24 / 07 / 2024

İster çek yat, ister çık yat!

İster çek yat, ister çık yat!

Evler küçük mobilyalar büyük. Masko'daki İrtibat Mobilya bu serzenişlere kulak vermiş ranzaya dönüşen kanepe, sekiz kişilik yemek masası olan orta sehpası üretmiş. Sırada çift kişilik yatak olacak tekli koltuk var!




Mobilya alışverişinde klasik anne istekleri vardır. Mesela, alınacak eşya kanepe ise açılıp yatak olması, altında her şeyi toparlayacak kocaman bir kasası bulunması istenir. Yemek masası olabildiğince kibar görünsün, misafir geldiğinde 12 kişiyi birden sofraya buyur etsin denir. Tabii tüm bu talepler Türk misafirperverliğindendir. Üreticiler de durur mu, anneleri mutlu etmek için aklın sınırlarını zorlar, yeni tasarımlara yelken açar. Masko ve Eyüp'te mağazaları bulunan İrtibat Mobilya da bu firmalardan biri. Mağazada hayli ilginç, bir o kadar da kullanışlı tasarımlar var. Kanepeler ranzaya dönüşüyor, sehpalar ütü masası ya da sekiz kişilik bir yemek masası oluyor. Mağazada bulunduğumuz süre boyunca gördüklerimiz, arabaların insana benzeyen robotlara dönüştüğü reklam filmlerini aratmıyor!


Çalıştığı markayı satın almış


İrtibat Mobilya'nın merkezi Eyüp'te. Üretim de burada yapılıyor. Tasarım, üretim ve dağıtım ekibiyle birlikte 25 kişilik bir ekip var arka planda. Hikâyenin asıl kahramanı ise firmanın ortaklarından Hacı Ünalan.  Ankara  Siteler'de çırak olarak başlar işe Ünalan. 1995 yılına kadar İrtibat Mobilya bünyesinde işçi olarak çalışır. Servis, üretim, pazarlama derken bayilik teklifi gelir. İstanbul'da, bir sene kadar markanın bayiliğini yapar. İrtibat Mobilya'nın kurucuları işi bırakmaya karar verince akla ilk Hacı Bey gelir. Ne de olsa işin her aşamasında bulunmuş, üretimden pazarlamaya her şeyi öğrenmiştir. Bu teklif sonrası firmanın tescil hakkını üzerine alır ve işçi olarak başladığı markanın sahibi olur Hacı Ünalan. Şimdi ortağı Abdullah Baker ile çalışmalara devam ediyor. Tasarımların altında ise çoğunlukla onun imzası var. Peki, nereden geliyor aklına böyle fikirler?


Çocukluğundan beri böyle ilginç fikirlere açık olduğunu, bir şeyler yapmaya çalıştığını anlatıyor Hacı Ünalan. Bir de işin başka bir boyutuna dikkat çekiyor: "Ben Anadolu çocuğuyum. Misafirimiz çok fazla gelirdi, sekiz kardeş bir arada büyüdük. Evlerdeki bu tarz ihtiyaçları iyi bilirim." İlk tasarımı yaklaşık üç sene önce yaptığı, beş saniye içinde iki katlı ranzaya dönüşen kanepe olur. Ürün ilgi görünce bu sene hem çift kişilik ranza hem de yatak olacak şekilde yenilenir.


Sehpa arayana kanepe sattığımız oluyor


Tasarımlar müşterilerin o kadar ilgisini çekiyormuş ki, görünce hiç ihtiyacı yokken bile alanlar oluyormuş. "Sehpa arayana kanepe sattığımız çok olmuştur. Ya da koltuk takımı bakan müşteriyi masa ile gönderiyoruz." diyor Hacı Ünalan. Yapılanlar bu kadarla da sınırlı kalmayacak. Sırada, çift kişilik yatağa dönüşecek tekli koltuk var mesela. Nasıl olacak diye merak ediyoruz, kollarını kullanarak kanat gibi açacaklarını söylüyor Ünalan.


DOLUNAY KANEPE: Adını, şekil itibarıyla dolunay gibi açılmasından alan bu kanepe, çift kişilik oval bir yatak oluyor. Fiyatı: 1.550 TL


MANDALLI SEHPA: Salonunuzda şık bir orta sehpası olarak kalabilecek bu ürünün işlevi aslında birden fazla. Mandallı sehpa, hem ütü masası olarak kullanılabiliyor hem de sekiz kişilik bir yemek masası oluyor. Bu haldeyken boyunu küçültüp yer sofrası da yapabilirsiniz. Fiyatı: 850 TL


PUF SEHPA: Orta yüzeyi cam bir sehpa şeklindeki bu ürün aslında bir masa! İçindeki puflar kenara ayrıldığında görünen pedala basıldığında cam yüzey yukarıya doğru çıkıyor. Beş kişinin etrafına oturacağı bir masa oluyor.


LARA TEKLİ: Açıldığında 2 metre boyunda, 70 cm eninde bir yatağa dönüşen bu tekli kanepe, özellikle hastaneler tarafından refakatçi koltuğu olarak talep görüyormuş. Fiyatı: 750 TL


Aslıhan Köşşekoğlu / ZAMAN


Geri Dön