25 / 12 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan yetkisini kullanmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan yetkisini kullanmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,“Bakanlığımız bugüne kadar Türkiye’nin her köşesinde plan yetkisini kullanmış ama artık kullanmayacağız'' dedi.



İmar karmaşası yaşanmaması için planlamanın tek elden yönetilmesi gerektiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bakanlığımız bugüne kadar Türkiye’nin her köşesinde plan yetkisini kullanmış ama artık kullanmayacağız. Kimse tapusunu alıp Ankara’ya gelmesin, yoğunluk istemesin. Yüksek kat isteyen kapımızı çalmasın, onların işini yapmayacağız. Ancak kamu yararı olan yerde ya da belediyenin haklı talebi yerine getirmemesi durumunda devreye gireriz” dedi.



YETKİ İBB’YE GEÇİYOR

Türkiye’nin her yerinde aynı imar yönetmeliği uygulanmasının sorun yarattığını belirten Özhaseki, “Biz temel kuralları belirleyeceğiz. Sonra her şehrin kendi anayasası olacak. İstanbul için ayrı, Sivas için ayrı olacak. 7’nci aya kadar her şehrin imar yönetmeliği ayrı çıkacak. Bir de kentsel dönüşümden istifade etmek isteyenler, binalarının riskli olduğunu düşünenler Ankara’ya kadar geliyorlardı. Bu yetkimizi İstanbul Büyükşehir Belediyemize devrediyoruz” dedi.


YILLIK 500 BİN DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm ile ilgili hedeflerini de anlatan Özhaseki, “5 yıl içerisinde kentsel dönüşüm yasasına dayalı olarak değiştirebildiğiniz 965 bin konut var. Bu sayı çok yeterli gözükmüyor. 1999’dan önce yapılan bina sayısı ise 15 milyon. Bunun da en az yüzde 50’si riskli. 15 sene içerisinde bu binaların hepsini dönüştürmek gibi bir zorunluluğumuz var. Türkiye çapında 500 bin, İstanbul çapında yılda 250 bin konutu dönüştürmeliyiz. 2017 okun yaydan çıkmadan önceki gerilme anı. 2018’de dönüşüm hızlanacak. 2018 yılında başlayıp her yıl 500 bin konutu dönüştürürsek ortalama ülke ekonomisine 40 milyar dolarlık bir hacim oluşturmuş oluruz. Neredeyse yüzde 100 yerli olan bu sektör iç piyasaya ilaç gibi olur” dedi.


Belediyelerin finansman sorununu çözmek için çalıştıklarını da belirten Özhaseki, sıfır faizle kredi imkânı sağlayacaklarını dile getirdi. Özhaseki, bakanlığa ait mülklerin satışı, İller Bankası geliri ve geliştirilen projelerden sağlanan kaynakla dönüşüme yılda 5 milyar lira kaynak oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.


ASKERİ ALANLAR KULLANILACAK

KENTSEL dönüşümün yoğunluk artışı ile yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Bakan Özhaseki, “2 emsal 4, 4 emsal 8 oluyor. Ama yol, otopark, okul artmıyor. Bunun yerine rezerv alanlar belirleyelim ve müteahhitlere verelim. Vatandaş yine yerinde kalsın. Şehrin içindeki askeri alan yeşil kalacak ama şehrin dışında üstünde 2 ağaç olmayan askeri alanlar var. Bunları kullanabiliriz” dedi.


FİKİRTEPE’YE 10 BİN BİRİM

BAKANLIK 10 yıl önce dönüşüm alanı ilan edilen İstanbul Fikirtepe’de sürece müdahale etti. Pazar günü Fikirtepe’de 13 yapı adasında temel atacaklarını, 2 ada da yıkıma başlayacaklarını belirten Bakan Özhaseki, “Kiptaş ve İller Bankası ortaklığıyla çözüm ortağı olduk. Pazar günü 10 bin 269 bağımsız biriminin temelini atıyoruz” dedi.


Hürriyet / Gülistan ALAGÖZ



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki dönüşümün önünü tıkayacak her sorunu masaya yatırdıklarını ve sorunları tek tek çözeceklerini söyledi. Hedef, 2017’de hazırlıkları tamamlayıp yasaları çıkarmak ve 2018’de yıllık 40 milyar dolarlık hacim oluşturacak 250 bini İstanbul’da toplam 500 bin konutu dönüştürmek.


