13 / 11 / 2024

Çin kirliliğine dur dedi: Fabrikalar kapanacak, projelere onay verilmeyecek!

Çin kirliliğine dur dedi: Fabrikalar kapanacak, projelere onay verilmeyecek!

Son yıllarda hava kirliliğinin sağlığı ciddi şekilde tehdit eder hale geldiği Çin’de hükümet, hava kirliliğiyle savaşın en acil görevlerden biri olduğu vurguladı ve havayı kirleten etkenlerin azaltılması kararını aldı...





Son yıllarda hava kirliliğinin sağlığı ciddi şekilde tehdit eder hale geldiği Çin’de hükümet, hava kirliliğiyle savaşın en acil görevlerden biri olduğu vurguladı ve havayı kirleten etkenlerin azaltılması kararını aldı. 


Hava kirliliği Çin'de büyük şehirler için büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Yapılan bir araştırmada, 2013 yılında, Çin’in 100'den fazla şehirdeki sisli gün ortalamasının 29,9 olması ve bu oranın 52 yılın en yüksek ortalamasına çıkması, yetkilileri radikal önlemler almaya itti.


Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan raporda, Şanghay’ın çevre dostu bir şehir ortalaması standartlarını karşılayabildiği, Pekin’in ise "insan yaşamı için elverişsiz" olmanın eşiğinde olduğu belirtildi.


Özellikle Pekin’in 40 küresel kentlerin genel yaşam uygunluğu sıralamasında sondan ikinci olması ve çevre koşullarının iyi olmaması ciddi eleştirileri beraberinde getirmişti. Raporda, Şanghay ise çevre kategorisinde aynı sıralamada sondan beşinci sırada yer aldı.


Raporda çevre şartları itibariyle Stockholm, Viyana ve Zürih ilk üç şırada yer alırken, Moskova sıralamanın sonunda yer edindi.


TEMİZ ENERJİ ÖNEM KAZANIYOR, KİRLETEN FABRİKALAR KAPANIYOR


Çin hükümeti, hava kirliliğiyle mücadele konusunda düğmeye bastı ve alınacak radikal önlemleri açıkladı. Bunlar arasında 3 yüz fabrikanın kapatılması da var. Çin Başbakanı Li Keqiang, geçen gün kabinesini toplayarak sorunu derinlemesine masaya yatırdı. Hava kirliliğiyle mücadelenin en acil görevlerden biri olduğuna vurgu yapıldı ve havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değerlerine dikkat çekildi. Pekin’de bu oran bazen indeksin üstüne çıkarak, 800’leri geçmişti. Başkentte rüzgar esmediği zaman hava kirliliği hemen kendini hissettiriyor. Toplantıda PM 2,5 değerinin bu yıl yüzde beş oranında düşürülmesi hedefe koyuldu. Toplantıda ayrıca hava kirliliğine neden olan kömür tüketiminin azaltılması ve benzin kalitesinin yükseltilmesi, yeni enerjiyle çalışan araçların kullanımını teşvik, çevre atıklarının azaltılması ile endüstri standartları ve politikaların düzenlenmesi kararlaştırıldı. Pekin'in havasının 2017'ye kadar temizlenmesini öngören plana göre ayrıca bölgedeki 3 yüz fabrikanın kapatılacağı ve yoğun kirliğine neden olabilecek projelerin onaylanmayacağı belirtildi.


Devlet medyasına göre, en az 50 temiz üretim projesinin teşvik edileceği Pekin'deki 200 fabrikada temiz üretim üzerine çalışmalar ve denetlemeler yapılacak.


ŞEHİRLERİN SIRALAMASINI GÖSTEREN RAPORUN AYRINTILARI


Şanghay Sosyal Bilimler Akademisinin raporunda, Pekin ve Şanghay’ın sosyal tolerans kategorisinde ilk 10’da, bu iki şehrin piyasa istikrarı ve cazibe gibi iş sıralamasında ilk 20’de yer aldığı kaydedildi.


Raporda, çevre koşulları, 40 şehri değerlendirmek için kullanılan altı endeksten biri idi. Diğer endeksler arasında ise ekonomi, yönetim ve kültürel yenilik vardı. Genel olarak sıralamada Şanghay 21., Pekin ise 31. sırada yer aldı.


Geçen yıl Çevre koruma Bakanlığı’nın yayınladığı Çin’in en kirli 10 şehri sıralamasında çeyrekten fazlasının Pekin’i çevreleyen Hebei eyaletinde olduğu ortaya çıkmıştı.


Hava kirliliğinden dolayı Çin’e gelenlerin sayısında azalma yaşanırken, halk da havanın temiz olduğu şehirlere gitmeyi tercih ediyor. Özellikle tatil günlerinde havanın kirli olduğu şehirlerden temiz şehirlere gidenlerin sayısında ciddi artış oluyor.


HAVA FİLTRELERİNDE PATLAMA YAŞANIYOR


Halk, hava kirliliğine son yıllarda medyanın da konuyu gündeme getirmesiyle daha çok önem vermeye başladı. Sokaklarda maskeli gezenlerin sayısında artış yaşanırken, evlere hava temizleme cihazları alımında da ciddi artış görülüyor.


Kirlilikten dolayı halk şimdi araçlarına, evlerine ve işyerlerine hava filtreleri alıyor. 


HAVA KİRLİLİĞİ, SİGARADAN HEMEN SONRA


Boston merkezli Sağlık Etkileri Enstitüsü önderliğindeki yeni bir analize göre, dışarıdaki partikül maddelerin, 2010 yılında Çin'de yaklaşık 1,2 milyon prematüre ölümlere neden olduğu tahmin ediliyor ve sıralamada sigaranın hemen arkasında geliyor.


Dolayısıyla merkezi hükümet, 2017’ye kadar büyük şehirlerdeki solunabilir partikül madde yoğunluğunu en az yüzde 10 oranında azaltılmasını hedefliyor. Çin Günlüğü Gazetesi’ne göre, çapı 2,5 mikrometre veya daha küçük olan parçacıklar olarak nitelenen PM2.5 oranının Pekin’de 2017’ye kadar yüzde 25 oranında düşmesinin gerektiği kaydedildi.


HAVA KİRLİLİĞİ AKCİĞER KANSERİ FAKTÖRLERİ ARASINDA


Son istatistiklere göre, Pekin’de son 10 yılda akciğer kanseri oranı yüzde 50'nin de üstünde arttı. 2002 yılında başkent Pekin’de her 100 bin kişiden 39'u akciğer kanseri iken bu oran 2011 yılında 63'e çıkmıştı. Kanser vakalarının artışında sigaranın yanında hava kirliliğinin de etkili olduğu ifade ediliyor. Sigaranın yüzde 87 oranında akciğer kanserinin nedeni olduğu açıklanmıştı.


Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamada, egzoz gazı ve sanayi dumanın neden olduğu hava kirliliğinin akciğer kanserine sebep olabileceği ve aynı zamanda mesane kanseri ile de bağlantılı olduğuna dikkat çekilmişti. Açıklamada, ulaştırma, enerji üretimi, endüstriyel veya tarımsal emisyonlar ile konut ısıtma ve yemek yapmadan kaynaklanan hava kirliliğinin, pasif sigara içiciliğine benzer sağlık riskleri barındırdığı belirtilmişti.


Çin, dünyanın en büyük sigara üreticisi ve tüketicisi konumunda bulunuyor. 350 milyon aktif sigara içicisi olan Çin’de her yıl 1,7 trilyon sigara üretiliyor.



Beyaz Gündem


Geri Dön