27 / 04 / 2024

Üniversite öğrencilerine kiralardan sonra bir kötü haber daha! Ev eşyalarına yüzde 100’ün üzerinde zam geldi!

Üniversite öğrencilerine kiralardan sonra bir kötü haber daha! Ev eşyalarına yüzde 100’ün üzerinde zam geldi!

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala barınma problemini çözmek isteyen öğrenciler kiralık konut ve yurt arayışlarını hızlandırdı. Yurt fiyatlarındaki zamlar nedeniyle ortak ev kiralayan öğrencileri kiralardaki artışın yanı sıra bir de ev döşeme maliyetindeki artış da vurdu.



Üniversite tercihlerinin açıklanmasından sonra, yurt ve ev bulma arayışına geçen öğrencileri barınma probleminden sonra eşya krizi sardı.

Özel yurt ücretlerine yüzde 100'ü aşan zamların gelmesinden sonra ortak ev tutmayı planlayan öğrenciler ev bulabilseler de bu defa da ev eşyalarını almakta sorun yaşıyorlar.

Sözcü gazetesinden Gülben Dikmen’in haberine göre, öğrenciler daha uygun fiyatlı olduğu için 2’nci el eşyalara yönelse de ev döşeme maliyeti 2022’ye kıyasla yüzde 100’ün üzerinde arttı. İstanbul’da ortalama bir öğrencinin evini düzmesi 35 bin TL’ye kadar çıkarken Ankara’da bu fiyat 20 bin TL’yi buldu.

 Üniversite öğrencilerine kiralardan sonra bir kötü haber daha! Ev eşyalarına yüzde 100’ün üzerinde zam geldi!

İSTANBUL’DA EV DÜZMENİN MALİYETİ 30 BİN TL’Yİ AŞTI

İstanbul Üsküdar’da senelerdir ikinci el eşya satan esnaf Hüseyin Akyüz; öğrencilerin ev düzme maliyetinin 2023’te yüzde 100’ün üzerinde yükseldiğini, 2022’de 15 bin liraya düzülen bir evin 2023’te en az 30-35 bin TL’ye düzüldüğünü ifade etti.

Akyüz “Normal fiyatlardan 3-5 bin indirim yapmamıza karşın fiyatlar buraya yükseldi. Yalnızca ortalama bir buzdolabı 7 bin TL, çamaşır makinesi 5 bin TL’den satılıyor. Bulaşık makinesi de 5 bin TL’ye. Sadece bu beyaz eşyalar 17-20 bin TL civarında oluyor. Diğer eşyalar da dahil olduğu zaman ortalamanın altında bir eşya bile alsa öğrencinin masrafı en az 30 bin TL oluyor” şeklinde konuştu.

Önceden öğrencilere tencere-tava perde gibi küçük eşyalarını hediye ettiklerini söyleyen Akyüz, artık en kötü perdenin bile 500 TL’den satıldığını paylaştı.

Aynı zamanda, Akyüz, ikinci el eşya satan esnafın eşya bulmakta zorluk yaşadığını vurgulayarak “Eskiden spotçulara çok fazla eşya geliyordu. Fakat ekonomi temelli bu durumun değişti” diye konuştu.

 Üniversite öğrencilerine kiralardan sonra bir kötü haber daha! Ev eşyalarına yüzde 100’ün üzerinde zam geldi!

ANKARA’DAKİ ÖĞRENCİYİ NAKLİYE MALİYETİ VURDU

Ankara Çankaya’da 2’nci el eşya dükkanı olan başka bir esnaf ise İstanbul’dan farklı olarak Ankara’da 2’nci el eşya bulmakta zorlanılmadığını fakat taşımacılık da problemler yaşandığını paylaştı.

Eşya fiyatlarından ziyade nakliye ve hamaliye fiyatlarının arttığını ve bunun da fiyatlara yansıdığını kaydeden ikinci el eşya esnafı, nakliye maliyetlerinin bir senede yüzde 400 oranında yükseldiğini, ortalama bir çamaşır makinesinin taşımacılık maliyetinin bile bin TL’ye ulaştığını ifade etti.

Dükkan kiraları ve nakliye fiyatlarındaki zammın öğrencilerin maliyetine yansıdığının altını çizen esnaf, 2022’de Ankara’da yaşayan bir öğrencinin evini ortalama 5-6 bin TL’ye döşeyebildiğini fakat 2023’te ev döşeme maliyetinin yüzde 300 artışla 20 bin TL’ye çıktığını açıkladı. Bu artıştaki esas nedenini ise dükkan kiralarındaki artış ve nakliye ücretindeki artış olduğunu söyledi.

Vergi Uzmanı Bingöl’den korkutan zam açıklaması! ‘İliklerimize kadar hissedeceğiz!’

Migros'ta dev indirim! Kütahya Porselen 18 Parça Yemek Seti 799,90 TL’ye, Paşabahçe 6’lı çay bardağı 44,95 TL’ye düştü!

Buğday fiyatları resmen çakıldı! Son 3 yılın en düşük seviyesini gördü! Buğday fiyatları artacak mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön