16 / 05 / 2024

Civil Gebze'de arsa arıyor!

Civil Gebze'de arsa arıyor!

Üç kardeşin, mütevazi bir dükkanda temelini attıkları ve bugün 48 mağazaya ulaşan Civil bir yandan Gebze’de yeni bir fabrika yatırımına soyunurken, bir yandan da halka arz hazırlığı yapıyor.



Üç kardeşin, kendileri gibi mütevazi bir dükkanda temelini attıkları Civil artık kabına sığmıyor. 19 yılda ortalama büyüklüğü bin metrekare olan 48 mağazaya ulaşarak Türkiye’nin en büyük ‘anne, bebek, çocuk’ (abç) ürünleri satan perakendeci haline gelen Civil bir yandan Gebze’de yeni bir fabrika yatırımına soyunurken, bir yandan da halka arz için hazırlık yapıyor. Bekir Yıldıran’ın kurucu başkan, Ali Yıldıran’ın onursal başkan, Mustafa Yıldıran’ın da yönetim kurulu başkanı olduğu Civil, 70 mağazaya ulaşınca da yurtdışına açılmayı planlıyor. Mustafa Yıldıran’la 1997’de İstanbul-Kartal’da 58 metrekarelik bir mağazada temeli atılan ‘Civil Çocuk Dünyası’nı ve hedeflerini konuştuk.


- Civil nasıl doğdu?


Aslen Artvinliyiz. Babam 1960’larda İstanbul’a gelerek önce Gültepe Endüstri Meslek Lisesi’nde kantincilik ardından marketçilik yapmış. Ben ise 1975 doğumluyum. Bu işe lise sonrası abimin desteğiyle bu işe girdik. Önceleri ihracat fazlası malları toplayıp satıyorduk. İlk mağazamızı da ihracat fazlasıyla Kasım 1997’de Kartal’da açtık. O mağaza 58 metrekareydi. Daha sonraki yıllarda Pendik, Kadıköy, Sultanbeyli şubeleri geldi. Son mağazamızı ise Antakya’da açarak 48’e ulaştık. Bu gelişme esnasında mağazalarımız ortalama 1000-1500 metrekare arasına ulaştı. Anne, bebek, çocuk (abç) ürünlerinin tümünü satıyoruz. Anne ile ilgili ürünleri son 4 yılda ekledik. Aralarında Kujju’nun da bulunduğu 20’ye yakın alt markamız bulunuyor.


- Kaç çeşit ürününüz var?


Sezon içinde 8 bin çeşit ürüne ulaştık. 600 değişik firma ile çalışıyoruz. Sadece yüzde 10’luk kısmını biz üretiyoruz. Bu seviyede tutacağız. Üretime son 3 yıldır girdik. 7 bin metrekarelik üretim yerimiz var. Üretim yapmamızın bize fasondaki kaliteyi kontrol açısından faydası oldu. 


- Ciro ve mağaza hedefiniz hakkında da bilgi verir misiniz?


Bu sene 285 milyon TL ciro hedefliyoruz. Geçen seneyi 211 milyon lira ciroyla kapattık. Yıllık satış adedimiz ise 15 milyon adet. Yıl sonuna kadar 9 şube daha eklemeyi planlıyoruz. 2015’i 55 mağazayla kapatırız. 2016’nın bitiminde de 70 şubeyi hedefliyoruz. Halen hazırlığın yaptığımız 6 mağaza var. 49. mağaza Kastamonu’da, 50. mağaza ise Ankara’da olacak.  Ankara  mağazamız 5 bin metrekare alanı ile en büyüğü olacak. İstanbul-Ankara girişinde açacağız. Daha sonra Bolu’yu, ardından Bursa’da 2. mağazamızı açacağız. Ümraniye mağazamız da yolda.


- Hedefinizde dışarıya açılma planı var mı?


Biz aslında 70 mağaza sonrası yurtdışına gitmeyi düşünüyorduk ama şimdiden talepler geliyor. En son İran-Tebriz’den geldiler. Ama açmaya başlarsak önce Azerbaycan, ardından Kosova ve Ukrayna’yı düşünüyoruz. Kosova ve Azerbaycan’dan teklif geldi. Özellikle Bakü’de Civil bağımlıları var. Sürekli mailler geliyor. Şu anda hedefimizde Mekke bile var. İnsanlar Kabe’den çıktığında bir Türk markası görünsün istiyoruz.


- İçeride franchise vermiyorsunuz galiba?


Mağazaların hepsi kendimizin, franchise değil. Ayrıca AVM’lerde yokuz. Ağırlıklı cadde mağazaları açıyoruz. Çünkü cadde ve semt mağazacılığı ölmez. Türkiye içinde franchise düşünmüyoruz. Ama yurtdışında iyi ortaklar olursa franchise düşünüyoruz.


