09 / 05 / 2024

Çiftçilere hükümetten 10 yeni müjde! Resmen açıklandı: Sıfır faizli kredi, gübre fabrikası, sera yatırımları...

Çiftçilere hükümetten 10 yeni müjde! Resmen açıklandı: Sıfır faizli kredi, gübre fabrikası, sera yatırımları...

Hükümetten çiftçileri ve besicileri ilgilendiren 10 yeni müjde açıklaması geldi. Bakan Vahit Kirişci, tarımdaki yeni hamleleri tek tek açıkladı. 



Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kırsal Dönüşüm Projesi" ile çiftçilere 10 yeni müjde açıkladığını dile getirdi ve bu projelerin uygulamaya alınmasıyla, Bakanlık olarak, üreticileri koruyup tüketiciyi kollayarak tarımsal üretim altyapısını güçlendireceklerine vurgu yaptı.

Bakan Kirişci, 10 müjdenin ayrıntılarını tek tek paylaştı. 

Çiftçilere hükümetten 10 yeni müjde! Resmen açıklandı: Sıfır faizli kredi, gübre fabrikası, sera yatırımları...

İlk projenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Nisan tarihinde devreye alınan Karadeniz doğal gazı ile ilgili olacağını belirten Kirişci, "1. projemiz, üretimin en büyük girdisi olan üre gübresinin Karadeniz gazıyla Zonguldak'ta üretilmesine başlanmasıdır" dedi ve ülkemizde senelik ortalama 6 milyon ton gübre tüketildiğini, bugünkü fiyatlarla maliyetinin 60 milyar TL olduğunu aktardı. 

Bakan Kirişci, Karadeniz'den çıkan doğal gaz ile Filyos Endüstri Bölgesi'nde 1 milyon 855 bin ton kapasiteli gübre fabrikaları kurulacağının altını çizdi. 

Kirişci, kurulan gübre fabrikalarında, 581 bin ton üre, 660 bin ton kalsiyum amonyum nitrat, 330 bin ton DAP, 224 bin ton amonyum sülfat ve 60 bin ton potasyum nitrat gübresi üretileceğine vurgu yaparak, bugünkü fiyatlarla yeni kurulacak gübre fabrikalarında üretilecek gübrenin maliyetinin 19 milyar TL'den fazla olmasını beklediklerini dile getirdi. 

Çiftçilere hükümetten 10 yeni müjde! Resmen açıklandı: Sıfır faizli kredi, gübre fabrikası, sera yatırımları...

2. projenin, sözleşmeli üretime ilişkin olduğunu aktaran Bakan Vahit Kirişci, üretici gelirini garanti altına alacaklarını aktardı ve "Çiftçilerimiz hasat döneminde pazarlama sorunu yaşamayacak. Tarıma dayalı ham madde ihtiyacı olan sanayicimiz istediği miktar ve kalitede ham maddeye erişim sağlayacak" şeklinde konuştu. Kirişci, fiyat dalgalanmalarının önüne geçileceğini ve istikrar sağlanacağını da belirtti. 

Kirişci, sera yatırımlarının yükseltilmesinin 3. proje olduğuna dikkat çekti ve jeotermal organize sanayi bölgesi (OSB) başta olmak üzere sera yatırımı desteklerini yükselteceklerine vurgu yaptı. 

"Bu doğrultuda, gelecek 5 senede TDİOSB sayımızı 100'e çıkararak, ilave 5 milyon ton sebze üretip, 200 bin kişiye yerinde istihdam oluşturacağız" diye konuşan Kirişci, sulama konusunun da 4. proje olduğunu dile getirdi. 

