09 / 05 / 2024

Çin, emlak krizini aşmak için sektöre desteğini artıracak!

Çin, emlak krizini aşmak için sektöre desteğini artıracak!

Çin Merkez Bankası ve Ulusal Mali Düzenleme İdaresi tarafından yapılan ortak açıklamada ekonomik toparlanmanın önündeki en büyük engellerden biri şeklinde değerlendirilen emlak krizini aşmak için sektöre destek politikalarının genişletileceği kaydedildi.



Kısa toparlanmanın ardından Haziran'da düşüş devam etti

Bloomberg'te yer alan habere göre, konut satışları bu senenin başlarında kısa bir toparlanma yaşamış olsa da sektörün Haziran'daki düşüşüne devam etmesi borç yükü altındaki geliştiriciler üzerindeki baskıyı da artırmış oldu.

Yine verilen detaylara göre, emlak sektöründe yaşanan stres, bu hafta devlet destekli bir gayrimenkul geliştiricisi olan Sino-Ocean Group’un borç yüküne dair endişelerden kaynaklanan tahvillerinin düşüşü ve temerrüde düşen Shimao Group’un 1,8 milyar dolarlık bir proje için alıcı bulamaması sebebiyle de oldukça alevlenmişti.

Çin, emlak krizini aşmak için sektöre desteğini artıracak!

İç piyasa "beklenenden daha kötü"

Yine aktarılan bilgiye göre, Çin’in önde gelen inşaat şirketi China Vanke, ülkenin iç piyasasının "beklenenden daha kötü" olduğunu açıklarken Goldman Sachs da Çin’in yüksek getirili dolar cinsinden emlak tahvilleri için daha yüksek bir temerrüt seviyesi öngördü.

Paylaşılan bilgilere göre, Bloomberg Intelligence kredi analistleri Andrew Chan ve Daniel Fan 5 Temmuz 2023 tarihinde geçtikleri bir bilgi notunda, "Fiziksel mülk, bir varlık sınıfı olarak yatırım çekiciliğini kaybettiği sürece, konut alıcı güveninin tersine dönmesi ve satışların toparlanması zor olacak. Ayakta kalan bazı Çinli geliştiriciler, borç sorunlarını çözmeye çalışmak yerine temerrüde düşmeyi ya da yeniden yapılandırmayı seçebilir” değerlendirmesini yaptı.

Boş evlerle savaş: İstanbul'da konut sorunu ve dünyada çığır açan çözümler!

Çin'de emlak sektöründe yaşanan düşüşün yıllarca sürmesi bekleniyor!

Çin'deki emlak krizi bankalara uzadı: 200 milyar dolarlık zarar riski!


Geri Dön