22 / 12 / 2024

Prof. Dr. Görür 'Deprem eli kulağında' derken, Prof. Dr. Kadıoğlu ise toplanma alanları hazır hale getirilmeli...

Prof. Dr. Görür 'Deprem eli kulağında' derken, Prof. Dr. Kadıoğlu ise toplanma alanları hazır hale getirilmeli...

Yer bilimci uzmanlar başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde ciddi deprem tehlikesi bulunduğunu sürekli gündeme getiriyorlar.



İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da depremlerin sel, yangın ve heyelanlara yol açabileceğini kaydederek, toplanma alanlarının altyapısının acil durumda ihtiyaçları karşılayacak bir halde hazır duruma getirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür hemen her gün başta büyük İstanbul depremi olmak üzere Türkiye'yi deprem konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Naci Görür'ün yanı sıra tartışmalı açıklamalara imza atsa da Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın deprem açıklamaları da bulunuyor. 

Deprem bilimciler depreme karşı dayanıklı şehirler çağrısı yaparken, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, depremde toplanmaya ile ilgili uygun ve güvenli alanların toplanma alanlarının altyapısının acil durumda ihtiyaçları karşılayacak şekilde hazır hale getirilmesinin önemini de belirtti.

Prof. Dr. Kadıoğlu ise Bingöl Üniversitesi'nce İTÜ işbirliği ile gerçekleşen "Deprem Çalıştayı" dolayısı ile bulunduğu şehirde Türkiye'de afet toplanma alanlarının belirlendiğini, bunların altyapılarının ise belediyeler tarafından hazır hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Görür Deprem eli kulağında derken, Prof. Dr. Kadıoğlu ise toplanma alanları hazır hale getirilmeli...

Prof. Dr. Kadıoğlu; "Henüz altyapısı ile örnek göstereceğimiz bir toplanma alanı yok" diyen Kadıoğlu, dünyada, özellikle de Japonya'da yapılan afet toplanma alanlarının normalde konserlerin, toplantıların, pikniklerin yapıldığı yerler olduğunu belirtti.

Prof. Dr Kadıoğlu, bu alanların acil durumlarda insanların en temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olması gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti:

- Acil toplanma alanlarında afet zamanlarında kullanılmak amacıyla foseptik çukurları açılır. Normalde bazılarının üzeri kapalıdır. Ama afet anında açılır ve bir kulübe tuvalete dönüştürülebilir.

- Bankların çoğu yemek pişirilecek şekilde ayarlanmıştır. Çardaklar vardır bu parklarda ve üzerlerine naylon kılıf geçirilerek sahra hastanesine dönüştürülür. Özellikle bu parkların altında yuvarlak, depremde sağı solu kırılmayacak tanklar vardır. Oraya barınmak için gelen kişilere bu tanklar su sağlar.

- En azından acil zamanlarda üç gün insanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde altyapısı vardır bu alanların. Toplanma alanlarının insanların yeme, içme, tuvalet gibi en temel ihtiyaçlarını sağlayacak şekilde altyapısı olması gerekiyor. Şu an buna örnek pek yok, varsa da 1-2 tane. Türkiye'de bunların yaygınlaşması lazım.

Prof. Dr. Naci Görür'den  İzmir  için yeni uyarı geldi!

O bölgeye 7 ve üzeri deprem uyarısı! Prof. Dr. Naci Görür: Er geç depremle sınanacak!

Deprem uzmanı Naci Görür Erzincan depremini değerlendirdi! Bu fay Aşkale’den gelen fayla kesişiyor!

Prof. Dr. Naci Görür 'Bu anormal olasılık' dedi ve uyardı: 7.6'ya kadar deprem bekliyoruz!

Prof. Dr. Naci Görür üstüne basa basa uyardı: Depreme dirençli konutlar üretmeliyiz!


Geri Dön