29 / 04 / 2024

Çiğli Belediyesi ile Ege Üniversitesi'nden çevre protokolü!

Çiğli Belediyesi ile Ege Üniversitesi'nden çevre protokolü!

Çiğli Belediyesi, çevre ve toplum sağlığını ilgilendiren konularda Ege Üniversitesi ile işbirliğine giderek başta atıklar, yeraltı sularındaki kirlenme, geri dönüşüm konuları olmak üzere birçok çevresel sorunun çözümüne ilişkin protokol geliştirilmesi kar



Çiğli Belediyesi, çevre ve toplum sağlığını ilgilendiren konularda Ege Üniversitesi ile işbirliğine giderek başta atıklar, yeraltı sularındaki kirlenme, geri dönüşüm konuları olmak üzere birçok çevresel sorunun çözümüne ilişkin protokol geliştirilmesi kararı aldı.


Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Nadide Kazancı, dekan yardımcısı Sinan Akgöz ve beraberindeki heyet Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ile makamında bir araya geldi. Görüşmeye Çiğli Belediyesi Başkan Yardımcısı Derviş Engin, çevre koruma müdürü ve ilgili teknik personel de katıldı. Yaklaşık bir saat süren görüşmede, insanlığın karşılaştığı en güncel sorunlarından biri olan, insan hayatını ve sağlığını ciddi şekilde tehdit eden sorunların başında gelen teknoloji ve sanayi alanlarında yaşanan gelişmeler ışığında, doğaya ve çevreye verilen zaralar ve belediyelerin bu kapsamdaki rolü üzerinde duruldu. Organize sanayi, Ata Sanayi ve İzmir’in bütün atıklarının toplandığı Harmandalı çöp depolama alanı gibi önemli merkezleri bünyesinde barındıran Çiğli’de; atıkların geri dönüşümü ve insan sağlığına zararlarının araştırılması, atıkların mikroorganizmalardan arındırılmasında teknolojik son yenilikler ve uygulama alanları, sanayi bölgesinden kaynaklı kirlilikten etkilenen yeraltı sularının kirlilik derecelerinin belirlenmesi, kaynak sularının düzenli analizi, yeraltına yayılan kirlenmenin içme sularına karışması durumunda alınacak önlemler, organize sanayi bölgelerinde bulunan fabrikalardan kaynaklı sorunların gözlenmesi ve analizi konularına ilişkin işbirliği protokolü imzalanması kararı alındı.


“ÇEVRE VE TOPLUM SAĞLIĞINI KORUYUCU ÇALIŞMALARA DESTEK VERİYORUZ”

Belediye olarak Çiğli’de yaşayan vatandaşların ve çevre sağlığının korunması adına birçok projeye destek verdiklerini, Çiğli’nin en temiz ve en yaşanılabilir ilçeler arasında yer alması için ellerinden gelen bütün çabayı sarf etmekte tereddüt etmeyeceklerinin altını çizen Başkan Arslan, “Çiğli’de çevre ve toplum sağlığını ilgilendirecek araştırmalar yapılması adına destek sunmak bizim de çok önemsediğimiz bir durum. Çok yakın bir zamanda çevre denetim birimi oluşturmak istiyoruz. Bu sayede çevre ve insan sağlığının korunması, iyileştirilmesi, çevre kirliliğine yol açan her türlü etmenin ortadan kaldırılması adına önemli bir hizmeti yerine getirmiş olacağız. Eğer ilçemizde ciddi bir çevre kirliliği sorunu varsa kirleticiye karşı gerekli önlemlerin alınması, bunlara ilişkin yasal denetimlerin yapılması noktasında daha bilinçli bir yaklaşım sergileyebileceğiz. Güzel Çiğlimizin daha yaşanılır bir kent olması adına yaralı olabilecek her türlü projeyi destekliyoruz. Sanayi bölgelerindeki fabrikaların yaşamlarımız üzerindeki etkilerinin ne olduğunu merak ediyoruz. Üniversitenizin bize açtığı bu kapı çok kıymetli. Her zaman sizin yanınızdayız ve işbirliğine hazırız. Bizim için önemli olan vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşamlarını sürdürüyor olmalarıdır” dedi.


“DAHA STRATEJİK VE BİLİMSEL DESTEKLERLE KAMUOYU OLUŞTURULMALI”

Çiğli’de çevre sağlığını etkileyecek birçok etmen olduğunu ve halk sağlığını ciddi anlamda etkileyecek bu sorunlar karşısında daha stratejik ve bilimsel desteklerle kamuoyu oluşturulması gerektiğinin önemine değinen Dekan Nadide Kazancı da, belediyelerle yapılacak işbirliğinin önemine dikkat çekti. Kazancı, “Çiğli, iki büyük sanayi bölgesi ve Harmandalı Çöp Depolama alanı ile insan ve çevre sağlığı açısından büyük risk taşıyan bölgelerden biri. Belediye olarak mutlaka bir çevre denetim birimi oluşturulmalı ve çalışmalar bu doğrultuda yürütülmelidir. Sanayi atıkları ve evsel atıkların birbirinden ayrılması gerekiyor. Kentin her yanına konmuş konteynerlerin içinde hangi atık malzemeleri barındırdığı dikkatle takip edilmelidir. Musluklardan akan içme suyunun kirlenmeye bağlı analizinin yapılması, yer altına karışma oranı vb. konularda belediye ile ortak çalışmalar yürütmek istiyoruz. Ege Üniversitesi olarak bu göreve talibiz ve başkanımızdan aldığımız destek sayesinde sadece bölgemizde değil belki de ülke çapında örnek oluşturabilecek bir projeye imza atmış olacağız” diye konuştu.


Milliyet


Geri Dön