Çeşme başlarında ağaçlandırma çalışmalarına başladı!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, okul ve üniversite bahçeleri, ibadethanelerin çevresi, mezarlıklar, ve yol kenarlarının ardından çeşme başlarında da ağaçlandırma çalışmaları yapılacak...
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, okul ve üniversite bahçeleri, ibadethanelerin çevresi, mezarlıklar, yol kenarlarının ardından Türkiye'nin geleneksel dokusunun önemli bir parçası olan çeşme başlarında da ağaçlandırma çalışmalarına başladı.
Bölge müdürlüklerine gönderilen talimat yazısında, Türkiye'nin kırsal bölgelerindeki yerleşim yerleri ile yol kenarlarında bulunan çeşmelerin vatandaşlar için önemine işaret edilerek, "Geleneklerimizde önemli bir yere sahip olan çeşme başlarının ağaçlandırılması gayesiyle her çeşme başına meyveli türlerden yöreye uygun en az iki adet dut, incir, erik ve benzeri türlerin dikilmesi uygun görülmüştür" denildi.
Çalışma kapsamında ilk aşamada, ülke genelinde 2 bin 647 adet çeşmenin etrafı ağaçlandırılarak, bu alanlara 21 bin 724 fidan dikildi.
Ağaçlandırmada kullanılan fidan türleri başta dut, ıhlamur, ceviz ve badem olmak üzere elma, armut, incir, erik, kiraz gibi meyveli türler ile top akasya, dişbudak, akçaağaç, sarıçam ve salkımsöğüt gibi diğer ağaç türlerinden oluştu.
Fidan dikim çalışmaları, orman teşkilatında çalışan orman mühendisleri başta olmak üzere, orman muhafaza memurları ve işçiler marifetiyle gerçekleştirilirken, etrafı ağaçlandırılan çeşmelerin bulunduğu yere göre fidan dikimlerine yer yer köylüler ile askerler de katıldı.
Çeşme başı ağaçlandırılmasında dikilen fidanlar, tel ya da ahşap malzemelerle yapılan çitlerle koruma altına alındı. Bu fidanların, ilgili orman işletme müdürlüklerince kontrol ve bakımları da yapılıyor.
AA