Kentsel dönüşümde ikinci dalga Fikirtepe ile başlıyor. Dönüşümün başladığı 2012 yılından bu yana Türkiye genelinde 370 bin binada yıkım kararı alındı ve yarısı yıkıldı. Bu binalardaki toplam konut sayısı 965 bin, ilgili kişi sayısı 3 milyon 3 bin 250 kişi olarak kayıtlara geçti. '2016 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda İstanbul'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2030 yılına kadar özellikle İstanbul'da büyük bir deprem beklenirken dönüşümde 5 yılda kat edilen yolun çok düşük olduğunu söyledi.


Belediyelere 7. aya kadar süre


Özhaseki, tüm belediyelerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirterek, “İmar yönetmeliğinde değişiklik yapacağız. Mevcut durumda İstanbul için uygulanan imar yönetmeliği Türkiye'nin her yerinde geçerli. Bu bazen kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bunun için belediyelere şehirleri için ne istiyorlarsa onu yazmalarını ve 7'inci aya kadar bize iletmelerini istedik. Belediyelerdeki yasalarda da değişiklikler yaptık. Biz de bakanlık olarak elimizi taşın altına koyuyoruz ve belediyelere diyoruz ki 'dönüşüm için ihtiyacınız olan paranın faizini biz üstleniyoruz. Siz vatandaşı mağdur etmeden dönüşüm planlarını hazırlayıp bize getirin'. Bunun için kaybedecek vaktimiz yok. Yılda en az 500 bin konutun yenilenmesi gerek. Bunun 250 bini İstanbul'da dönüşecek. Oluşacak ekonomik hacim 40 milyar doları bulacak. 2017 yılını hazırlıkların ve yasal altyapının oluşmasına ayırıyoruz. 2018'de ise dönüşüm başlayacak” dedi.


Yıllık 5 milyar lirayı üstlenecek


Belediyelere verilecek sıfır faizli krediler için yıllık 5 milyar liralık maliyet oluştuğunu hesap ettiklerini belirten Özhaseki, “Bunu vatandaş evi dönüşürken mağduriyet yaşamasın ve şehirlerimizde nüfus yoğunluğu oluşmasın diye üsteniyoruz. Maliyeti bakanlığımıza ait gayrimenkulleri satarak, elde ettiğimiz gelirlerden ve yurtdışından çekeceğimiz kredilerle karşılayacağız. Satacağımız gayrimenkullerin değeri 2 milyar dolara yakın" dedi. Belediyelerin ucbeyler gibi olduğunu da vurgulayan Özhaseki, rezerv alanların da belediyeler tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade etti.


Kaçak katta hedef sıfır mağduriyet


Dönüşümde kaynakları etkin kullanıp tüm sıkıntıları gidermek için çaba sarfettiklerini belirten Özhaseki, en büyük sıkıntılardan birinin de kaçak katlar olduğunu söyledi. Hedeflerinin sıfır mağduriyet olduğuna vurgu yapan Özhaseki, nüfus yoğunluğu oluşmadığı sürece bu tür kaçak katlara sahip vatandaşı düşünerek hareket edeceklerini aktardı.


Yapı denetimleri artacak


Dönüşümün sağlıklı işlemesi de bakanlığın olmazsa olmazları arasında sıralanıyor. Bu konuda asla taviz vermeyeceklerini ifade eden Özhaseki, yapı denetim şirketlerinde sıkıntılar olduğunu buradaki suistimallerin de önüne geçileceğini kaydetti.


Askeri alanlar vatandaş için kullanılacak.


Askeri alanlarda da bir dizi çalışmalar yapılacak. Şehir içindeki askeri alanlar yeşil alan, park olarak değerlendirilecek. Dönüşüme ihtiyaç duyulan yerlerde vatandaşın cebinden para ödemesini önlemek için müteahhite sunulacak imkanları da yeri geldiğinde bakanlık üstlenecek. Bakan Özhaseki, “Vatandaşı mağdur etmeden yerinde dönüşüm için şehrin dışında ve çeperlerinde kalan askeri alanları rezerv alan olarak kullanabilir ve buralarda ticari alanlar yapabiliriz. Biz rant peşinde koşana değil gerçekten dönüşüme ihtiyaç duyulan bölgelerde vatandaşa hizmetin yollarını arıyoruz” bilgisini verdi. Özhaseki, Türkiye'nin planlı şehirleşmesi için de kolları sıvadıklarını belirterek, arabesk mimariden kurtulmak için kendi kendine yetebilen uydu kentler yapacaklarını ifade etti.