Ülkede kullanılan suyun yüzde 77'sinin tarımsal sulamada harcandığının altını çizen Bakan Kirişci, "Eski sulama sistemlerinin modernizasyonu ve yeni yapılacak sulama sistemlerinde, borulu sisteme geçerek şu an yüzde 32 olan su tasarrufunu yüzde 45-50'ye çıkaracağız" dedi ve bu şekilde 6 milyar metreküp su tasarrufu sağlanacağına, tasarruf edilebilecek bu suyla 11 milyon da ilave alan sulanabilir ve 7 milyar lira net zirai gelir yükselişi sağlanarak 990 bin kişiye istihdam sunulabileceğine vurgu yaptı. 

Çiftçilere hükümetten 10 yeni müjde! Resmen açıklandı: Sıfır faizli kredi, gübre fabrikası, sera yatırımları...

Kirişci, ülke hayvancılığını geliştirmek, ülkeyi dünyanın önemli damızlık hayvan üretim merkezlerden biri haline getirmek ve Türkiye'nin kırmızı et ve süt konusunda gıda arz güvenliğinin sağlanması amacıyla da 3 etkin projeyi uygulamaya alacaklarını açıkladı. 

Bu çerçevede açıklanan 10 müjdenin 5, 6 ve 7. projelerinin hayvancılığı geliştirmeye ilişkin olduğunun altını çizen Bakan Vahit Kirişci, "Ayrıca bu projeler kapsamında 6 Şubat'ta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde hayvan varlığımızın yüzde 17'sinin olması nedeniyle, bölgede hayvancılık sektörünün gelişmesi için pozitif ayrımcılık uygulayacağız" açıklamasında bulundu. 

"5. projemizle, 50 baş üzeri büyükbaş ari damızlık üretim merkezlerini teşvik edeceğiz. 6. projemizle, aile tipi işletmelere büyükbaş ve besi hayvancılığı desteği sağlıyoruz. Her haneye en az 1 asgari ücret garantisi veriyoruz" şeklinde konuşan Kirişci, sözleşmeli besicilikle tarımda 'yerli ve milli üretim' hamlesinde yeni bir aşamaya geçildiğinin altını çizdi. 

"Sözleşmeli besicilik ile kırmızı ette fiyat istikrarı ve piyasa regülasyonunu da hedefliyoruz" diyen Vahit Kirişci, 7. proje ile afet bölgesindeki çiftçilere sıfır faizli kredi verdiklerini aktardı. 

Kirişci, diğer projelerin kırsal kalkınmayı güçlendirerek tarımsal üretimde yaşanılan problemlere çözüm sunacağının altını çizerek, kırsalın cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Çiftçilere hükümetten 10 yeni müjde! Resmen açıklandı: Sıfır faizli kredi, gübre fabrikası, sera yatırımları...

Bakan Kirişci, 8, 9 ve 10. projeler ile ilgili de şu ifadeleri kullandı: 

""8. projemizle, gelişmiş altyapısıyla akıllı köy evleri modelini ortaya koyuyoruz. Depremden etkilenen kırsal kesime 143 bin 261 köy evi inşa edeceğiz. 22 Nisan'da Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ve Gaziantep Nurdağı ilçelerimizdeki köylerimizde köy evlerini vatandaşlarımıza teslim ettik.

9. projemizle, 'İlk Evim Kampanyamız' şartlarıyla 'akıllı köy evi' sahibi olma imkanı getiriyoruz.

10. projemizle, evini 'akıllı köy evine' dönüştürmek isteyen çiftçimize destek veriyoruz. Her birinin tarımımıza ve ülkemize büyük katkılar vereceğine inandığım 10 altın müjdenin sektörümüz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum."

Çiftçiler dikkat! Cumhurbaşkanı Erdoğan peş peşe açıkladı: Ziraat Bankası'ndan sıfır faizli kredi müjdesi! 

Bakanlık tek tek açıkladı, hesaplara tam tamına 3.500 TL yatırıldı! Bu parayı mutlaka alın!

Dul ve yetim aylığı kaç TL oldu? Dul ve yetim aylığı alan hemen baksın! Bayram ikramiyesi verildi mi? 


Geri Dön