Ceyhan kurulacak OSB ile sanayide büyüyecek!
Ceyhan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Can, Ceyhan'da kurulması planlanan OSB ile sanayinin gelişmesi, kentleşmenin yönlendirilmesi, çevre sorunlarının önlenmesi, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanılmasından planlandığını belirtti...
Yeni dünya düzenindeki teknolojik gelişmelerin üretim merkezlerinde güncel donanımlar oluşturması, endüstriyel kuruluşları seri üretim yapar niteliklere kavuşturmuştur. Küresel yapıdaki ülkemiz gibi belirli coğrafi ajanlar, bu yeni anlayışta yerini alarak Hazar Denizi'nden Arap Yarımadası'na kadar dünya ekonomisinin en önemli stratejik maddesi petrolün bölgemize olumlu transferinin önünü açmıştır.
Dünya çapında bir enerji merkezi oluşturulmasının planladığı bölgemizde proje alanı, İskenderun Körfezi ile Erzin ve Ceyhan ilçesi sınırlarını kapsamakta olan yaklaşık 128 bin 340 dönüm doğal kara ve deniz (9 kilometrelik sahil şeridi) üzerinde kaya-toprak dolgu ile kazanılacak yaklaşık 8 bin dönümlük alanla birlikte 136 bin dönüm araziyi içermektedir. Proje alanının sahil şeridindeki sınırlarını batıda BTC Ham Petrol Boru Hattı Ceyhan Terminali, doğuda BOTAŞ'a ait tesisler oluşturmaktadır. Proje öncelikleri arasında ham petrol rafinerileri yer almaktadır. Bölgemiz proje alanı dahilinde işlemekte olan iki boru hattı ve hayata geçecek olan bir boru hattı ile BOTAŞ(ITP, Irak-Türkiye Boru Hattı) 71 milyon ton, BOTAŞ (BTC, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı) 50 milyon ton, Samsun-Ceyhan Boru Hattı 70 milyon ton olmak üzere toplamda 191 milyon ton kapasitesi ile dünyanın en büyük ham petrol terminaline kavuşacak. Bölgemiz bunun yanı sıra ilk petrol rafinerisi ile 10 milyon ton ürün işleme kapasiteli olacaktır.
Ceyhan Tersaneler Limanı ile iç pazarın ihtiyacının karşılanması ve dış pazara yönelme olanağı doğacak. Tersane limanında bakım-onarım ve yeni gemilerin inşa aşamasında yaklaşık bin 500 çeşit malzeme kullanılarak birçok yan sanayi kolu da desteklenmiş olacaktır. Büyük işletmelere hizmet verecek KOBİ'lere ihtiyaç var Gelecekte bir enerji üssü olacağını düşündüğümüz Ceyhan'ımız için organize sanayi bölgesi (OSB), bu gelişmeler çerçevesinde 'olmazsa olmaz' bir gerçektir. Ceyhan özellikle enerji sektöründe büyük işletmelerin kurulmasının planlandığı önemli bir ilçedir. Büyük işletmelerin bölgede kalabilmeleri, yatırım yapabilmeleri için onlara tedarikçi olarak hizmet verecek daha küçük işletmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür işletmeler (KOBİ) için yeterli gelişme fırsatı hazırlanmadığı takdirde büyük işletmelerin bölgede yatırım yapmaları güçleşmekte, yatırım ve işletme masrafları yükselmektedir. Ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından olan enerji üretiminin önünün açılabilmesi için büyük işletmelere hizmet verebilecek, tedarikçi olabilecek, gelişmiş orta ölçekli KOBİ'lere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaçların karşılanmasındaki en önemli araçlardan biri OSB'lerdir. Bölgemizde yapılan çalışmalarda OSB kurulması için odamızın önerdiği yerden başka uygun yer bulunmamaktadır. Ceyhan'a Mevcut OSB'ler, neredeyse tam doluluk oranına hizmet vermektedir. Bu durum, bölgede yeni bir ihtisas OSB'yi gerekli kılmaktadır.
OSB kurulması sadece Ceyhan ekonomisi için değil, ülkemizin enerji politikalarının hayata geçirilebilmesi açısından da önem taşımaktadır. Ceyhan OSB, 3 milyon 180 bin 572 metrekare alanı kapsamaktadır. Önerilen alan yer seçim yönetmeliğinin 5'inci maddesinin 2'nci fıkrası gereğince Adana İl Özel idaresi başta olmak üzere Adana Devlet Su İşleri 6'ncı Bölge Müdürlüğü, Adana Orman işletme Müdürlüğü ve Ceyhan ilçe Tarım Müdürlüğü'nce de uygun görülmüş ve olumlu görüşler alınmıştır. Ceyhan OSB ile sanayinin gelişmesi, kentleşmenin yönlendirilmesi, çevre sorunlarının önlenmesi, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanılması amacıyla sanayi tesislerinin belirli bir plan dahilinde sınırları onaylı arazi parçaları üzerinde yerleştirilmesi ve kümelenmesi planlanmaktadır.
Büyük ölçekli parseller üreterek girişimcinin bu nitelikteki parsel talebini en ekonomik ve uygun koşullarda karşılayarak, ülkemizin ve Ceyhan'ın en büyük sorunu olan istihdam probleminin çözülmesi hedeflenmektedir.
Ayrıca, sanayinin disipline edilmesi, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması, birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kâr artışının sağlanması, sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması, elverişsiz tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi, sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması, müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi, bölgelerin devlet gözetiminde, kendi organlarınca yönetiminin sağlanması, diğer OSB'lerde olduğu gibi Ceyhan OSB'nin de kuruluşunda temel hedef olarak benimsenmiştir.
Ceyhan'da kurulması düşünülen OSB'nin yerinin, mevcut Ceyhan İhtisas Endüstri Enerji Bölgesi ile Yumurtalık Serbest Bölgesi'ne yakın olması, önem arz eden Yumurtalık sahil şeridi ve limana yakın mesafede olması, hammadde ve pazara çok kolay ulaşılabilen konumda olması, iş gücü temininin kolaylığı, sosyoekonomik göstergeler itibarı ile ülkenin birçok ilçesinden daha büyük ve gelişmiş düzeyde olması, sahip olduğu eğitim, sağlık, sanayi, ticaret gibi altyapısı nedeni ile doğal bir cazibe merkezi olması, bir sanayi tesisi kurmak ve işletmek için minimum harcamalarla maksimum faydanın sağlanabiliyor olması öncelikle Ceyhan ilçesine ve dolayısıyla OSB'ye ilgiyi ve talebi artırmaktadır.
Mevcut Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, iskenderun Organize Sanayi Bölgesi ve Payas Organize Sanayi Bölgesi, faal, inşaat ve proje halinde olan firmalarla neredeyse tam doluluk oranıyla hizmet vermektedir. Bu durum, bölgede yeni bir ihtisas OSB'yi gerekli kılmaktadır. Ceyhan OSB, Ceyhan'ın yakaladığı sürekli sanayileşme ivmesinin göstergesi olacaktır.
Bölge koşulları nedeni ile Ceyhan OSB kurulması gereğine inanılarak yeni bir OSB kurulması hedeflenmiş, bu sayede bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine sağlanacak katkıların yanı sıra sosyal refah düzeyinin de yükseltilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, bölgedeki firmaların Ceyhan Ticaret Odası'na verdiği yatınm talep taahhütleri, kuruluşu izleyen 10 yıl içinde OSB'nin yatırımlarla dolacağının kanıtıdır.
Şeref Can-Ceyhan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı/Dünya Gazetesi