19 / 05 / 2024

Kademe hattı nedir

Kademe hattı nedir

Parselin veya adanın farklı yapılaşma ve kullanım kararını haiz alanlarının sınırlarını belirleyen hat olan kademe hattı nedir? İşte kademe hattı ile ilgili yönetmelik esasları bu haberde...

Murat Ongun'dan 'İBB metro inşaatına beton döktü' iddialarına yanıt!

'İBB Metro inşaatına beton döktü' şeklinde basında çıkan haberlere İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan yanıt geldi. Ongun, "O metro hattı değil bir çukur. Metro hattı nedir diye öğrenmek isterseniz eğitim verebiliriz" diye konuştu.

Türk Akımı ve Güney Akımı projesi nedir?

Son dönemde yeniden gündeme gelen Güney Akımı ve Türk Akımı projeleri nedir? Karadeniz’in altından geçerek Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak Türk Akımı doğalgaz boru hattı nedir? İşte projenin detayları.

Pilon yeri nedir?

Kamulaştırmasız el atılarak üzerine pilon dikilip enerji nakil hattı geçirilen taşınmazın irtifak hakkı bedelinin tahsili için dava açılabiliyor. Peki, pilon yeri nedir? Pilon yeri için dava nasıl açılır?

Parsel cephesi nedir?

Parsel ön cephe hattına arka cephe hattı köşe noktalarından indirilen dik hatların uzunluklarının ortalaması olarak tanımlanıyor. Peki, parsel cephesi nedir? İşte İmar Kanunu Parsel cephesi şartları...

Alo kentsel dönüşüm hattı numarası!

Kentsel dönüşüm yardımları ve kentsel dönüşüm ile ilgili diğer sorulara, ALO Kentsel Dönüşüm Hattı ile de yanıt bulunabiliyor. Kentsel dönüşüm hattı 24 saat hizmet veriyor. Peki Alo kentsel dönüşüm hattı numarası nedir?

Büyükşehir belediye bütçesi nedir?

5216 sayılı kanun gereğince en az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan büyükşehir belediyelerinin gelirleri ve giderleri nelerdir? Büyükşehir belediye bütçesi nedir? Büyükşehir belediye bütçesi ne kadar?

Su ayrım hattı nedir?

Ulusal Havza Yönetim Stratejisi 2014- 2023 Planı, 4 Temmuz 2014 tarihinde 29050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki strateji kapsamında yer alan su ayrım hattı nedir?

İETT Ramazan hattı saatleri!

İETT Ramazan hattı seferleri hangi saatlerde düzenlenecek? İETT Ramazan hattı İstanbullular'ı hangi camilere taşıyacak? İstanbul'da Ramazan ayında sefere konular İETT Ramazan hattı güzergahı nedir? İşte İETT Ramazan hattı güzergahı ve saatleri...

Karayolları geri çekme mesafesi nedir?

Geri çekme mesafesi, yapı ve tesislerle cephe hattı ile karayolu sınır çizgisi arasındaki mesafesi söylüyor. Peki, karayolları geri çekme mesafesi nedir? Meskenlerde karayolları geri çekme mesafesi ne kadardır?

Enerji Nakil Hattı ve Koruma Kuşağı nedir?

Enerji Nakil Hattı alanında konut yapılabilir mi? Enerji Nakil Hattı Koruma Kuşağı ne demektir? Enerji Nakil Hattı Koruma Kuşağı'nda ev yapılabilir mi? İşte Enerji Nakil Hattı ve Koruma Kuşağı nedir? sorusunun cevabı...

Kademe hattı nedir?

Parselin veya adanın farklı yapılaşma ve kullanım kararını haiz alanlarının sınırlarını belirleyen hat olan kademe hattı nedir? İşte kademe hattı ile ilgili yönetmelik esasları bu haberde...

Ön bahçe nedir?

Ön bahçe nedir? Ön bahçe mesafeleri ne kadar olmalıdır? Bina ön cephe hattı ile parselin ön cephesi arasında kalan parsel bölümleri olan ön bahçe ile ilgili yönetmelik esasları...

Yüksek gerilim hattı nedir?

Elektrik iletim hatları yüksek ve düşük gerilim olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar yüksek gerilim hattı ve düşük gerilim hattı. Peki yüksek gerilim hattı nedir? Yüksek gerilim hattının zararları nelerdir?

Kademe hattı nedir Haberi

Kademe hattı nedir

Kademe hattı nedir?

Kademe hattı, uygulama imar planında birden fazla kat adedi veya bina yüksekliği veya yapı yoğunluğu ya da yapı nizamı yahut da kullanma kararı verilen imar parselleri ile bu durumdaki yapı adalarında, parselin veya adanın farklı yapılaşma ve kullanım kararını haiz alanlarının sınırlarını belirleyen hat olarak tanımlanıyor.


Kademe hattı belirlenen yerlerde imar planında aksine bir hüküm yoksa ifraz ve tevhit zorunlu değildir. Ancak kademe hattı belirlenen imar parsellerindeki ifraz ve tevhit talepleri kademe hattı dikkate alınarak gerçekleştiriliyor.


Uygulama imar planında emsal verilmeyen parsellerde katlar alanı, planla veya bu yönetmelikle belirlenen; taban alanı katsayısı ile kat adedinin çarpılmasıyla hesaplanıyor. 


Uygulama imar planı ile farklı kat adedi veya yükseklik getirilmiş imar parselleri tevhit edildiği takdirde tevhit edilen parsellere verilen yükseklik değerleri aşılamaz, tevhit...