Denetimler birçok kripto para borsasını yok edebilir!
Kripto para borsalarına ilişkin denetim ve düzenleme detaylarıyla ilgili ülkeler adım atıyor. Güney Kore’de kripto para borsalarıyla ilgili yeni bağımsız denetim şartı getirileceği belirtildi.
Günlük kripto para satış işlemlerinin yerel borsalarda 20 milyar dolara ulaştığı Güney Kore’de kripto para borsalarıyla ilgili yeni bağımsız denetim şartı, sektörü global anlamda endişeye sürüklüyor.
Dünya Gazetesi'nden Deniz Kılınç'ın haberine göre; Güney Kore'de faaliyette bulunabilmek ve düzenleyici otoritelerden onay almak için bazı şartlara sahip olması gereken binlerce kripto para borsası, tam anlamıyla varoluşsal bir kriz yaşıyor. Denetim şartının yanında 2 bin 200 doları aşan kazancı olan kripto para yatırımcılarının önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 20 gelir vergisine tabi olacağına dikkat çekiliyor. Güney Kore yönetimi tarafından atılan bu adımın ülkedeki büyük borsalara yansımaması ancak küçük borsaları güç duruma düşüreceği öngörülüyor.
Bankalar ‘kara para’ sisteme girer diye endişeli
Güney Kore’de Eylül'den itibaren Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından hayata geçirilecek olan düzenleme çerçevesinde kripto borsalarının ülkede yasal şekilde faaliyette bulunabilmeleri için yerel bir bankayla işbirliği gerçekleştirerek müşterileri için hesap açmaları gerekli olacak. Ancak bankaların, bu uygulamanın kripto paralar aracılığıyla yapılan kara para aklama faaliyetlerinden kendilerinin sorumlu görüleceğine ilişkin endişeleri bulunuyor. Güney Kore kripto para sektöründe Upbit, Bithumb, Korbit ve Coinone olmak üzere dört domine borsa bulunuyor. Bu borsaların Shinhan, Nonghyup ve K-Bank gibi bankalarda müşterilerinin işlemleri için halihazırda hesapları yer alıyor.
“İşimizi yurtdışına taşımak zorunda kalabiliriz”
Ancak daha az sayıda müşterisi olan küçük kripto borsaları için bu şekilde değil. Toplam 100 bin müşterisiyle ülkenin en büyük 5'inci kripto borsası Foblgate CEO’su Lee Chul-ie, yeni düzenlemenin büyük borsaların lehine olduğuna dikkat çekti ve “Biz de yasal olarak faaliyet göstermek istiyoruz fakat bankalar bize gerçek zamanlı hesap açma konusunda pek istekli değil” dedi. Bu belirsizliğin sürmesi halinde daha fazla problemlerle karşılaşılacağını dile getiren Chul-ie, “İşimizi yurtdışına taşımak zorunda kalabiliriz” uyarısında bulunuyor. Diğer taraftan, bazı borsaların yatırımcıları korumak ve şeffaf işlemler yapmak amacıyla yeterli tedbirler almaması sebebiyle bu düzenlemenin gerekli olduğu da vurgulanıyor. Korea Capital Markets Institute yetkilisi Hwang Seiwoon, piyasada çok sayıda kripto para platformu bulunduğunu söyledi ve “Kısa dönemde hafif bir karmaşa beklense de piyasayı temizlemek için bir düzenleme gerekiyordu” diye konuştu.
Kurumsal finans devleri hala çok temkinli
Regülasyon adımları tüm dünyada hız kazanırken, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo’nun aralarında bulunduğu bazı büyük ABD merkezli bankalar ise kripto paralara karşı uyarılarda bulundu. ABD’nin finans devleri tarafından açıklanan ortak bildiride Bank of America’dan Brian Moyniham, bankanın kripto paralara ilişkin fırsatlar, riskler ve yatırımcı talebini incelediğini ancak şu anlık bu piyasadan uzak durmaya kararlı olduğuna vurgu yaptı. Diğer taraftan Moyniham bankanın mevcut 60 blok zincir patenti bulunduğunu ancak bu teknolojiyle ilgili “Henüz ölçeklenebilir bir kullanım durumu bulamadık” dedi.
Geçen günlerde müşterilerine kripto para işlemleri sunmak için hazırlık yaptığı belirtilen Citigroup yetkilisi Jane Fraser da bankanın kripto paralara dikkatle yaklaştığına vurgu yapıyor. Bankanın dijital varlık ve dağıtık defter teknolojilerine ilişkin değişimleri algılamak istediğinin altını çizen Fraser, “Kripto para dünyasına girmeden önce doğru bir yönetim ve kontrollerin olduğundan emin olmalıyız” dedi. Wells Fargo yetkilisi Charles Scharf ise bankanın “küresel ağı kapsamında yapılan sınır ötesi işlemlerin kayıtlarını tamamlamak için” blok zincirin kullanıldığı bir pilot projeyi açıklamak için hazırlık yaptığına dikkat çekti. Wells Fargo’nun şimdilik kripto para dünyasındaki adımlarının bu kadarla kaldığını vurgulayan Scharf, tanımı belirlenemeyen kripto paraları yakından izlediklerini de belirtti.