02 / 05 / 2024

Değerli Konut Vergisi'nin 2 yılda bütçeye katkısı 3.5 milyon dolar oldu! Vergi kaldırılacak mı?

Değerli Konut Vergisi'nin 2 yılda bütçeye katkısı 3.5 milyon dolar oldu! Vergi kaldırılacak mı?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde Değerli Konut Vergisi'ni kaleme aldı. Türkmen, Değerli Konut Vergisi'nin kaldırılması gerektiğini dile getirdi. İşte o yazı...



"Değerli Konutlar Vergisi beyan esasına dayalı bir vergidir. Mükellefler beyannamelerini mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden alınan bina vergi değerini gösteren belgeyi eklemek suretiyle ilgili yılın Şubat ayının 20'nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairelerine vermek zorundadırlar. Bu vergi şubat ve ağustos ayında iki eşit taksitte ödenmektedir" diye Nedim Türkmen, Değerli Konut Vergisi'nin 2 senelik uygulamasının neticesinde oluşan tabloyu da paylaştı. 

İlk uygulama yılı olan 2021 yılı için bütçeye konulan hedefin 350 milyon Türk Lirası olduğunu belirten Nedim Türkmen, bunun 23 milyon Türk Lirası olduğunu belirtti. Türkmen, "2022 yılı ek bütçe ile revize tahsilat hedefi 44 milyon TL olarak belirlenmiş ve ağustos sonu itibariyle de yapılan tahsilat tutarı 41 milyon TL olarak gerçekleşmiştir" diyerek açıklamasını sürdürdü ve iki senede değerli konut vergisi tahsilatının 64 milyon Türk Lirası olduğunu aktardı. 

Değerli Konut Vergisi nin 2 yılda bütçeye katkısı 3.5 milyon dolar oldu! Vergi kaldırılacak mı?

Değerli konut vergisinin mükellef sayısının ne olduğuna ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sitesinde de herhangi bir bilgi  bulunmadığının altını çizen Türkmen, "2 yılda toplam tahsil edilen 64 milyon TL vergi rakamından bahsettiğimize göre, mükellef sayısının çok az olduğu görülmektedir" ifadelerini kullandı ve bu düzenlemenin bütçeye 2 senede sağladığı katkının güncel döviz kuruyla 3 milyon 500 bin dolar olduğunu dile getirdi. 

Değerli konut vergisi ile ilgili yapılan düzenlemenin teknik hatalar içerdiğini ve üzerinde yeterğince çalışılmamış olunduğunu ileri süren Nedim Türkmen, "Vergilendirmede basit bir sistem kurmak yerine mükelleflere belge temin etmek ve ibraz etmek yükü getirilmiş, sanki mükellefleri cezalandırmak amacı güdülmüştür" dedi ve vergi toplamanın maliyetinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. 

Değerli Konut Vergisi nin 2 yılda bütçeye katkısı 3.5 milyon dolar oldu! Vergi kaldırılacak mı?

Gelecek hafta Meclis'e sunulması beklenen torba yasa teklifine eklenecek bir hüküm ile bu verginin kaldırılmasının çok doğru olacağını dile getiren Türkmen, "İleride lüks konutlar ve diğer servet unsurları ile ilgili bir vergisel düzenleme elbette yapılabilir" diye konuştu. Türkmen, bunun sadece gelir sağlama değil, vergi adaleti, mali güç ve gelir dağılımında adalet kurmaya yönelik hedeflerinde unutulmayarak yapılması gerektiğini belirtti. 

TOKİ'nin Kanal İstanbul manzaralı 621 konutluk 3.etap ihalesi iptal edildi!

TOKİ 2022 arsa başvuruları 3 gün sonra başlıyor! 

5 bankada kıyamet koptu! Ziraat, Akbank, TEB, Şekerbank, ING az önce peş peşe açıkladı! Duyan şok oldu!


Geri Dön