Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü korusuna yeni bina inşa edilecek!
Cumhurbaşkanlı Huber Köşkü korusunun restorasyon çalışmaları proje aşamasında. Yeniköy - Tarabya yolu üzerindeki Huber Köşkü korusunda yer alan Faytonhane alanında yeni bina projesi de gündemde.
Tarabya'da Huber Korusu içerisinde yer alan Huber Köşkü restore edilecek. Geçtiğimiz Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Huber Köşkü yerine, Çengelköy'de restorasyonu tamamlanan Vahdettin Köşkü'nü çalışma ofisi kullanacağı söylenmişti.
1985 yılında Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilen Huber Köşkü birbirine eklenen iki binadan oluşan bir konak, konağın kuzeyinde yine büyük bir özenle yapılan ahır ve arabalık bölümlerinden oluşan Faytonhane, Setüstü Köşkü, Av Köşkü, sera ile değerli ağaçların oluşturduğu bitki örtüsü ve heykel grupları, duvarlar ve nişlerden oluşuyor.
64 bin 691 metrekarelik koruluğun içerisinde yer alan Huber Köşkü'nün restorasyon çalışmaları proje aşamasında. Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi içerisinde kalan köşkte çalışmaların iki yılda tamamlanması hedefleniyor.
Huber Köşkü'nün restorasyonunun yanı sıra Faytonhane alanına ilişkin yeni bina projesi de İstanbul 3 nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun gündeminde.
Sezgin Tanrıkulu: Huber Köşkü otel mi olacak?
CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e “Huber Köşkü'nün otel olarak kullanılabilmesi için 49 yıllığına özel bir şirkete kiralanacağı ve söz konusu özel şirketle bir protokol imzalandığı iddiası doğru mudur? şeklinde yazılı soru önergesi vermişti. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alpaslan, Huber Köşkü'nün otel yapılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etmişti.
Köşkün tarihi
19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başında Alman Mauser ve Krupp firmalarının temsilciliğini yapan silâh komisyoncusu Huber Kardeşler tarafından yaptırılan köşk, bugün de aynı adla anılmaktadır. Huberler, Almanya'nın yazlık elçilik binasına yakın olması dolayısıyla özellikle bu köşkü tercih etmişlerdir. İkinci Meşrutiyet’ten sonra Huber Kardeşlerin ülkelerine dönmesi üzerine mülkiyeti 1932 yılına kadar Mısırlı Prenses Kadriye ve eşi Mahmut Hayri Paşa’ya geçen köşk, bu tarihten sonra Notre Dame de Sion Okulu’na bağışlanmış ve tapuya Therese Clement ve Marie Aimee Odent adına kaydedilmiştir.
Clement ve Odent’den varislerine intikal eden köşk ve arazisi 1973 yılında Boğaziçi İnşaat Turizm Anonim Şirketine satılmış, 1985 yılında kamulaştırılarak Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne tahsis edilmiştir.
1997–2000 yılları arasında ise tarihî heykel grupları ile konağın cephe, çatı restorasyonu ve çevre düzenlemesi yaptırılmıştır.
Gülcihan YELKENCİ/Emlakkulisi.com