FİKİRTEPE'DE TEMEL ATILIYOR


Fikirtepe'de 28 adada yüzde 100 anlaşma sağlandı. 3 sene içinde 35 bin konut ilçede dönüşecek. Bunun da oluşturacağı yıllık ekonomik hacim 18 milyar dolar. Pazar günü 13 adada, 9 bin 189 konut, 571 iş yeri ve 509 ofisin dönüşeceği bir temel atma töreni olacak. Bakan Özhaseki, burada da ellerini taşın altına koyduklarını hatırlatarak, bölgede yıllarca süre gelen sorunlardan dolayı iflas etmiş şirketlerle İller Bankası ve  Kiptaş  olarak masaya oturduklarını ve bu projeleri tamamlayacaklarını söyledi.


Yeni Şafak 


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Türkiye genelindeki yapılaşmayı 'arabesk' olarak tanımlayan Bakan Özhaseki, "Bir deprem gerçeği var, acele etmemiz lazım. Hedefimiz 2018 yılından itibaren yılda 500 bin konutu dönüştürmek. Bu da ekonomiye 40 milyar dolarlık hacim demek" dedi.


Cumhuriyet tarihi boyunca, Türkiye’nin kendine has bir mimari geliştiremediğini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şu anki yapılaşmayı ‘arabesk’ olarak nitelendirdi. Özhaseki, Türkiye’nin kendine has mimarisini oluşturmak için çalıştıklarını belirterek, “Karşı karşıya olduğumuz bir deprem gerçeği var. 2030'a kadar burada bir deprem olabilir. Hedefimizde 2018’den itibaren yılda 500 bin binanın dönüştürülmesi var” dedi. 


18 MİLYAR $’LIK HACİM VAR 

2007'de kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe’yle ilgili gelişmelere de değinen Bakan Özhaseki, 10 yıllık süreçte bölgenin büyük bir sorun yumağı haline geldiğini belirterek, “Her bir problemi tek tek çözdük. Müteahhitleri anlaştırdık, vatandaşlarla anlaştık. İflas eden müteahhitlere ortak olduk. Kiptaş ve İller Bankası ortaklığıyla orada çözüm ortağı olduk. Fikirtepe'de pazar günü 13 adada temel atıyoruz. 2 adanın da yıkımına başlıyoruz. Fikirtepe'de 35 bin konut yapılacak ve 18 milyar dolarlık bir hacim var" diye konuştu. Diğer yandan Fikirtepe'de anlaşma olmayan adaların da bulunduğunu kaydeden Özhaseki geriye kalanları da önümüzdeki günlerde çözmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. 


Hedef 7.5 milyon yapı


Özhaseki, önümüzdeki 15 yılda Türkiye'de riskli 7.5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek, "2018'den itibaren her yıl 250 bini İstanbul, 250 bini Anadolu'da olmak üzere 500 bin konutu yenilemeyi planlıyoruz. Bu,  ekonomiye 40 milyar dolarlık hacim demek" dedi.


Belediyelerin kentsel dönüşüm faizini biz üstleneceğiz 

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm konusunda belediyelere büyük görevler düştüğünü belirterek, "Belediyelerin ellerinde yetkiler var. Getirsinler projelerini biz bakanlık olarak emirlerine amadeyiz. Bunun AK Partilisi CHP'lisi yok” dedi. Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü: “Riskli mahalleleri bir an önce tespit etsinler, bizim istediğimiz altyapıyı hazırlasınlar. Sonra gelsinler bakanlığa her türlü yardımı yapmaya hazırız; kira yardımı ve faizlerini karşılamak dahil. Bakanlık olarak belediyelerin finansman kapısını açacağız. Paranın faizine katlanacağız. Bunun için ciddi bir bütçe oluşturuyoruz. Gayrimenkul de satacağız, dışarıdan kredi de bulacağız." 


Akşam 


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Türkiye'de 7.5 milyon yapının dönüşmesi gerektiğini ifade eden Özhaseki, Türkiye›de 15 yıl içinde kentsel dönüşümün hızlanarak devam edeceğini belirtti. Özhaseki “Bu yapılardan 250 bini İstanbul’da 250 bini Anadolu’da olmak üzere toplamda yılda 500 bin konutu yenilemeyi ve dönüştürmeyi düşünüyoruz. 2018’den itibaren başlayarak 500 bin konutu değiştirirsek ve dönüştürürsek ortalama ülke ekonomisine 40 milyar dolarlık bir hacim oluştururuz” diye konuştu.


