27 / 12 / 2024

Denizhan Sezgin: Turizmle planlı büyüyen Mudanya'yı birlikte oluşturacağız!

Denizhan Sezgin: Turizmle planlı büyüyen Mudanya'yı birlikte oluşturacağız!

Mudanya’nın mahalle ve köylerine çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek vatandaşlar ve esnaflarla buluşan Denizhan Sezgin, sorun çözmede, fikir ve proje üretmede sivil toplum kuruluşları ve halkla birlikte ‘ortak akıl’ anlayışını benimsiyor.




 

CHP’den Mudanya Belediye Başkanlığı’na aday adayı olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Denizhan Sezgin, mudanyayorum.com ‘un sorularını yanıtladı.

Mudanya’da düğümü çözebilecek sektörün turizm olduğunu ifade eden Sezgin, özellikle gençlere, kadınlara, çocuklara ve engelli vatandaşlara yönelik kültürel ve sosyal yaşam alanlarına sahip planlı büyüyen bir Mudanya hazırlığı içerisinde…

Aday adaylığı süresince Mudanya’nın mahalle ve köylerine çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek vatandaşlar ve esnaflarla buluşan Denizhan Sezgin, sorun çözmede, fikir ve proje üretmede sivil toplum kuruluşları ve halkla birlikte ‘ortak akıl’ anlayışını benimsiyor.

 

-Siyaset konusuna girmeden önce sizi okuyucularımıza daha iyi tanıtabilmek adına sivil toplum kuruluşlarında üstlendiğiniz aktif rollerden bahsetmek isteriz..  Öncelikle bize STK’larla olan bağınızı anlatır mısınız?

Malumunuz halka hizmet gayeniz olunca, halka hizmetin tek yolu siyaset değil. Biz de uzun yıllar sivil toplum kuruluşları bünyesinde çalışmalar yaparak, Bursa’ya ve Mudanya’ya faydalı olmaya çalıştık. Sivil toplum çalışmalarıma 1984 yılında başladım. İlk dernek başkanlığımı 1986 yılında yaptım. Birçok dernekte çalışmalarım oldu. Kısa adı GESİAD olan Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği  ile tanışmam 1993 yılında oldu ve o dönemde yapılan seçimlerde yönetime seçildim. GESİAD’ta yönetim kurulu üyeliği ve saymanlık yaptıktan sonra, 2000-2009 yılları arasında başkanlık yaptım. Yine aynı dönemde 2004 yılından 2012 yılına kadar kısa adı MAGİFED olan Marmara Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanlığı yaptım. Bu dönem GESİAD’ta Onur Kurulu üyesi ve MAGİFED’te ise Yüksek Danışma Kurulu başkanlığını sürdürmekteyim.

2004 - 2008 yılları arasında Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkan Yardımcılığı yaptım. 2006 ve 2008 yılları arasında kısa adı MAKSİFED olan  Kuzey Marmara Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu’nda yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundum. O dönemde MAKSİFED Başkanı Celal Beysel’di ve yönetim kurulunda şimdi TÜSİAD Başkanı olan Muharrem Yılmaz ile birlikte çalıştık.

Bu süre içerisinde profesyonel turist rehberi kokartına sahip olduğum için 2008 yılında Bursa’da  Güney Marmara Turist Rehberleri Derneği’ni faaliyete geçirdik. Bu yıl içinde ise Bursa Bölgesel Rehberler Odası’nı kurduk. Odanın seçilmiş il temsilcisiyim. Yine turizm ile ilgili olarak bu yılbaşında da Mudanya’da Turizm Kültürü Geliştirme Derneği Başkanlığı’na seçildim. Turizme bağlı olarak Mudanya’da oluşturduğumuz Mudanya Turizm Gönüllüleri Platformu yönetim kurulu üyesiyim.

Mali Müşavir olduğum için de Bursa Mali Müşavirler Odasına kayıtlıyım ve geçen dönem Uluslararası Mesleki ilişkiler komite başkanlığı yaptım. Mesleğimle ilgili olarak Uluslararası Muhasebe Bağımsız Denetim Derneği’nin başkan yardımcısıyım. İş dünyasına yönelik olarak CHP tarafından kurulan İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi Bursa Temsilciliğini yürütmekteyim. Üyesi olduğum diğer dernekler ise KOBİSİAD’da başkan yardımcısı,  BALKANSİAD ve Bursa Afet Derneği’nde Denetleme Kurulu üyeliği yapmaktayım. Geçen ay içinde kurulan Bursa Golf Kulübü Derneği’nin de kurucu üyesiyim. Ayrıca 1989 yılından beri Bursaspor, ADD Bursa Şubesi, BUSİAD, TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği, Uludağ Üniversitesi Mezunlar Derneği ve Uludağ Tüketici Derneği üyeliklerim devam ediyor. Eğitim, sağlık, çevre, engelliler, okuma - yazma ve gençlik gibi birçok konuda sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirilmesinde GESİAD başkanlığım süresinde 4 adet Avrupa Birliği hibe projesinin Bursa'ya kazandırılmasında katkım olmuştur.

