30 / 04 / 2024

Çiftçilere aşırı pahalı ilaç şoku! Ürünü satın alamayınca kendi formüllerini ürettiler

Çiftçilere aşırı pahalı ilaç şoku! Ürünü satın alamayınca kendi formüllerini ürettiler

Tarımda aşırı artan maliyetler nedeniyle akaryakıt gübre gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan çiftçiler ürünlerine atacakları ilacın da pahalı olması nedeniyle kişisel yöntemlere başvurmaya başladı. Üretici pahalı tarım ilacını satın alamayınca çareyi bakın ne yapmakta buldu?



Tarımda üretimi etkileyen girdi maliyetlerinin rekor seviyeleri görmesi üreticilerin bireysel yöntemlerle giderleri düşürmeye çalışmasına neden oluyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 154.97, aylık yüzde 16.18 arttı. Pek çok üretici geçtiğimiz yıl tarlay ektiği ürünü hasat ederek pazara çıkarmaya başladı ancak maliyetler her geçen gün artmaya devam ediyor.

Son olarak mazot gelen zamlarla birlikte 30 liranın üzerine çıktı. Gübre ve tarım ilacı gibi diğer girdilere de sürekli zam geliyor.

Üreticiler, ektiği üründen elde ettiği parayı kendi kişisle ihtiyaçları için haracayamadan yeniden üretim için tarlaya harcamak zorunda kalacak ancak kazandıkları para hem geçime hem de üretime yetmiyor. 

2022 yılının sonbaharında başlayacak yeni ekim sezonu öncesinde tarımdaki girdi artışları üretcilerin zorlu bir sezonla boğuşmasına neden olacak. 

Girdi maliyet kalemlerinde bir yılda ortalama yüzde 300 oranında artış yaşandı.

Üreticiler, mevcut ürünlerin alım fiyatları konusunda çiftçiyi rahatlatacak seviyeler ve yeni sezonda ihtiyaç duyulacak girdiler için maliyetler açısından hükümetten ek önlem paketlerinin açıklanmasını bekliyor.

Öte yandan bazı üretciler aşır pahalı bazı ürünleri kendi yöntemleriyle üreterek masrafları kısmanın çaresini aramaya başladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön