01 / 05 / 2024

Çinliler ipotekli konut kredilerini ödemeyi reddediyor! Ülkede emlak krizi büyüyor! 

Çinliler ipotekli konut kredilerini ödemeyi reddediyor! Ülkede emlak krizi büyüyor! 

Çinlilerin ipotekli konut kredilerini ödemeyi reddetmesiyle başlayan boykot, ülkedeki emlak krizinin derinleşme tedirginliğini yarattı. İşte Çin'in konut piyasasındaki son durum...



Reuters'ın haberine göre emlak müşterilerinin protestosu, elinde 6 trilyon dolarlık ipotekli konut kredisi  olan bankaların denizaşırı emlak tahvillerinde temerrüde düşme riskini yükseltiyor. 

Çin'de emlak şirketlerinin konutları bitirmeden satmasına izin veriliyor ve müşterilerin yeni evlerine sahip olmadan önce ipotekli konut kredilerini ödemesi gerekli oluyor. Bu ödemeler emlak geliştiricileri tarafından inşaatların finanse edilmesi için kullanılıyor. 

Çinliler ipotekli konut kredilerini ödemeyi reddediyor! Ülkede emlak krizi büyüyor!  

Ödeme boykotu, dev gayrimenkul geliştiricisi Evergrande'nin geçtiğimiz sene borcunu temerrüde düşürmesi ve diğer pek çok şirketin alacaklılardan koruma istemesiyle neticelenen nakit sıkışıklığı sebebiyle yükselen sayıda projenin ertelenmesi ya da durdurulması sebebiyle geldi. 

CNN International tarafından aktarılana göre, konut iyatlarının düşme eğiliminde olması da alıcıların, ödemeyi taahhüt ettiklerinden daha az değere sahip konutlara sahip olacağı anlamını taşıyor. 

Uzmanlar konut satın alan kişilerin ödeme grevine gitmesinin daha fazla gayrimenkul geliştiricisinin temerrüde düşmesine neden olabileceğinden tedirginlik duyuyor. Japonya merkezli finans şirketi Nomura'nın analistlerinin perşembe günü açıkladığı raporda, “Ön satışlar Çin'de ev satmanın en yaygın yolu, bu nedenle oradaki riskler yüksek” ifadelerine yer verildi. 

Çinliler ipotekli konut kredilerini ödemeyi reddediyor! Ülkede emlak krizi büyüyor!  

Sözcü'de yer alan habere göre; uzman isimler konut piyasasındaki problemlerin finansal ve sosyal huzursuzluk yaratabileceğine dikkat çekiyor. Citi analistleri, boykotun Çin bankalarındaki sorunlu kredileri 83 milyar dolar yükseltebileceğine ve ülkenin, küçük bankaların kötüleşen durumu sebebiyle çoğalan protestolarla boğuştuğu bir zamanda sosyal istikrarsızlığı getirebileceğine vurgu yaptı. 

EV FİYATLARI DÜŞÜYOR 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun son verilerine göre, 70 kentte yeni konut fiyatları Mayıs'ta da düşüşünü sürdürdü. Alıcılar işleri ve gelirlerine yönelik artan belirsizlikle piyasadan uzaklaştıkça emlak satışlarında da azalmalar yaşanıyor. 

Kiralık ev fiyatlarındaki artış tam gaz! Kira fiyatları geçen yıla göre 3 katına çıktı!

2002-2022 yılları arasında Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancılar TBMM gündeminde!

Ev kiralayacaklara yeni şok! Bu tuzağa düşmeyin! 


Geri Dön