 

-Kaç yıldır siyasetin içerisindesiniz?

Siyasete başlayalı 10 yıl oldu. Büyükbabam Mehmet Sait Sezgin, 1940 ve 1955 yılları arasında CHP Mudanya İlçe Başkanlığı, amcam Avukat Mustafa Metin Sezgin ise 1994 yılında CHP Osmangazi İlçe Başkanlığı görevlerinde bulunmuşlar. 2009 yılındaki yerel seçimlerde CHP’den Osmangazi Belediye Başkan adayı oldum. Seçimlerde partimizin Osmangazi’de bugüne kadar aldığı en fazla oyu alarak seçimlerde 89 bin oyla ikinci parti olmuştuk. O günden sonra parti çalışmalarına ara vermeden devam ettim. 2012 yılında yapılan Bursa İl Başkanlığı seçiminde Metin Çelik başkanlığındaki il yönetimine girdim. Sivil toplum kuruluşlarından ve Mudanya’dan sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak görev aldım. Şimdi 2014 yerel seçimlerinde özgürlüğün ve barışın kenti Mudanya’nın rahat bir nefes alması için CHP’den Mudanya Belediyesi Başkanlığı’na talibim.

 

“TEMEL PRENSİBİMİZ: MUDANYALILAR KAZANMADAN, MUDANYA DA KAZANAMAZ”

 

-Hayırlı olsun diyelim ve sizlere seçim maratonunda başarılar dileyelim.. Peki, bu yolda Mudanya Belediye Başkanlığı’na aday olmaya götüren en önemli etken ya da etkenler neler oldu?

Mudanya hepimizin ortak paydası olması bakımından, istisnasız hepimizin gözbebeğidir. Ancak, maalesef bugün Mudanya ve Mudanyalılar, hak ettiği yerde değil. Mudanya’nın sosyo-ekonomik dinamikleri doğru okunmadığından, Mudanya’nın sahip olduğu potansiyel de istenilen düzeyde hayata geçirilemiyor. Böyle olunca da, Mudanyalıların refah seviyesi istenilen düzeyde yükseltilemiyor. Mudanyalıların refah seviyesi, Mudanya’nın turizm ve tarım potansiyeli hayata geçirilmeden yükseltilemez. Ancak öncelikle “Mudanyalıların refah seviyesini arttırmak, bizim için neden önemli?” sorusunu yanıtlamak gerek. Bizim için, “Mudanyalıların refah seviyesini arttırmak” son derece önemlidir. Çünkü bizim temel prensibimize göre: “Mudanyalılar kazanmadan, Mudanya da kazanamaz.” Bunun için de artık Mudanya’da eski tip belediyeciliğinin ötesine geçerek, belediyenin vatandaşların refah seviyelerinin arttırılmasında da sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. Artık Mudanya Belediyesi’nin ekonomik ve kültürel kalkınmada bir yandan yatırımcı, bir yandan da kolaylaştırıcı olarak önemli sorumluluk almasının zamanının geldiğine inanıyoruz. Bu sorumluluğu almak için adayız.

 

“SORUN DEĞİL, ÇÖZÜM SİYASETİ YAPACAĞIZ”

 

