22 / 11 / 2024
fuzul

Cem Oğuz: Doğru yatırımlar yapılsın!

Cem Oğuz: Doğru yatırımlar yapılsın!

İnşaat mühendislerinin ve Antalya 'nın sorunlarından bahseden İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, bazı yatırımların yanlış olduğunu belirtti ve doğru yatırımlar yapılmasını istedi.




19 Aralık 1954 yılında kurulan İnşaat Mühendisleri Odası 60. kuruluş yılını çeşitli etkinliklerle kutluyor. Bu kapsamda inşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi tarafından 60. Kuruluş Yılında Meslek Meslektaş, Kentimiz ve Ülkemiz Sorunları konulu toplantı yapıldı. Dün sabah Khan Hotel'de gerçekleştirilen toplantıya gazeteciler ve üyeler katıldı. 


Kamu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan İnşaat Mühendisleri Odası'nın 100 bini bulan üye, 26 şube ve 124 temsilcilikle her yıl 19 Aralık gününü kuruluş yıldönümü olarak kutladığını belirten İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, düzenlenen etkinliklerin coşku ve heyecanın paylaşıldığı ortamlar olmanın yanı sıra odayı nice 60 yıllara taşıyacak iradenin sergilenmesine vesile olacağını söyledi. 


"BAŞARI ORTAK KAZANIM" 

Türkiye gibi bir ülkede, mesleki etik ilkelerine bağlı, mesleğin ve meslektaşların sorunlarının çözümünü asli amaç kabul eden, kamusallıktan ve toplumsal yarar ilkesinden taviz vermeyen, bundan dolayı da siyasi iktidarları karşısına almaktan çekinmeyen bir meslek örgütünün 60 yıl boyunca ayakta kalmasının, yoluna gelişerek devam etmesinin başarı olduğunu dile getiren Oğuz, bu başarının ortak kazanım olduğunu vurguladı. 


"İNŞAAT SEKTÖRÜ EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ" 

IMO'nun inşaat mühendislerinin yarattığı bir değer olduğunu kaydeden Oğuz, "İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifidir. Ancak sektör planlı, denetimli ve sürekli olmalı, nitelikli elemanlar nezaretinde icra edilmelidir. Oysa dünyada eşi benzeri olmayan bir müteahhitlik sistemimiz var. Yapı denetim sistemi S.O.S. veriyor, iş sağlığı ve güvenliği iflas ediyor, tarım alanları tarım dışı amaçlar için kullanılıyor; imara, AVM'lere, rezidanslara açılıyor, her dereye IES'ler yapılıyor, dere yatakları kurutuluyor, doğal yaşam yok ediliyor, maden arama ve çıkarma bahanesiyle dağlarda onarılmaz yaralar açılıyor; taş ocaklarının toz bulutları arıları yok ediyor, ağaçları meyvesiz bırakıyor, Orman ve mera alanları yerleşime açılıyor, kiralanıyor, satılıyor, zeytinlikler talan ediliyor, ağaçlar kesiliyor, doğa vahşi ve sistematik saldırılarla tahrip ediliyor, her şev parava endekslenmiş durumda" dedi. 


"İNŞAATMÜHENDİSİ SAYISI ARTIYOR" İnşaat mühendisliği mesleğinde olumsuzluklar olduğunu dile getiren ve Türkiye'de inşaat mühendisliği eğitimi veren 112 tane üniversite olduğunu hatırlatan Oğuz, son 3 yıl içerisinde 35 bin inşaat mühendisi alımı olduğunu söyledi. Bunun anormal olduğunu ifade eden Oğuz, inşaat mühendisliğinde işsizliğin yüzde 30 civarında olduğunu belirterek, "Bu kadar büyük bir rakam nerede çalışacak?" diye sordu. 

72 bin teknik öğretmenin 45 bininin inşaat mühendisi olarak önümüzdeki 5 yılda aralarına katılacağını söyleyen Oğuz, istikam Okulu mezunlarına inşaat mühendisi unvanı verildiğini ve odalara kayıt olmaya başladıklarını kaydetti, inşaat mühendisleri sayısının giderek arttığını vurgulayan Oğuz, denetim kontrolü kalkınca noter onaylı sahte diplomaların ortaya çıktığını ifade etti. 