ŞEHİRLERE ANAYASA

Özhaseki “İstanbul’un uyguladığı imar yönetmelikleriyle Sivas’ın bir ilçesinin, Bitlis’in köşesinde kalmış bir yerleşim beldesinin uyguladığı imar yönetmeliği aynı. Bu da müthiş bir yanlışlığa sebebiyet veriyor. 7’nci aya kadar 2017 yılının ortasına kadar her şehrin imar yönetmeliği ayrı çıkacak. Bu şehirlerin anayasası olacak. Bu değişmez anayasa bundan sonra uygulanmaya devam edecek” dedi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve belediyelerin bir an önce riskli alan tespiti yaparak kendilerine bildirmesi gerektiğini söyleyen Özhaseki “Gelsinler bakanlığa her türlü yardımı yapmaya hazırız; kira yardımı ve faizlerini karşılamak dahil. Bakanlık olarak” diye konuştu.


FİKİRTEPE 3 YILDA TAMAMLANACAK

Fikirtepe’de kentsel dönüşümü tıkadığını anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, sorunları çözdüklerini ifade etti. Özhaseki, “Müteahhitleri anlaştırdık, vatandaşlarla anlaştık. İflas eden müteahhitlere ortak olduk. Kiptaş ve İller Bankası ortaklığıyla orada çözüm ortağı olduk. Bu pazar günü 13 adada temel atıyoruz. 2 adanın da yıkımına başlıyoruz. Yani 15 adada işe başlıyoruz. 15 adada 9 bin 189 konut, 571 işyeri, 509 ofis var. Pazar günü bağımsız 10 bin 269 bağımsız biriminin temelini atıyoruz. Fikirtepe’de ekonomik büyüklük olarak 35 bin konut yapılacak ve 18 milyar dolarlık bir hacim var. Modern Fikirtepe 3 yıl içinde oluşacak” dedi .


Star



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüme hız vermek için yeni modeller uygulamaya başlayacak. 7.5 milyon konutun dönüşüm beklediği Türkiye'de bakanlık 2018'den itibaren yıllık 500 bin konutu dönüştürmeyi hedefliyor. Bu konutların yarısı İstanbul'da yarısı ise Anadolu'da. İstanbul'da her yıl 250 bin konutu dönüştürmeyi bekleyen bakanlık, kentte rezerv alanları oluşturarak yol almayı planlıyor. Faiz yükünü kendisinin üstleneceği finansman modeliyle hızlandırılacak dönüşüm kapsamında içinde bazı askeri alanların da olduğu değerli alanları müteahhide vermeyi planlıyor. Böylece ekonomiye her yıl 40 milyar dolarlık katkı sağlamayı amaçlıyor. Dün gerçekleştirilen basın toplantısıyla bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin yüzde 42'sinin deprem kuşağında yeraldığım ve 2030 yılına kadar 7 şiddetinin üzerinde deprem beklendiğini kaydederek, "Buna karşın halihazırda 530 bin bağımsız birimi dönüştürdük. 430 bin için ise çalışmalar yeni başladı. Bunların ya inşaatı yeni başladı ya da yıkılmak üzere. Yani toplamda 960 bin konut için çalışma yapılmış. Buda 3 milyon 300 bin kişiyi ilgilendiriyor" bilgisini verdi. 


İstanbul'da yoğunluk arttıran dönüşümü sonlandıracağız 


Özhaseki, 2012 yılında çıkan Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan sonra İstanbul'da 120 bin konutu dönüştürdüklerini ayrıca tek tekte 250 bin adet binanın dönüştüğünü kaydetti. Özhaseki, bununda ortalama 50 bin ila 60 bin konuta denk geldiğini aktardı. İstanbul'dan yapılan dönüşümün ise yoğunluk arttıran yanlış bir dönüşüm şeklinde yapıldığını ifade eden Özhaseki, bunun nüfusun aynı yerde iki katma çıkmasına neden olduğunu kaydetti. Bu nedenle okul, dini alan gibi sosyal alanlarda sıkıntı yaşandığını belirterek, bunu aşmak için yeni rezerv alanları oluşturarak yoğunluk artırmayan bir dönüşüme başlayacaklarını duyurdu. Bunu belediyelerin finansman problemini çözerek sağlayacaklarını belirten Özhaseki, "Bakanlığımızın boşta kalan gayrimenkullerini satarak 1.5- 2 milyar liralık gelir sağlayacağız. İller Bankası'nm kentsel dönüşümden aldığı pay ve dışarıdan alacağımız krediyi değerlendirip, bunu sıfır faizle yada yüzde 1 masrafla belediyelere vereceğiz. Böylece doğru proj eyi getiren her belediyeye bu des3 ay sürecek Şehircilik Şurasfndan sonra yeni şehircilik politikası oluşacaklarını belirten Bakan Mehmet özhaseki, 

