02 / 05 / 2024

Kademe hattı nedir?

Kademe hattı nedir?

Parselin veya adanın farklı yapılaşma ve kullanım kararını haiz alanlarının sınırlarını belirleyen hat olan kademe hattı nedir? İşte kademe hattı ile ilgili yönetmelik esasları bu haberde...



Kademe hattı nedir?

Kademe hattı, uygulama imar planında birden fazla kat adedi veya bina yüksekliği veya yapı yoğunluğu ya da yapı nizamı yahut da kullanma kararı verilen imar parselleri ile bu durumdaki yapı adalarında, parselin veya adanın farklı yapılaşma ve kullanım kararını haiz alanlarının sınırlarını belirleyen hat olarak tanımlanıyor.


Kademe hattı belirlenen yerlerde imar planında aksine bir hüküm yoksa ifraz ve tevhit zorunlu değildir. Ancak kademe hattı belirlenen imar parsellerindeki ifraz ve tevhit talepleri kademe hattı dikkate alınarak gerçekleştiriliyor.


Uygulama imar planında emsal verilmeyen parsellerde katlar alanı, planla veya bu yönetmelikle belirlenen; taban alanı katsayısı ile kat adedinin çarpılmasıyla hesaplanıyor. 


Uygulama imar planı ile farklı kat adedi veya yükseklik getirilmiş imar parselleri tevhit edildiği takdirde tevhit edilen parsellere verilen yükseklik değerleri aşılamaz, tevhit edilen parsellerin kesiştiği sınırda plan kararına uygun kademe yapılıyor.


Kademeli kotlandırma esasları, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında "Binalara kot verilmesi" başlığı ile madde 30'da açıklanıyor.


Buna göre, aralarında yol cephesinde (3,00) m. ve daha fazla kot farkı bulunan imar parsellerinin tevhidi halinde parsellerin bitiştiği sınırda bu yönetmeliğe göre kademe yapılması ve kat adedinin her kademenin kendi içinde değerlendirilmesi zorunlu oluyor.


Kademeli kotlandırmada her kademe, cephe boyunca (6.00) m.den aşağı olamıyor. Son kademenin (6.00) m.den az olması durumunda bir önceki kademe seviyesine uyuluyor. 


Ayrıca her kademedeki bina bölümü kendi (± 0.00) kotuna göre, imar planı ile belirlenen saçak seviyesini geçemiyor.


Yeni planlı alanlar tip imar yönetmeliği!


Geri Dön