Cins değişikliği işlem adımları!
Tapu üzerinde yapılan düzenlemeler arasında yer alan cins değişikliği işlemi, ilgili parselin var olan durumunun ve kullanım şeklinin tapu üzerinde de görünmesini sağlamak için yapılıyor. İşte cins değişikliği işlem adımları..
Cins değişikliği işlem adımları!
Tapu üzerinde yapılan düzenlemeler arasında yer alan cins değişikliği işlemi, ilgili parselin var olan durumunun ve kullanım şeklinin tapu üzerinde de görünmesini sağlamak için yapılıyor.
Cins değişikliği, bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanıyor.
Tapu kütüğünde bu işlemin yapılabilmesi işlem adımlarının takip edilmesi gerekiyor:
- Gerekli belgelerin temin edilmesi
- Tapu dairesine müracaat
- Tapuda gerekli harcın ödenmesi
Gerekli belgeler:
- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,
- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,
- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.
- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının bir adet vesikalık fotoğrafı.
Harç:
Taşınmazın yüzölçümü; 1 ile 1000 m2 arasında olanlardan, 202,00 TL 1001 ile 3000 m2 arasında olanlardan, 286,00 TL döner sermaye ücreti tahsil edilir. 3001 m2 den büyük taşınmazlarda, ilave her 1000 m2 için hesaplanan toplam ücrete 28, 00 TL ilave edilir.
Köy yerleşik alanlarında cins değişikliği!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com