"Bugün imar yönetmeliğinde Türkiye'nin her şehrinde aynı imar politikası vardı. 


İstanbul'da rezerve alanları sorunu için yeni rezerv alanı belirleyeceklerini aktaran Bakan Özhaseki, bu sistemde vatandaşın yine yerinde oturtacağını ancak para harcayana ise değerli arazi vererek işi çözeceklerini kaydetti. Özhaseki, bu rezerv alanlarına kentin çeperlerinde kalan askeri alanlarında dahil edileceğini açıkladı. Özhaseki, bu alanlarda konut yerine turizm, ticaret gibi alanları yapılacağını söyledi. 


Nüfusu artırmadan yapılacak böyle bir dönüşümle her yıl 500 bin binayı dönüştürmeyi amaçladıklarını anlatan Özhaseki, "20 milyon konut stokumuz. Bunun ancak 5 milyonu 1999 depreminden sonra yapıldı. 15 milyonu öncesinde yapıldı ve bunların yarısı da riskli yapılardan oluşuyor. Hedefimiz 15 yıl içinde tüm Türkiye'de 7.5 milyonu konutu dönüştürmek. 2018 başında bu hızı yakalayacağımızı düşünüyoruz" dedi. Özhaseki, her yıl 500 bin konutu dönüştürerek ekonomiye 40 milyarlık katkı sağalmış olacaklarını belirtti. 


Özhaseki: Bakanlık çözüm ortağı oldu Fikirtepe de işler 3 yılda tamamlanıyor 


10 yıldır kentsel dönüşüm alanı olan Fikirtepe'ye bakanlık çözüm ortağı olarak el attı. Kentsel dönüşüm başladığı 10 yıllık süreç içinde bölgede müteahhit vatandaş ve hukuki mevzuattan kaynaklanan sorun oluştuğunu aktaran Bakan Mehmet Özhaseki, "Bölgede uzayan süreç nedeniyle iflas eden müteahhitler oluştu. Bizde bölgede çözüm olarak ada ada tek tek çözme yoluna gidiyoruz. Müteahhitlerler anlaştık iflas eden müteahhitlere ortak olduk. Bazı adalarda çözüm ortağı olduk. Bu pazar 15 adada işe başlıyoruz. Bu kapsamda 9 binl89 konutu, 309 ofisi ve 571 iş yerini dönüştüreceğiz. Toplam 35 bin konut ve 18 milyar dolarlık iş hacmi olan bölgede.3 yıl içinde bunları bitirmeyi planlıyoruz. 28 adada yüzde ya anlaşma sağlandı. Geriye kalanlarla yine çözüm ortağı olacağız ya müteahhit olacağız ama vatandaşın işini tamamlayacağız" açıklamasını yaptı.


Dünya 


Haber Karar Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Kentsel dönüşümde plan yetkisini belediyelere devredeceklerini açıklayan Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Kimse parselini alıp Ankara’ya gelmesin, artık 3 katsa ‘6 kat artıramazsın’ diye devrediyoruz” dedi. Özhaseki, belediyelere de faizsiz kredi müjdesi verdi.


Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu ve İstanbul’da 2030 yılına kadar büyük bir deprem beklendiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracaklarını bildirdi. Bu kapsamda plan yapma yetkisini belediyelere devredeceklerini açıklayan Bakan Özhaseki, “Kimse parselini alıp Ankara’ya gelmesin. Bundan sonra sorumluluk belediyelerde olacak” uyarısında bulundu. Kendileri için 2017 yılını, ‘okun yaydan çıkmadan önceki gerilme anı’ gibi tanımlayan Bakan Özhaseki, “Hata yapmak istemiyoruz. O nedenle Şehircilik Şurası’ndan çıkan sonuçları yasalarla şekillendirerek, bu işe hızla başlamak istiyoruz. Binalarda yenileme işini ilçe belediyeleri başlatacak, büyükşehir belediyeleri onlara ağabilik yapacak” ifadelerini kullandı.


