04 / 05 / 2024

Çevre ve Şehirciliğin yeni yol haritası!

Çevre ve Şehirciliğin yeni yol haritası!

2023 yılının çevre ve şehircilik vizyonunun masaya yatırıldığı "2023'e Doğru Türkiye'de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı"nda mevcut durum analizi yapıldı, yol haritası belirlendi. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Antalya'da gerçekleştirilen "2023'e Doğru Türkiye'de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği istişare Toplantısında sürdürülebilir çevre ve şehircilik unsurları tüm boyutlarıyla ele alındı.  TOKİ  Haber Dergisi'nde yer alan habere göre Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2023'te ekonomide ve ihracatta öncü, şehircilikte dünya markası ve çevre duyarlılığında örnek bir ülke hedeflediklerini, bu doğrultuda çevreye ve doğaya duyarlı alanlarla ekonomiye katkı sağlayacaklarını söyledi.

Toplu Konut idaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Emlak Konut GYO, iller Bankası ve Türkiye Emlak Katılım Bankası yönetimleriyle 81 ilin Çevre ve Şehircilik il Müdürlerinin katıldığı toplantıda, 2019-2023 yıllarını kapsayan icraat planı hazırlandı. Sonuç bildirgesiyle açıklanan kararların satır başları şöyle:

MEKÂNSAL STRATEJİ PLANI TAMAMLANACAK

Mekânsal Strateji Planı sayesinde tarım ve turizm arazileri korunarak doğaya duyarlı yeni sanayi alanları oluşturulacak, ekonomiye katkı sağlanacak. Plan çerçevesinde ulaşım yollarına, istihdama ve bölgedeki nüfus artışına kadar birçok veriyi değerlendireceklerini söyleyen Kurum, şehirlerin tekdüze olmasına, kırsal alanların yok olmasına karşı aksiyon geliştireceklerini, 2023'e kadar şehirleri verimli şekilde üreten kentlere dönüştüreceklerini belirtti. Bu kapsamda 2023'e kadar tüm illerin makro ve mikro düzeyde mekânsal planları hazırlanmış olacak.

YILDA 300 BİN KONUT DÖNÜŞECEK

Yılda en az 300 bin konut, 2023'e kadar ise 1 milyon 500 bin konutun dönüştürülmesinin öngörüldüğü kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında 20 yıl içinde 6 milyon 700 bin konut dönüştürülecek. 2023 yılı hedeflerinden birinin tüm şehirlerdeki yaşam kalitesini artırmak olduğunu vurgulayan Kurum, yaşanabilir şehirler için yatay mimariyi her anlamda hayata geçirmek zorunda olduklarını kaydetti. Buna göre il ve ilçe bazında hazırlanacak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'yle insan ve çevre odaklı dönüşüm projeleri hayata geçirilerek kadim medeniyetimizin şehircilik anlayışını yansıtan mahalle kültürü ve yatay mimarinin esas alınacağı bütüncül bir yaklaşım benimsenecek. Bozulmaya ve çökmeye yüz tutan afet riski altındaki alanların ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevre koşullarına uygun dönüşümü sağlanacak, tarihi mekânlara özgün kimlikyeni-den kazandırılacak.

TOKİ İLE 5 YILDA 250 BİN SOSYAL KONUT

2023 yılına kadar 125 bini kentsel dönüşümden olmak üzere TOKİ vasıtasıyla 250 bin yeni sosyal konutun üretilmesi amaçlanırken, şehitaileleri, gazilerve vazife malulleri için faizsiz, 20 yıl vadeli konut kredisi verilmeye devam edilecek. Ayrıca 5 yılda 150 bin vatandaşın hâzineyle olan mülkiyet sorununun çözülmesi hedefleniyor.

"HEDEFİMİZ, YIL BAZINDA 50 BİN KONUTU İHALE ETMEK"

TOKİ'nin özellikle son yıllarda ürettiği konutların yaklaşık yüzde 95'inin sosyal konut niteliğinde olduğunu belirten Kurum, Türkiye'de birinci el konut satışında TOKİ'nin payının 2018'de yüzde 7,7 olduğunu dile getirerek, "Hedefimiz, yıl bazında 50 bin konutu ihale etmek, 50 bin konutun satışını gerçekleştirmek ve TOKİ tarafından inşası bitirilen 138 projedeki toplam 52 bin konutun 2019 yılının ilk üç ayında teslimini gerçekleştirmek" açıklamasında bulundu.

