09 / 05 / 2024

Çöp dönüşüm firmaları arazileri kiralayıp kaçtı! 

Çöp dönüşüm firmaları arazileri kiralayıp kaçtı! 

Çöp dönüşüm firmaları yurt dışından getirdiği çöpleri dönüştürmek için yurda sokuyor. Firmalar vatandaşların depolarını ve arazilerini çöp için kiraladı. Yüksek kira ödeyeceğini beyan eden firmalar çöpleri almaya gelmedi. 



AB ülkelerinden gelen ithal çöplerin ardından çöp vurgunlarıda başladı. Çöp dönüşüm firmaları arazi veya depoları kiralayıp, çöpleri bu alanlara bırakıyor. Daha sonra çöpü kaldırmaya gelmiyor. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Avrupa'nın kirli çöpleri karşılığında ton başına 100 Euro para kazanan ithalatçıların, bu çöpleri vatandaşların arsasına döküp ortadan kaybolduğu ortaya çıktı. Yurtdışından çöp ithalatı yapan bir firmanın İtalya'dan aldığı tonlarca kirli çöpü, ‘plastik atık' diyerek sahte beyanla gümrüklerden geçirdi. Daha sonra da İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde bir vatandaşın arazisine döküp ortadan kayboldu.

ARSA KİRALAYIP KAÇTILAR

Çöp dönüşüm firmaları vatandaşlardan depo veya arazisini para karşılığında kısa süreliğine kiraladı. Yüksek kira ödeyeceğini söyleyen firma çöpleri almaya gelmedi. Kira parasını alamayan arsa sahibi çöpleri satıp, kirayı tahsil etmeye çalıştı. Ancak çöplere alıcı çıkmadı. Bedava vermeye bile razı olan vatandaş çöpten kurtulamadı. 

TON BAŞINA 2 BİN EURO

Sokak Atıkları Toplayıcıları Derneği (SATDER) Başkanı Recep Karaman, İzmir'deki çöpün kendilerine de teklif edildiğini ancak ekonomik değeri olmadığı için almadıklarını bildirdi. Bazı firmaların konteyner (yaklaşık 20 ton) başına 2 bin Euro alarak AB ülkelerinin kirli çöpünü Türkiye'ye getirdiklerini belirten Karaman, “2 bin Euro kazanmak uğruna ülkemizi kirletiyorlar, sağlığımızı tehlikeye atıyorlar. Bunun gibi tonlarca çöp her gün limanlarımıza geri dönüşüm malzemesi adı altında getiriliyor. Firma beyanı esas alınıp denetim yeterince yapılmadığı için kirli çöp rahatlıkla ülkeye giriyor. İzmir'deki çöpü inceledik. Ancak o çöpün hiçbir değeri yok. Üstelik çöpün içerisinde tehlikeli atıkların olma ihtimali de var.  İzmir  halkının sağlığı tehlikede olabilir” diye konuştu.


 


Geri Dön