03 / 05 / 2024

Cephe hattı nedir?

Cephe hattı nedir?

İmar planlarında gösterilen cephe hattı nedir? Cephe hattı ne ifade ediyor? Merak ediyorsanız yanıtı haberimizde görebilirsiniz...



Cephe hattı nedir?

Cephe hattı, imar planlarında yer alan hükümler arasında karşımıza çıkıyor. Peki cephe hattı nedir, sorumuzun yanıtı ise İmar Kanunu'nda yer alıyor.


Buna göre imar planlarında gösterilen cephe hattından önde bina yapılamıyor. Konu ile ilgili diğer hükümler 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 12. maddesinde şu şekilde ele alınıyor;


Cephe hattı 

MADDE 12- İmar planlarında gösterilen cephe hattından önde bina yapılamaz. Herhangi bir arsanın cephe hattının gerisinde kalan kısmı, plan ve yönetmelik esaslarına uygun bina inşaatına yetmiyorsa, beş yıllık imar programı içinde olup olmadığına göre, 10. maddede belirtilen müddetler içerisinde 18. madde hükümleri tatbik edilmediği veya başka bir şekilde halline imkan bulunmadığı takdirde mal sahibinin yazılı müracaatı üzerine, bu arsanın tamamı ilgili idarelerce kamulaştırılır.


İmar programları, kamulaştırma kısıtlılık hali 

MADDE 10- Belediyeler; imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlarlar. Beş yıllık imar programlarının görüşülmesi sırasında ilgili yatırımcı kamu kuruluşlarının temsilcileri görüşleri esas alınmak üzere meclis toplantısına katılır. Bu programlar, belediye meclisince kabul edildikten sonra kesinleşir. Bu program içinde bulunan kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanlar, ilgili kamu kuruluşlarına bildirilir. Beş yıllık imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerleri ilgili kamu kuruluşları, bu program süresi içinde kamulaştırırlar. Bu amaçla gerekli ödenek, kamu kuruluşlarının yıllık bütçelerine konulur.


İmar programlarında, umumi hizmetlere ayrılan yerler ile özel kanunları gereğince kısıtlama konulan gayrimenkullar kamulaştırılıncaya veya umumi hizmetlerle ilgili projeler gerçekleştirilinceye kadar bu yerlerle ilgili olarak diğer kanunlarla verilen haklar devam eder.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön