12 / 05 / 2024

Cengiz İnşaat'tan sonra bir kötü haber de Ağaoğlu'na

Cengiz İnşaat'tan sonra bir kötü haber de Ağaoğlu'na

Bodrum Belediyesi'nin Cengiz İnşaat'ın 60 ruhsatını iptal etmesinden sonra Ali Ağaoğlu'nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat'ın Bodrum - Milas arasındaki projesinde ÇED raporu için yürütmenin durdurulması kararı verildi.



Bodrum ile Milas arasında bulunan Mandalya Körfezi kıyısında koruma altındaki birinci derecede doğal ve arkeolojik SİT alanına inşa etmeyi planladığı 30 bin kişilik turizm kenti projesi için hazırlanan ÇED raporuna 2021 yılında Bakanlık tarafından onay verilmişti.

Gazeteduvar'dan Selçuk Arslan'ın  haberine göre, 9 milyon 700 bin metrekare alana yaklaşık 4,5 milyon metrekarelik inşaat yapılmasını sağlayacak proje için ÇED raporunun onaylanması sonrası sivil toplum örgütleri projeyi yargıya taşımıştı. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da ÇED raporunun onaylanmasının tek başına bir anlam ifade etmediğini açıklamıştı.

Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği’nin açtığı ve Muğla 2. İdare Mahkemesinde görülen davada mahkeme heyetinin, projenin, uygulanması halinde telâfisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanun'un 27'nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdiği açıklandı.

İlk bilirkişi heyetinin yanıltıcı bilgiler verdiğini tespit eden mahkeme verdiği kararda Cindya ve Bargylia antik kentlerinin  ve nekropol alanının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini birinci bilirkişi raporunun bu konuda yanıltıcı bilgiler içerdiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Mahkeme kararında ortaya çıkabilecek yeni veriler ışında sit derecelerinin değişebileceği bazı alanların da sit alanı statüsü kazanabileceğine işaret edildi. Ayrıca içme suyunun denizden arıtılması konusunun da soru işaretleri taşıdığı belirtilen açıklamada

Başka bir parselde ruhsattan vazgeçildi

Öte yandan Akdeniz inşaatın iki hafta önce belediyeye başvurarak proje içindeki daha küçük bir parseldeki ruhsat başvurusunu geri çektiği ifade edildi. Söz konusu projede konut alanı olarak belirlenen 25.708,70 metrekare büyüklüğündeki 6501 numaralı parsel için verilen inşaat ruhsatı da iptal edildi.

Proje neleri kapsıyor?  

Proje ile 9 milyon 700 bin metrekare büyüklüğündeki alanın 4 milyon 454 bin 395 metrekaresinin yapılaşmaya açılması planlanıyor. Projede 25 ayrı bölümden oluşan 3 bin 683 konut, 230 odalı golf oteli, 505 odalı SPA oteli, 255 odalı apart ve 510 odalı bir grand otel yer alıyor. Projede ayrıca altı adet günübirlik tesis, bir adet golf sahası, altı adet ticaret merkezi, otoparklar, yüzme havuzları, su oyunları alanları, AVM, spor salonları, okul ve sağlık birimleri gibi onlarca bina ve tesis inşa edilmesi hedefleniyor. Projenin tamamlanmasıyla bölgede 16 bin kişinin yaşaması öngörülüyor.


Geri Dön