29 / 04 / 2024

Çin'deki emlak krizi: Ev sahipleri ve uluslararası ekonomi ne durumda?

Çin'deki emlak krizi: Ev sahipleri ve uluslararası ekonomi ne durumda?

Çin'deki birçok insan, ülkenin en büyük inşaat şirketlerinden bazıları tarafından sunulan ön satış fırsatları aracılığıyla, hala inşa edilmemiş konutları satın almak için ipotekli borçlanma yolunu tercih etti. Ancak, bu şirketlerin karşılaştığı borç sorunları, uluslararası ekonomi için endişe kaynağ



Çin'in emlak sektörü uzun yıllardır, yeni projeler için finansman sağlamak amacıyla bankalardan borç alma, tahvil satışı ve ön satış yoluyla evlerin önceden satılması gibi yöntemlerle fon topluyor. Bu iş modeli dünya genelinde yaygın bir uygulama olmasına rağmen, Çin'deki müteahhitlerin aşırı borçlanma eğilimi dikkat çekmektedir.

Evergrande krizinin başlangıcı

Kredi piyasası analizi konusunda uzmanlaşmış olan CreditSights'ın Asya-Pasifik Araştırma Müdürü Sandra Chow, mevcut durumu değerlendirirken oldukça dikkat çekici bir şekilde ifadelerde bulundu. Chow, Asya-Pasifik bölgesindeki mali sektörün agresifleşmeye başladığını ve bu durumun bazı riskleri beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Chow'a göre, birçok şirket, denizaşırı yatırımcılardan tahvil satın alarak büyüme stratejilerini finanse etmeye çalışıyorlar. Bu şekilde elde ettikleri kaynakları daha fazla arazi satın almak veya işlerini genişletmek için kullanıyorlar. Ancak bu yaklaşım, iç pazarda finansman sağlayan ön satışlara aşırı derecede bağımlı hale gelmelerine neden olmuş durumda.

Çin deki emlak krizi: Ev sahipleri ve uluslararası ekonomi ne durumda?

Ev sahipleri borç kriziyle karşı karşıya

Guo Tianran (gerçek adı değil) ve eşi, 2021 yılında Çin'in en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Evergrande'den henüz inşa edilmemiş bir binadan ön satışla bir daire satın almışlardı. Ancak, emlak devi Evergrande'nin toplam borçlarının 300 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

2021 yılında Emlak Devi'nin finansal sıkıntılar yaşadığı haberleri ilk kez duyulduğunda, şirketin tamamlanmamış yaklaşık 1,5 milyon dairenin hala ellerinde olduğu tahmin ediliyordu. Ancak bu dairelerin birçoğu, Guo gibi bireylere çoktan satılmıştı. Henan eyaletinin orta kesimindeki evinden BBC'ye konuşan Guo, "Oğlumuza yardım etmek, üniversiteyi bitirdikten sonra ona hayata başlaması için bir adım atmaktı amacımız" diyor. 60'lı yaşlarına yaklaşan Guo ve eşi, bir ev sahibi olabilmek için 30 bin dolardan fazla peşinat ödemek zorunda kaldılar ve şu an için aylık 811 dolarlık bir ipotek ödemesi yapmaktadırlar.

Emlak sektörü alarm veriyor: Konutta kriz derinleşiyor!

İnşaat sektöründeki kriz emlak piyasasını nasıl etkiledi? 

Ukrayna’da emlak piyasasındaki kriz artık olgunlaştı!


Geri Dön