29 / 04 / 2024

COVID-19 sonrası gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

COVID-19 sonrası gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Sümer, COVİD-19’un ülke ekonomilerini etkilerini ve koronavirüs sonrası gayrimenkul sektöründe yaşanacak gelişmelerle ilgili dikkat çekici tespitlerde bulundu.



İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Sümer, COVİD-19’un ülke ekonomilerini etkileriyle ilgili tespitlerde bulundu.

Yeni Akit'te yer alan habere göre; koronavirüs olarak bilinen COVID-19 virüsünün 2008 finansal krizinden sonra dünyada artan ve 278 trilyon dolara ulaşan borç sarmalından kaynaklı kırılmanın yaşanacağı dönemde baş gösterdiğini anlatan Levent Sümer, “Kimse Çin’de başlayan bu salgının dünyaya bu derece hızlı yayılacağını, dünyanın içinde bulunduğu borç yükü, gelir dağılımında artan uçurum ve geçmiş krizlerden alınması gereken derslere rağmen tahmin edemedi. Belki de borç eksenli büyümenin oluşturması muhtemel finansal kırılmanın dünyanın dört bir yanına ulaşan bir virüsle başlayacağı kimsenin aklına gelmedi“ diye konuştu. 

Resesyon riski arttı

ABD ve İngiltere başta olmak üzere ilk reaksiyonlar da hep bu virüsün grip benzeri bir etkiye sahip olacağını düşünmesi üzerine çok yumuşaktı ve ne toplumsal yansımaları ne de ekonomik etkileri anlamında bir ön hazırlık yapılmadığından bahseden Sümer, “Ancak Çin’den sonra İran, İtalya, İspanya ve Fransa’yı şimdi de ABD’yi vuran ve son dönemlerdeki hızlı artışla ülkemizi de ciddi olarak tehdit eden bu salgın dünya ekonomilerinde ciddi bir daralmaya sebebiyet verdi. Şu anda ciddi bir resesyona girdiğimizi söyleyebiliriz. En iyi senaryolarda bile yüzde 4-5’lik bir daralmadan bahsetmek mümkün. Bu oranlar AB ve ABD için çok daha vahim. Borsada etkilenen sektörler açısından bakıldığında, Mc Kinsey’nin 25 Mart 2020 tarihli raporuna göre enerji sektörünün yüzde 48, havacılık sektörünün yüzde 44, sigortacılığın yüzde 33, otomotiv sanayiinin yüzde 32 ve lüks tüketim hizmetlerinin yüzde 28 değer kaybettiğini görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Mali kaynaklar sınırlı

Enerji fiyatlarındaki düşüşün arzın kısılması ile birlikte toparlanamayacağından bahseden Levent Sümer, işsizlik oranlarının hızla artacağı, bankaların yüklerinin fazlalaşacağı, toplumsal kaygıların büyüyeceği ve hükümetlerin ciddi olarak zorlanacağı bu dönemde Türkiye’deki görünümü hakkında değerlendirmelerde bulundu: “Geriye dönük atılan veya atılamayan adımları tartışmak yerine bu süreçten en az hasarla nasıl çıkarıza odaklanmak bizlere daha çok fayda sağlayacaktır. Ülkemizin mali kaynakları sınırlı, birikimlerimiz gayrısafi milli hasılamıza göre yetersiz, borsamız ise çok derin değil. Son birkaç yıldır artan döviz kurları, enflasyon, işsizlik ve faiz oranları sebebiyle de hane halkı gelirleri ciddi olarak geriledi. Şu anda en çok etkilenen sektörlerin başında ulaştırma, turizm ve gayrimenkul sektörleri geliyor. Ulaşımın neredeyse durmuş olması sebebiyle ve büyük oranda döviz girdileriyle ayakta duran turizm ve gayrimenkul sektörleri oldukça sıkıntılı bir dönem geçirecektir.”

COVID-19 sonrası gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Korona sonrası gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?


Geri Dön