Belediyelere yetki devriyle birlikte dönüşüm yapılacak binalarda kat yoğunluğunu artırmayacaklarını bildiren Özhaseki, “Bina 3 katsa 6 kat yapıyor. Bundan sonra 3 katsa ‘6 kat artıramazsın’ diye belediyelere devrediyoruz bu yetki işini” açıklamasında bulundu. Kentsel dönüşümü hızlandırmak için belediyelerin finansman sorununu da çözeceklerini açıklayan Bakan Özhaseki, bakanlık olarak sıfır faizli kredi sağlayacaklarını duyurdu. Özhaseki, “Bu süre içerisinde yıllık 5 milyarlık faiz yükünü biz karşılayacağız. Bunun için 1,5-2 milyar dolarlık gayrimenkullerimizi satacağız. Yurt dışından da finansman temin edeceğiz. Bu sayede her yıl 500 bin konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz, bunun yarısı İstanbul’da” dedi. Belediyelere de büyük görevler düştüğünün altını çizen Bakan Özhaseki, “Belediyelerin ellerinde yetkiler var. Getirsinler projelerini biz bakanlık olarak emirlerine amadeyiz. Bunun AK Partilisi CHP’lisi yok deprem gelince bunları ayırmıyor. Bu nedenle bakanlığın siyasi bir tavrı yok.


Belediye başkanı arkadaşlarımız bur gerçekliği bilerek hareket etsinler. Riskli mahalleleri bir an önce tespit etsinler, bizim istediğimiz altyapıyı hazırlasınlar. Sonra gelsinler bakanlığa her türlü yardımı yapmaya hazırız; kira yardımı ve faizlerini karşılamak dahil. Planını, dosyasını ilk getiren belediye ile bu işe başlarız” ifadesini kullandı. Fikirtepe’nin de ada ada çözüleceğini bildiren Mehmet Özhaseki, Pazar günü 13 adada temel atacaklarını, 2 adanın da yıkımına başlayacaklarını bildirdi. Özhaseki, şöyle devam etti: “Ada bazında başladığmızda her bir problemi tek tek çözdük. Müteahhitleri anlaştırdık, vatandaşlarla anlaştık. İflas eden müteahhitlere ortak olduk. Kiptaş ve İller Bankası ortaklığıyla orada çözüm ortağı olduk. Bu pazar günü 13 adada temel atıyoruz. 2 adanın da yıkımına başlıyoruz. Yani 15 adada işe başlıyoruz. 15 adada 9 bin 189 konut, 571 işyeri, 509 ofis var. Pazar günü bağımsız 10 bin 269 bağımsız biriminin temelini atıyoruz. Fikirtepe’de büyüklük olarak 35 bin konut yapılacak.”


EKONOMİYE 40 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Türkiye’de 20 milyon konuttan 7 milyonunun riskli olduğunu ve yıkılıp yeniden yapılması gerektiğine işaret eden Özhaseki, “Her yıl şayet bu dönüşümü sağlayabilirsek yılda 40 milyar dolarlık ekonomide bir büyüklük oluşacak. Çünkü inşaat, 250 sektörü doğrudan ilgilendiriyor. Sadece Fikirtepe’nin payı 18 milyar dolar” dedi. FETÖ soruşturması kapsamında bakanlıklarına geçen okul, yurt gibi gayrimenkul değerlerinin 15 milyar lira olduğunu açıklayan Özhaseki, ayrıca kentsel dönüşümde vatandaştan istenen haraçların da yasa ile önüne geçeceklerini bildirdi. Özhaseki, nüfusu artırmadan dönüşümü sağlayacaklarını sözlerine ekledi.


ASKERİ ARAZİLER REZERV ALANA DAHİL

İstanbul’da yeni rezerv alanı belirleyerek vatandaşın yerinde oturtacağını söyleyen Bakan Özhaseki,  ancak para harcayana da değerli arazi vererek işi çözeceklerini söyledi. Kentin çeperlerinde kalan askeri alanların buna dahil edileceğini belirten Özhaseki, konut yerine ticaret alanları yapılacağını bildirdi.


Karar


Geri Dön