09 / 09 / 2024

CityPark'ta Türk firmaları ön plana çıkıyor

CityPark'ta Türk firmaları ön plana çıkıyor

Arnavut işadamı Artan Mene, ülkenin en modern AVM'si CityPark'ı açtı



Türkçe konuşan Mene, iş hayatının ilk günlerinde Hayat Kimya'yla çalıştı. Arnavut işadamı şu anda sabun ve yağ işinde pazarın büyük oyuncusu.

Arnavut işadamı Artan Mene, ticareti Türklerden öğrenmiş ve şu anda ülkesinde deterjandan yağa, yem sanayiinden televizyonculuğa çok kadar farklı alanlarda iş yapan zengin işadamlarından biri.
Mene'nin iş yaşamı öyküsü ülkenin komünizmle yönetildiği dönemde özel girişimcilik ruhunun dışa vurmasıyla başlamış.
Her iş devlet elindeyken, Mene yasak çiğneyerek ayakkabı modeli çizmeye başlamış. Henüz üretime geçmeden kendisini hapiste bulmuş. Altı ay içeride kaldıktan sonra devlet kontrolünde ayakkabı modeli çizmeye başlamış. Arnavutluk'un değişen siyasi yönetimini kendi yaşamından örnek vererek aktaran Artan Mene, ülkenin başkanti Tiran'da 20 hektar alanda yüzde 80'nini Türklerin yaptığı modern bir alışveriş merkezini faaliyete geçirdi.
Arnavutluk'un ilk modern alışveriş merkezi (AVM) olan CityPark'ın açılışında Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mene, aslında ticarete 90'lı yıllarda geldiği Türkiye'de Türklerden öğrenerek başlamış. Türkçe konuşan ve Türklerle çalışmaktan memnun olan Artan Mene, önce Hilal Çikolata'nın ticaretiyle uğraşmış.
Daha sonra Hayat Kimya ile çalışarak iş yaşamını geliştiren Arnavut işadamı, sabun ve yağ üretiminde şu anda ülkesinde piyasanın en büyüyüğü.

Türk markalar da var
Artan Mene, CityPark projesini Türkiye'den tandığı Türk mimar Murat Akpınar'a vermiş. CityPark'ın yönetim danışmanlığını ise yine Türkiye'den Jones Lang LaSalle Alışveriş Merkezi yapıyor.
CityPark'ta Altınbaş, Damat, Cacharel ve LTB gibi Türk mağazaları bulunuyor. İş yaşamında ağırlıklı olarak Türklerle işbirliği yapan Mene, buna vurgu yaparken, bugün ekonomik olarak hızlı bir değişim gösteren Arnavutluk'ta Türkler'in İtalyan ve Yunanlar'ın gerisinde kalmasından memnun değil.
Bunda Türk Konsolosluğu'nun gereken girişimlerde bulunmamasının etkili olduğunu belirten Mene, ülkede halkın tasarruflarının yüzde 70'nin bankacılık sistemini dışında olmasının küresel krizin etkilerini azaltığını ve her alanda yatırımcılığa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

AVM'de Türk firmaları ön plana çıkıyor
CityPark'ın yönetimini yapan Jones Lang LaSale Alışveriş Merkezleri Yönetim Departmanı Direktörü Ercüment Alptekin, Türklerin perakende dünyasındaki başarısının artık sınırları aştığını söyledi. Son bir yılda alışveriş merkezi yatırımı ve kiralaması yapan Türk firmalarının çevre ülkelerden gelen potansiyeli değerlendirmeye başladığını anlatan Alptekin, “Artık İngiltere, Almanya, İspanya'dan sonra dördüncü sıradayız” dedi. Alptekin, alışveriş merkezlerinin talebe göre Türkiye'de de değişim göstereceğini söyledi.

AVM'nin mimarı Murat Akpınar
Artan Mene, CityPark için bugüne kadar 80 milyon euro'luk harcama yaptı. Projenin tamamı 2014 yılında bitecek. İçinde rezidanstan açık yaşam merkezlerine kadar çeşitli alanların yer alacağı CityPark'ın toplam maliyetinin 250 milyon euro olması tahmin ediliyor.
Alışveriş merkezinin yapımında çalışan 700 kişiden 150'si Türk. Merkezin mimarı ise Murat Akpınar. Yılda 12 milyon ziyaretçinin beklendiği CityPark'ın 150 milyon euro ciro yapmasını bekleniyor.
Artan Mene, bunların yanı sıra 3 tane de outlet tarzı alışveriş merkezi yapacak.  Mene'nin işyaşamında ilginç olan bir diğer önemli nokta da bir zamanlar kendisini eleştiren Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın alışveriş merkezinin açılışını yapması oldu.
Kadife Şahin/Milliyet


Geri Dön