22 / 12 / 2024

Çin'de konut krizi: Konut fiyatlarındaki durgunluk sürüyor!

Çin'de konut krizi: Konut fiyatlarındaki durgunluk sürüyor!

Çin'de gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlardakİ düşüşle birlikte konut fiyatlarındaki durgunluk devam ediyor.



Ulusal İstatistik Bürosu'nun (UİB) yayımladığı konut fiyat endeksine göre, Çin'deki büyük ve orta ölçekli 70 ilin sadece 20'sinde yeni konut fiyatları temmuz ayında önceki aya kıyasla yükselirken, 50'sinde sabit kaldı ya da düştü.

"Birinci kuşak şehirler" olarak bilinen ülkenin en çok nüfusuna sahip 4 şehri Pekin, Guangcou, Şanghay ve Şıncın'da yeni konut fiyatları, haziran ayından sonra temmuzda da yükseliş göstermedi.

Yeni konut fiyatları, "ikinci kuşak" olarak tanımlanan büyük ve orta ölçekli 31 kentte önceki aya göre yüzde 0,2, "üçüncü kuşak" olarak bilinen 35 kentte ise yüzde 0,3 azaldı.

İkinci el konut fiyatları da 70 şehrin sadece 6'sında yükseliş kaydetti.

Fiyatlar, senelik bazda ise "birinci kuşakta" yüzde 1, "ikinci kuşakta" yüzde 0,2 yükselirken "üçüncü kuşakta" yüzde 1,5 geriledi.

UİB, Çin'de gayrimenkul yatırımlarının 7 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8,5 gerilediğini bildirmişti.

Çin'de sabit sermaye yatırımlarının yaklaşık beşte birini oluşturan, ekonomik büyümeye yaklaşık yüzde 14 katkı sunan gayrimenkul sektöründeki kredi ve finansman problemlerinin Kovid-19 salgını döneminde yatırımların durmasıyla derinleştiği, borçları sebebiyle temerrüde düşen büyük ölçekli gayrimenkul şirketlerinin sayısının yükseldiği belirtiliyor.

 Çin de konut krizi: Konut fiyatlarındaki durgunluk sürüyor!

Öte yandan Çin'de üst düzey karar verici mekanizma olan 24 üyeli Politbüro, gayrimenkul sektöründe yaşanan krizi yatıştırmak için uygun politikalar oluşturulacağı mesajı verdi.

Bloomberght'de yer alan ülkede konut sektöründe yaşanan kriz nedeniyle hükümetin güçlü adımlar atması için beklentiler artarken Çin'in en önemli karar organı Politbüro, emlak sektöründe yeni politikalar uygulanacağına dair taahhütte bulundu.

Bu kapsamda makro düzenlemelerin devreye alınacağı, ihtiyatlı para politikasının sürdürüleceği ve emlak sektöründe uygun zamanda gerekli politikaların devreye alınacağı kaydedildi. Yerel yönetim özel tahvillerinin ihracının hızlandırılacağı ifade edildi. Açıklamada "Piyasaları serbestleştirmeye ve özel sektör şirketleri için gelişim ortamını iyileştirmeye devam edeceğiz" ifadesine yer verildi.

Yatırımcılar, son dönemde Çin ekonomisindeki yavaşlama sebebiyle Çinli liderlerin atacağı yeni adımlara odaklandı. Ülkede tüketimden ticarete kadar son belli olan veriler kötüleşirken gayrimenkul sektöründe de kötüleşme devam etti ve ekonomide alarm zillerinin çalmasına sebep oldu.

Bazı ekonomistler, Pekin hükümetinin 2023 için belirlediği yüzde 5 civarındaki büyüme hedefini tutturamayacağı konusunda endişeli.


O ilde 9 adet konut satışa sunuldu! Belediye tarihi verdi: Ev alacaklara müjde! 

Her 100 kişiden 90’ı güçsüz bina ile karşı karşıya! 


Geri Dön