04 / 05 / 2024

Çin'deki konut krizi 2024'de deflasyonist riskleri artıracak!

Çin'deki konut krizi 2024'de deflasyonist riskleri artıracak!

Bloomberg Economics'e göre Çin'de yaşanan konut krizinin 2024 yılında deflasyonist riskleri devam ettireceğini öngörüyor.



Çin’de tüketici fiyatlarındaki düşüş Kasımda derinleşirken, üretici fiyatlarındaki gerileme aralıksız olarak 14. aya taşındı. Öte yandan çinde yaşanan konut çöküşü 2024 yılında deflasyonist riskleri devam ettireceği yönünde. 

SON ÜÇ YILIN EN HIZLI DÜŞÜŞÜ

Çin’de tüketici fiyatları son üç yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. Üretici fiyatlarındaki değişim negatif bölgenin daha da derinlerine düşerek ekonomik toparlanmanın karşı karşıya olduğu zorluklara vurgu yaptı. 

Hafta sonunda açıklanan verilere göre Çin'de tüketici fiyat endeksi Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına  kıyasla yüzde 0,5 gerileyerek yüzde 0,2 düzeyindeki beklentinin üzerinde düşüş kaydetti. Bu, Kasım 2020 yılından bu yana en sert düşüşe işaret etti.

Üretici fiyat endeksi ise yüzde 3 oranında düştü. Oysaki bu endeksin de yüzde 2,8 gerileme kaydetmesi bekleniyordu. Üretici fiyatları bu veri ile birlikte aralıksız 14. aylık düşüşünü yaşadı.

Çin deki konut krizi 2024 de deflasyonist riskleri artıracak!

RİSKLERİN 2024 YILINDA DA DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR 

Bloomberg'in haberine göre merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almaya odaklandığı dünyanın diğer pek çok bölgesinin aksine, Çin bu yılın büyük bölümünde düşen fiyatlar ile mücadele etti. Bloomberg Economics, talebi ve fiyatları baskılayan konut çöküşünü karşılayacak yeterli katalizör olmaması nedeniyle deflasyonist risklerin 2024’te de devam etmesini bekliyor.

Pinpoint Asset Management baş ekonomisti Zhang Zhiwei, zayıf iç talep nedeniyle deflasyonist baskıların arttığını söyledi ve “Bu, daha destekleyici maliye politikasının önemini vurguluyor” değerlendirmesini yaptı. 

 

Japon deprem uzmanından "Depreme hazırlıklı olun" uyarısı!

İngiltere'de gayrimenkul fiyatları beklentilerden fazla düştü!

İngiltere'de konut fiyatları Kasım ayında yüzde 0,5 arttı!

Geri Dön