27 / 04 / 2024

Ceren Kumbasar: Şehir merkezlerindeki yatırımlar güvenli limanlardır!

Ceren Kumbasar: Şehir merkezlerindeki yatırımlar güvenli limanlardır!

Ceren Kumbasar Vatan Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde şehir merkezlerine yapılan yatırımları kaleme aldı. Şehir merkezinden uzaklaştıkça metrekare fiyatları düşer, kazanç yüzdeleri artar. Şehir merkezlerindeki yatırımlar güvenli limanlardır...



Dünyanın bütün metropollerinde yatırımcılar şehir merkezlerindeki konutlara, şehir dışındaki arsalara yatırım yaparlar. Metropollerde diğer şehirlere nazaran daha detaylı bir şehircilik planlaması yapılmış olduğundan, bizim sıklıkla gündeme getirdiğimiz “şehrin hangi tarafa büyüyeceği” kaygısı, dünya metropollerinde yoktur. Kimse aniden bir ‘çılgın proje’ yapmaya karar veremez. Kimse çevresindeki bütün arsaların toplanmasıyla halkın orada birşeyler olacağını anladığı arazilerden köprü geçiremez. Dolayısıyla da yatırımcıların gözünde dolarlar yoktur. Hedefledikleri kazançlar, bizim yatırımcılarımızın kazançlarının onda biri oranındadır. Elbette riskleri de. 


Kaybettirmeyen yatırım


Şehir merkezleri, öncelikle “kaybettirmeyen” yatırımlardır. Bilirsiniz ki, bundan 50 yıl sonra da orada bir şehrin merkezi var. Eğer konut veya dükkanınıza bakarsanız da, bu yatırım size hiçbir zaman kaybettirmez. Ne kadar kazandıracağı elbette tartışılır. Hiçbir şehir merkezi projesi, çok istisnai durumlar dışında değerinin yüzde 20 üzerine çıkamaz. İşin doğasına aykırıdır. 


Şehir merkezinden uzaklaştıkça metrekare fiyatları düşer, kazanç yüzdeleri artar. Ama aynı oranda gayrimenkulünüzü satacağınız hedef kitleniz de azalır. Özellikle eğer şehir dışındaki bir projede yeterince kazandıysanız, o kazançtan sonra mülkünüzü elden çıkarmaya çalışıyorsanız durumunuz zor. Kazara bir de ekonomik krize, ayyuka çıkan yolsuzlukların açıklandığı, ayakkabı kutularının boşaldığı günlere denk gelirseniz bu projeleri satmak için ya beklemek durumundasınız ya da değerinin altında elden çıkaracaksınız. 


Şehir merkezlerindeki yatırımlar, güvenli limanlardır. Aksa da koksa da yatırımcısını da değerini de bulur. Ama şehir dışındaki projeler sizin ilginizi ve takibinizi gerektirir. Çünkü size önemli bir kazanç vadeder. Sürekli bir eliniz üzerinde olmalıdır. Tabii bu söylediğim yatırım için bu projeleri tercih edenlere. Bu projelerin ne zaman maksimum değerini alacağı, ne zaman satılacağı ancak iyi bir takiple ortaya çıkar. 


Teslim zamanı


Genel olarak her projenin maksimum kazanç sağladığı dönem, teslim zamanıdır. Ancak bu zaman da oldukça kritiktir, yaşam başladıktan hemen sonra işin içine emlakçılar girer, satma telaşında olanlar baş gösterir. Bu durumda aynı tür evi satın almak isteyen müşteri için bir çok alternatiften biri oluverirsiniz. Eğer yatırım için aldığınız bir evi satma telaşındaysanız, size teslimata az bir zaman kala bu projelerdeki ünitelerin satılmasını öneririm. Teslimatta evin yeni sahibi evi teslim alsın, o da kazandığını hissetsin, siz de diğer bir çok alternatiften biri olmaktan çıkın.


Ceren Kumbasar/ Vatan Gazetesi


Geri Dön