"YAPI MÜTEAHHİTLİĞİNİN DÜNYADA BENZERİ YOK" 

Türkiye'deki yapı müteahhitliğinin dünyada eşi benzeri olmadığını söyleyen Oğuz, Türkiye'de müteahhit olabilmek için Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıt olmanın yeterli olduğunu ifade etti. İlkokul mezunu olmayan müteahhitlerin çoğunlukta olduğunu iddia eden Oğuz, Fransa'da 2 bin müteahhit varken bizde 600 bin müteahhit olduğunu dile getirdi. Bakanlığın bu konuda düğmeye bastığını hatırlatan Oğuz, suç işlediği tespit edilen yaklaşık 100 bin müteahhidin meslekten atılmasını desteklediklerini vurguladı. Yapı denetiminin yetersiz olduğunu savunan Oğuz, yapı denetim sürecinde meslek odalarının hiçbir etkisi olmadığını, faturaların üyelerine kesildiğini söyledi. 


"ULAŞIM PLANIMIZ YOK" 

Antalya'nın nüfus bakımından 5., araç sayısı bakımından 4. olduğunu hatırlatan Oğuz, kent içi ulaşımın en büyük sorun olduğunu dile getirdi. Planlama olmadan ulaşımın çözülemeyeceğini vurgulayan Oğuz şunları ifade etti: "İl ulaşım planlamasına 1989 yılında adım atılmış. 

Daha hala ulaşım planımız yok. Bir tane daha planlama yapma düşüncemiz ortaya çıktı. İnşallah başarırız. Bu planlama bitmeden kentin ulaşım sorununu çözemeyiz. İmar yolları acilen açılmalı. Ulaşımı bitireceksek çevre yollarım bitirmemiz lazım. Kuzey Çevreyolu'nda 6 ay geçti ihale sonuçlanmadı. EXPO'ya yetişir mi? Batı Çevre Yolu olmazsa olmaz. 1.8 kilometrelik kısmı kaldı. Burada 12 milyon Lira kamulaştırma bedeli gerekirken bunu bulamadık ve imara açtık. Burası imara açılıyor ama bura Antalya'nın taşkın alanı, sıkıntılı. Ciddi mühendislik ve müteahhitlik hizmeti gerekiyor." 


"KÖPRÜLÜ KAVŞAKLARA İHTİYAÇ KALMAYABİLİR''

" Yatırım yapılmasının herkesin işine yarayacağını vurgulayan Oğuz, "Teknik açıdan sorun yaratılmayan, doğru yatırımlar yapılması gerekiyor. Biz bunun mücadelesini veriyoruz" dedi. Çevreyollarının açılması durumunda Gazi Bulvarı üzerindeki katlı kavşaklara ihtiyaç kalmayabileceğim ifade eden Oğuz, "Burada harcanan 15 milyon lirayı keşke Batı Çevreyolu'nun kamulaştırılmasında harcasaydık" şeklinde konuştu. 


"DÜZGÜN BİRKENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI" 

EXPO'nun halkla biitünleşemediğini belirten Oğuz, kentsel dönüşümün bütüncül bir şekilde yapılması gerektiğini, Kepez Santral Mahallesi'nde her şeyin hazır olduğunu, buradaki başarının halkın kentsel dönüşümün doğru bu iş demesini sağlayacağını, Zevtinköy'de de düzgün bir sosyal kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini, yapı stoğunun olabilecek depremde davranışlarının belirlenmesinin şart olduğunu, yaptıkları bir çalışmada 119 kamu binasının yüzde 70'inin olabilecek depremde risk taşıdığını tespit ettiklerini, Antalya'da deprem olmadan hasarlar gören binalar olduğunu, Büyükşehir Belediyesi'ne yol haritası sunduklarını, Konyaaltı Sahili için planlama yapılmış olmasının güzel olduğunu, Boğaçayı projesi ile tatlı suyun tuzlanabileceğim, tarımın yok olabileceğini, kent merkezinde altyapısı uygun olmayan alışveriş merkezlerinin çoğunlukta olduğunu, kent halkının çoğunun değişik kurumlar için 100 Yıl Spor Kompleksi etrafını kullandığını, buraya stadyum yapılmasının yanlış olduğunu, Antalya'ya afet toplama merkezi gerektiğini, eski Antalva'nın özlendiğini söyledi. 


Antalya Son Haber


Geri Dön