- İhracatınız var mı?


İhracat olarak sadece memleketimiz Artvin’e yakın olduğu için Batum’da bir mağazamız var, oradaki şubemize mal gönderiyoruz. Ama Araplar, İranlılar ve Azeriler gelip Türkiye’deki mağazalarımızdan ciddi alışveriş yapıyorlar.


- İnternetten satışınız ne durumda?


Civilim.com’la 8 yıl önce online satışa başladı. 500 lira günlük ciromuz vardı. Şu anda toplam ciromuzun yüzde 3’ü internetten. Yıl sonu hedefimiz ise yüzde 10 barajını geçmek. Belki fazla da olabilir. Çünkü online satış kısmında akıllı binaya geçtik. Sipariş alındığında 10. dakikada ürün paketlenip yola çıkmış oluyor. Bu arada internetteki satışımızın yüzde 60’ı mobilden geliyor. İnternet satışında şu an personel sayımız 25. Bu sayı 100’e çıkacak.


- Toplam kaç kişi çalışıyor?


Bordrolu 1.150 çalışanımız var. Ama dolaylı olarak bize fason üretim yapan 30 bin kişi var.


- Fason üretim yaptırıyorsunuz. Kanserojen ve azoboyar maddeler konusunda denetimi nasıl sağlıyorsunuz?


Tedarikçilerimizden belge istiyoruz. Sürekli takip ediyoruz. Zaten son dönemde Çin’den hammadde getirenler de korkmaya başladı. Çünkü gümrükte tek tek kontrol ediliyor. Fitalet belgesi olmayan ürünü almıyoruz.


- Halka arz gündemde mi?


Önce mağazalaşmamız gereken yerlerde mağazalaşacağız. 2017 gibi halka arzı düşünüyoruz. 1-2 yıldır bu konuda çalışıyoruz. Hisseleri A, B, C diye ayırdık. Hissemizi alan karımıza ortak olacak. Halka arz geliriyle de yurtdışında mağazalaşmayı planlıyoruz.


- Yabancıdan ortaklık teklifi oldu mu?


Azeri ve Katarlı yatırımcıdan teklif geldi. Katarlılar Türki Cumhuriyetler’e açılmak için böyle bir teklif yaptı. Ayrıca bazı fonlar ve İngilizler geldi. Tanımak istiyoruz dediler. Uzun vadede güzel bir teklif gelirse değerlendiririz. Ayrıca içeride ‘bizi alın’ diyerek gelen oldu ama ‘yok’ dedik.


- Başka bir sektöre girme planınız var mı?


Belki gayrimenkul olabilir. Ama ana konumuz hiçbir zaman değişmeyecek. Bulunduğumuz fabrika binasını proje haline getirip buradan çıkacağız. Gebze tarafında son 4 aydır arsa arıyoruz. 10 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 20 bin metrekarelik bir kapalı alanda fabrika kuracağız. Şu anki fabrika yerini de home ofis projesine dönüştüreceğiz.


‘Civil İstanbul’ dedik ciro katlandı


Dubai Azerbaycan, Arabistan, İran ve Türki Cumhuriyetler’de ‘Made in Turkey’i herkes seviyor. Bizim sloganımız da ‘Made in İstanbul’. Gürcistan’da markamızı yanına ‘Civil İstanbul’ yazınca ciromuzda büyük artış oldu. Gürcüler’in İstanbul’a büyük sevgisi var. Civil İstanbul’u 6-7 yıl önce yaptık. Zara nasıl kendisini İspanya ile millileştirmişse Civil de kendisini yurtdışında ‘Civil İstanbul’ olarak millileştirecek. Ben İstanbul’un halen gerçek değerine ulaşmadığına inanıyorum. Bu yüzden de İstanbul için gönüllü çalışıyorum. Yabancı müşterilerime ‘Gelin İstanbul’dan gayrimenkul alın’ diyorum. 


Çizgi film 35 milyon izleyiciye ulaştı


- Çocuklara dönük hayata geçen projeleriniz var mı?


Çizgi film projemiz var. Telif almaya da başladık. Tinky, Minky ve Kukuli. Pepe gibi ama biraz farklı. 1-5 yaş grubuna hitap ediyor. 13 bölüm oldu. TV’lerde bu çizgi filmi hemen tüketmemek için internet ortamında, Youtube, Mynet ve İzlesene.com’da yayına verdik. Yıllık 35 milyon izleyiciye ulaştık. Ayrıca yoğun ilgi gören şarkılarımız da var.


Star


Geri Dön