağız” diye konuştu. 

AB tarafından 520 bin Euro hibe destek almaya hak kazanan projenin 36 ay süreceğini belirten Kaya, projenin 3 ana eksenini kıyaslama ve deneyim faaliyetleri, kapasite faaliyetleri ve lobicilik faaliyetleri olarak kaydedildi. 

Barınma sorunu sosyal bir vaka olacak: İkinci, üçüncü konutu olanlar satışlara başladı! 

Demir çelik devi iflasın eşiğine geldi!

İnşaat sektöründe yeni trend! Bu binalar deprem riskini ortadan kaldıracak!

Türk demir-çelik sektörü Avrupa’da toparlanmaya başladı


 


Geri Dön