28 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıkladı! İlk evini alacaklara kredi desteği verilecek...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıkladı! İlk evini alacaklara kredi desteği verilecek...

Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ilk kez ev sahibi olacaklar için yüksek vadeli, düşük faiz ile konut kredisi çalışmalarına devam ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konu ile ilgili olarak "Evlilik kredisi tüm Türkiye'de yaygınlaşacağı açıklandı.



Hükümetten ilk evini alacaklara yönelik kredi desteği verileceği duyuruldu. İşte 15 yıl vadeli ve 1.20 düşük faizli İlk Evim konut kredisi şartları ve tarihlerine ilişkin detaylar belirtildi.

İlk defa ev alacaklar 1.20 faiz oranı ve 15 yıla varan vade imkanı ile ev sahibi olabilecek. Bu süreçte, İlk Evim kampanyası başvuru zamanları vade sayısı, başvuru şartları ve ödeme planı araştırmaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamasından sonra araştırılmaya başlandığı kaydedildi.. Yılmaz, ilk konut edinimi destekleyici çalışmalar yapılacağını kaydetmişti.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 20 Kasım 2023'de yapılan kabine toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Buna göre, Yılmaz, 'Aile ve Gençlik Fonu' ve konut kredisiyle ilgili konuştu; "Merkez Bankası ile BDDK biliyorsunuz. İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik onu bu şekilde yapmış olduk. İkinci ve üçüncü konut alımında artık pek kredi imkânı yok. İkinci, üçüncü konuta kredi imkânı olmayınca konut kredi imkânları ilk konut sahipliği için kullanılmış oluyor.

Konut sahipliği meselesini sadece kredi odaklı değil aynı zamanda konut arzı ile beraber düşünmek lazım. Konut arzı ile konut talebi şeklinde düşünülmesi gerekiyor. Aksi takdirde sırf krediyi düşünürseniz konut fiyatlarını istemediğiniz yere götürme ihtimaliniz var. Konut arzını ve konut talebini dengeli bir şekilde yönetmemiz gerekiyor." dedi.

İLK KEZ KONUT ALANLARA UYGUN KREDİ

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Kira ve konut fiyat artışlarının enflasyondaki olumsuz etkilerinin giderilmesi için konut arzını artırıcı uygulamalar hayata geçirileceği duyuruldu. Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere yönlendirilecek.

İlk defa konut edinimini destekleyici, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında konut edinimini kolaylaştırıcı uygulamalara yönelik çalışmalar yapılacak.

ÇOK KONUT ALIMINA TEDBİR GELİYOR

Belirli bir sayının üstünde ise konut sahipliğine yönelik kredi kısıtlaması gibi uygulamalar hayata geçirileceği de belirtildi. Birden çok fazla konut sahibi olanların konut kredilerine erişimini sınırlayıcı kredi değer oranını azaltan ve kredi risk ağırlıklarını yükselten kararların etkileri takip edilerek ilave önlemler alınacak. Sosyal Konut Projesi kapsamında 100 bin konut tamamlanacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıkladı! İlk evini alacaklara kredi desteği verilecek...

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ BAŞVURULARI NE ZAMAN OLACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulması beklenen 1.20 düşük faizli konut kredisi kampanyası hakkında çalışmaların tamamlanması beklentiler arasında yer alıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından konunun yıl sonuna kadar Meclis'te yer alacağı ve TBMM gündemine geleceği tahmin ediliyor.

KONUT KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Bu süreçte, kampanyalarda, bulunan taşınmazı alacağı ilde son bir senede konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa dahi hisse oranının yüzde 50'den fazla olmaması gibi kriterler de uygulanabilmektedir. Buna göre,  özellikle ilk defa ev alacaklar için belli bir süredir o şehirde bulunma şartı da aranabileceği kaydedildi.

VADE NE KADAR OLACAK?

Daha önce yapılan kampanyalara bakıldığı zaman kredi vadesinin 15 sene olması bekleniyor. İlk defa ev alacaklar düşük faizli ev kampanyasında 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme imkanı verileceği kaydedildi.

İlk evim konut kredisi için başvurular başladı mı? Düşük faizli konut kredisinde son durum!

Düşük faizli konut kredisi başvuruları ne zaman başlayacak, kimler başvurabilir?

SON DAKİKA: İlk Evim kampanyasında 1779 sosyal konut teslim ediliyor!

Geri Dön