19 / 11 / 2024

Çukurova Havalimanı inşaatı kredi temininden dolayı durdu!

Çukurova Havalimanı inşaatı kredi temininden dolayı durdu!

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı özelliğindeki Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın inşaatı ‘kredi teminindeki’ tıkanıklık dolayısı ile durdu. Çukurova Havalimanı inşaatının 36 ayda tamamlanması planlanıyor.




İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı özelliğindeki Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın inşaatı ‘kredi teminindeki’ tıkanıklık dolayısı ile durdu. Yüzde 20’ler seviyelerindeki inşaatın devamı için firmanın kaynak arayışını sürdürdüğü öğrenildi. Mersin’in Tarsus ilçesinde 28 Mayıs 2013 günü temeli atılan Türkiye’nin ilk bölgesel nitelikli Çukurova Havalimanı inşaatının 36 ayda tamamlanması planlanıyor.


Koçoğlu Grubu’na bağlı Çukurova Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme Anonim Şirketi’nin ‘yap-işlet-devret’ modeliyle üstlendiği ve 357 milyon Euro’ya mal olması düşünülen havalimanında geride kalan 14 ayda (Temmuz 2014) terminal binasına ait kazı işleri, terminal binası zemin iyileştirme çalışmaları, otopark temel betonarme imalatları önemli oranda tamamlandı. 30 milyon yolcu kapasiteli proje kapsamında iki tane 3 bin 500 metre uzunluğunda pist yapılacak. 1000 civarında işçinin istihdam edildiği havalimanı inşaatı ile çevresindeki tarım arazi fiyatları 4-5 kat artmıştı. Ara verilen çalışmalar sebebiyle 850’si ücretsiz izne ayrıldı, iş makineleri ise parka çekildi. Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Avcılar, kredi sorunu nedeniyle inşaatı duran Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapımını üstlenen Koçoğlu firması yetkilileriyle görüşerek, sorunu yakından takip ettiklerini belirterek, “Alanda yaptığımız incelemeler sırasında ilgililer ‘kredi bulamadıklarını’ ifade etti. Aradan o kadar zaman  geçti, bir gelişme yok. Tek isteğimiz hangi koşulda olursa olsun havalimanının acilen bitirilmesidir.” dedi.


Firmanın bugüne kadar havalimanında 60 milyon Euro’luk yatırım yaptığını kaydeden Avcılar, kredi temininde hükümetin devreye girebileceği veya güçlü bir şirketle ortaklık kurulabileceğini kaydetti. Avcılar, “Havalimanı inşaatının tekrar başlaması için çaba gösteriyoruz. Buranın 2015 sonu itibarıyla bitirilmesi hedefleniyordu. Maalesef şimdi atıl bir halde bekliyor. Anladığımız kadarıyla firma buranın kullanım süresini uzatmayı hedefliyor. Fakat bizim beklentimiz hangi koşullarda olursa olsun alanın bir an önce devreye girmesidir.” dedi.


Türkiye’nin önemli lojistik üssü olan Çukurova Havalimanı’nın yanında 610 bin metrekarelik alanda serbest bölge kurulması düşünüldüğünü hatırlatan Avcılar, kara ve denizyolu bağlantılı yolları için yapılacak ilave yatırımlarla 500 milyon Euro kadar çıkacağı açıklanan projenin önemi üzerinde durdu.


Projenin yüzde 20’sine yakın kısmının yapıldığını kaydeden Avcılar, “Mersin’de planlanan Tarsus-Kazanlı turizm merkezleri oluşturma fikirleri, kış turizmi için kurulması öngörülen Karboğazı, Tarsus’un inanç turizmi potansiyeli ile bölge cazibe merkezi olacak. Çukurova’da üretilen ürünlerin, ihracata dönük ürün şeklinde geliştirilmesi için havalimanı inşaatının hızlı bir şekilde devam etmesi gerekir. Firmanın kredi sorununu çözmesi için desteklenmeli. İlgili kurumların müdahil olmasını bekliyoruz. Bölgemizin en önemli projesinin bu şekilde atıl olarak beklemesine kimse seyirci kalmamalıdır.” dedi.


Zaman 


Geri Dön