EMLAK KONUT 5 YIL İÇİNDE 100 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ ÜLKEYE KAZANDIRACAK

Emlak Konut ile daha önce yapılan "Türkiye için Kazanç Vakti" kampanyasına benzer yeni kampanyalar planladıklarını belirten Kurum, kamusal alanların geliştirilmesi hedefi ve yatay mimariyi merkezine alan şehircilik anlayışıyla 2023 yılına kadar 250 bin bağımsız bölümün üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

EMLAK BANKASI HİZMETE GİRECEK

Emlak Bankası, bir katılım bankası olarak yeniden faaliyete başlayacak. Emlak Ban-kası'nın kurulmasıyla sektörün ithalatını azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan, Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın 93 yıllık mirası ve tarihi olduğuna işaret eden Kurum, "Hem kentsel dönüşümde uygun kredi verilecek hem de ithal edilen malların yerli üretimine katkı sağlayacak süreç başlamış olacak" ifadelerini kullandı. Türkiye Emlak Katılım Bankası bu kapsamda sektöre fi-nansal çözümler üretecek, yerel üretimi destekleyecek, sürdürülebilir büyümeye hizmet edecek ve toplumun sosyoekonomik yapısına katkı sağlayacak projelerde yer alacak.

3 BİN KİLOMETRE BİSİKLET VE YÜRÜYÜŞ YOLU

Avrupa Bisiklet Ağı (EuroVelo) ile entegre bisiklet yolu ağı oluşturulacağını aktaran Kurum, Edirne'den başlayarak Ege kıyıları Antalya ve İstanbul-Ankara-Konya-Nevşehir-Kayseri rotalarıyla kültür ve turizm merkezlerine bisikletle erişimin sağlanacağını ve şehir içi bisiklet yolu projeleriyle bisiklet kullanımının yaygınlaşacağını söyledi. 2023'e kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu ile yürüyüş yolu, 60 kilometre çevre dostu sokak ve 60 bin metrekare gürültü bariyeri tamamlanacak.

MİLLET BAHÇESİ VE MİLLET KONAKLARI

Şehirlere nefes aldıracak projelerden olan millet bahçeleri önümüzdeki dönem de inşa edilmeye devam edecek, ikinci 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde 28 ilde 25 milyon metrekarelik alanda 52 millet bahçesinin çalışması sürüyor. 2023'e gelindiğinde her il en az bir millet bahçesine sahip olacak. Böylece kişi başına düşen yeşil alan miktarının 2023'te yaklaşık 15 metrekare olması hedefleniyor. Millet bahçesi projelerinin yanında 5 bin millet konağının hayata geçirilmesi de 2023 yılına kadaryapılması öngörülen projeler arasında yer alıyor.

"İMAR BARIŞINA BAŞVURAN BAĞIMSIZ BÖLÜM SAYISI 9 MİLYON 687 BİN”

Yoğun talep üzerine imar barışı süresini uzattıklarını hatırlatan Kurum, imar barışına bugüne kadar başvuran bağımsız bölüm sayısının 9 milyon 687 bin olduğunu, toplam tutarın ise yaklaşık 27 milyar TL olduğunu söyledi. Kurum, imar barışı sürecinin tamamlanmasıyla ülkedeki tüm imarsız, imara aykırı, iskânsız, ruhsatsız, mimarlık ve mühendislik hizmetlerinden yeterince faydalanmamış konut stokunun belirleneceğini aktardı.

AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI HAYATA GEÇİRİLECEK

Şehirlere ilişkin alınan kararlar arasında İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde coğrafi bilgi teknolojileri üzerine inşa edilecek akıllı şehir uygulamaları hayata geçirilecek. Böylece şehirler hayata değer katan, yaşanabilirve sürdürülebilir, bilgi toplumu-nun yaşam alanı olan akıllı şehirlere dönüştürülecek. Bu amaçla 2019-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı hazırlandı. Yerel yönetimlerin ve özel sektörün konuyla ilgili yatırım ve projeleri desteklenecek. Kimlikli şehirler için üretilen yöresel mimari projelerle yerleşmelerin kimlik ve kültürleri, yöresel mimarisi canlandırılacak. 81 ilin kırsal yerleşmelerindeki örnek yöresel mimari projelerle, yaylaların ve köylerin kültürel, tarihi ve doğal dokusu korunacak.

ÇEVRE ETİKETİ SİSTEMİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği ülkelerine ihracat payını artıracak olan Çevre Etiketi Sistemi'ne geçilecek ve seramik, tekstil, kâğıt ürünlerine gönüllülük esasına dayalı çevre etiketi verilmeye en yakın zamanda başlanacak. Kriterleri belirlenen çevre etiketi sistemi 2023 yılına kadar tüm sektörlerde yaygınlaştırılarak ihracata büyük katkı sağlaması hedefleniyor.

YURT DIŞI TEŞKİLATI KURULACAK

Kurum, Bakanlığın yeni yurt dışı teşkilatının da kurulacağını belirterek, "Yeni yurt dışı teşkilatıyla çevre ve şehircilikte uluslararası alanda daha etkili olunacak. Küresel yatırımcıların Türk pazarını ve yatırım ortamını tanımalarına yardımcı olunacak. Çevre ve iklim değişikliği alanında Avrupa Birliği fonları çok daha etkin kullanılacak" dedi.

Kentsel dönüşümde yeni yol haritası belirlendi!

Kentsel dönüşüm en riskliden başlayacak!

Tapu ve Kadastro Yurt Dışı Teşkilatı açılacak!


Geri Dön