23 / 11 / 2024
fuzul

Çin'de emlak sektörüne olan güven sorunu büyüyor!

Çin'de emlak sektörüne olan güven sorunu büyüyor!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen, bugünkü köşesinde Çin'in emlak sektöründe yaşanan krizi kaleme aldı. İşte Gökhan Şen'in o yazısı...




Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen, bugünkü köşesinde Çin'in emlak sektöründe yaşanan krizi kaleme aldı. İşte Gökhan Şen'in o yazısı...

2021 yılının kazananları kürsüsü olsa büyük ihtimalle Çin ekonomisi kürsüde bayrağı dalgalandıranlar arasında olurdu. Türkiye gibi, 2020’yi daralmadan geçiren ve pozitif büyüme kaydeden Çin için asıl hikaye şimdi başlıyor diğer yandan. Çin’in 2021 GSYİH büyümesi beklentileri aşarak %8,1 oldu. Fakat bu büyümeyi 3’e ayırmak gerek.

Yıllık olarak bakınca büyüme gayet yeterli. Son çeyrekteki yavaşlama düşündürücü. Yılın son ayı ise alarm zilleri çalıyor.

Çin de emlak sektörüne olan güven sorunu büyüyor!

Nereden baktığınıza göre değişiyor.

Neden böyle oldu?

Krizden çıkışta devreye giren mali teşvikler, görece gevşek para politikası, küresel toparlanma ile gelen ihracat patlaması ve salgın hastalık ile etkin mücadele gibi kısa vadeli faktörler Asya’yı ayrıştırdı. Asya içinde de Çin olumlu ayrıştı.

Son çeyrekte ise kasetin B yüzü çalmaya başladı.

Küresel enerji krizi ile birlikte enerji kullanımı rasyonalize edildi. Tam Türkçesi, konut lehine sanayi üretimi hafifletildi.

Diğer yandan, Evergrande ile başlayan konut krizi ülke çapına yayıldı. İnşaat aktivitesi ve konut satışları zarar gördü.

Son çeyreğin ve Aralık ayının hikayesi de bu.

Büyümenin seviyesi, Çin Komünist Partisinin ilan ettiği uzun vadeli %6 hedefi ile mükemmelen uyum içinde. Fakat sorun 2022’de.

İlk problem, konut sektöründe yaşananlar. Büyük konut geliştiricilerin ödenemeyecek seviyedeki borçları ve ilk kez merkez tarafından kurtarılmayışları bir güven sorunu yaratıyor.

İkinci sorun, eski ekonomik modelden (fazladan kamu yatırımı, bol üretim ve ihracata dayanan ve çevreyi kirleten yapı) yenisine geçişin aksaması (daha fazla tüketim, rasyonel yatırım ve temiz çevre).

Üçüncü sorun, salgınla ‘sıfır vaka’ hedefi ile mücadele etmek. Çünkü artık tüm dünya eskiden olduğu gibi davranmıyor. Daha gevşek önlemler var. Çin’in kendini çok daha sert tedbirler alan ülke olarak ayrıştırması ekonomik olarak zorlayıcı olabilir.

Bu iş, kısa vadede Çin büyümesini ve emtia fiyatlarını doğrudan etkileyecek faktörlerin başında geliyor bana göre.

Gevşek mücadele daha çok ekonomik performans ve daha yüksek emtia fiyatları demek olacak. Aksi, tahmin edeceğiniz gibi.

Dördüncü sorun, iki haftadan az kalan Olimpiyat Oyunlarının başlangıcı. Temiz hava ve sıfır vaka hedefleyen Çin işi sıkı tutuyor. Bu da neredeyse sıfır ekonomik getirisi olan ve sadece itibari değeri olan bir varlık için epey cephane harcamak demek.

Çin de emlak sektörüne olan güven sorunu büyüyor!

Tüm anılan kaygıları yatıştırmak için devreye alınanlar da var elbet..

Bunların ilki, konut sektöründe alınan kısıtlayıcı tedbirlere gelen rahatlatma. İkincisi, beklendiği gibi açıklanan faiz indirimleri. Sonuncusu ise yine Merkez Bankası (PBOC) tarafından atılan likidite adımları. Hem yaklaşan Çin Yeni Yılı öncesinde sisteme bol likidite sağlamak için hem de sinyal etkisinden faydalanmak için sisteme likidite enjekte ediliyor.

Sonuç olarak, 2022 yılında ülkede sert bir milli büyüme yavaşlaması beklentisi ağır ağır analistlerin ortak kanaatine dönüşmeye başladı.

Evergrande kira tasarrufu için ofisinden taşınma kararı aldı!

Evergrande yatırımcılarından protesto!


Geri Dön