-Kuşkusuz Mudanya’yı ilerilere götürmek isteyen başkan adayının da güçlü bir ekibi olması gerekir. Sizin ekibiniz, projeleriniz ve Mudanya için düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Mudanya gerçeklerine uygun başarılı projeler üretmek için hem ekip çalışmasını, hem de proje siyasetini oldukça önemsiyorum. Ayrıca benim bu konuda “sorun siyaseti” dediğim, yani siyasette sorunların ne olduğunu sürekli dile getirmekten ibaret olan bir siyasetsizliğin aslında hiçbir kıymeti yoktur. Mudanya’da olduğu gibi sorunları son yıllarda çözülmemiş olduğu bir ilçede, sorunlar zaten herkesçe biliniyor. Böyleyken halen sorun siyaseti yapmak, malumun ilanından öte bir değer taşımıyor. Bu yüzden, Mudanya’da artık “sorun siyaseti” değil, “çözüm siyaseti” yapılması taraftarıyım. Mudanya’nın herkesin bildiği kronik sorunlarına çözüm olacak projelerimiz var. Halkımızın desteğiyle bunları tek tek çözeceğiz. Tabi ki bir de uzun yıllardır sivil toplum kuruluşları bünyesinde çalışmalar yapmış biri olarak, ekip çalışmasının ne kadar önemli olduğunu ve olumlu sonuçlar verebileceğini somut olarak defalarca görmüş olan bir kişiyim. O yüzden Mudanya’nın derinleşmiş sorunlarını, en güzel ekip olan bizzat Mudanyalılarla birlikte ortak aklın gereklerini yerine getirerek çözebileceğimize inanıyorum.

 

-Sokağa çıktığınızda Mudanya’nın içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şimdilerde Mudanya’da dolaştığınızda, kendinizi bizim çocukluğumuzun geçtiği huzurlu bir sahil kasabasında değil de, sanki İstanbul’un en yoğun nüfuslu yerindeymiş gibi hissediyorsunuz. O yüzden, Mudanya’nın hak ettiği şekilde yönetilmediğini görmekten üzüntü duyuyorum. Lakin Mudanya’nın hiçbir sorunu, öyle ilk defa Mudanya’nın yaşadığı bir sorun değildir, Mudanya’nın sorunları sadece kararlı bir şekilde ortak aklın gereği neyse o yapılarak çözülebilecek sorunlardır. Ancak günler geçiyor ama Mudanya’nın sorunları yerinde sayıyor. Bunu anlamak açıklamak mümkün değildir. Çünkü Mudanya’dan giden geri gelmez. Mudanya gün geçtikçe artan bir şekilde doğasını ve tarihsel dokusunu kaybediyor. Bundan en çok da Mudanyalı kaybediyor. Hâlbuki kimsenin Mudanya’ya ve Mudanyalılara kaybettirmeye hakkı olmadığını düşünüyorum.

 

“ÇIKIŞ NOKTAMIZ TURİZM…”

 

- Mudanya’nın katma değerini artırmak için turizm ilçede çıkış noktası olarak görülüyor. Sizin bakışınızla Mudanya’da turizmi değerlendirecek olursak…

Bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizmi Mudanya fazlasıyla hak ediyor. Şöyle ki, Mudanya’nın geleceği için her biri sorulması gereken şu kritik soruları sorduğumuzda; Mudanya markasını nasıl güçlendirebiliriz? Mudanyalıların yaşam kalitelerini nasıl arttırabiliriz? Mudanya’yı nasıl daha yaşanılası bir yer yapabiliriz? Mudanya’da katma değeri nasıl yükseltebiliriz?” sorularının hepsinin ortak cevabı turizmdir. Mudanya’da düğümü çözebilecek sektördür. Bunu birkaç açıdan görmek mümkündür. Örneğin, daha yaşanabilir olmayan bir yerde turizm olmaz. Yine yerel halkı memnun olmayan bir yerde de turizm olmaz. O yüzden Mudanya’da turizmi daha ilerilere götürmek konusunda atacağımız adımlarla, Mudanya’nın daha yaşanılabilir bir yer olması ve öncelikle Mudanyalıların Mudanya’da yaşamaktan daha fazla memnun olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. O yüzden Mudanya’nın turizm pastasından hak ettiği payı almasına ve turizm gelirlerinin tüm Mudanya’ya yayılmasına yönelik atacağımız adımlarla, Mudanya’nın katma değerini arttırmak ve bu değeri olabildiğince tüm Mudanya’ya yaymak yoluyla Mudanyalıların refah seviyelerini arttırmak en temel amaçlarımız arasında yer almaktadır.

 

“BELEDİYE ÖNCÜ OLMALI”

 

-  Mevcut turizm potansiyelini nasıl hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz? İlçedeki tarihi eserlerle ilgili projeleriniz var mı?

Tarihi ve doğal güzellikleri bakımından Mudanya, varlık içinde yokluk çeken bir ilçe konumunda. Bu güzelliklerin yeterince turizme kazandırılamaması, Mudanya’nın turizm potansiyelinin yeterince hayata geçirilememesine yol açmakta. Ancak burada Mudanya’nın turizm potansiyelini hayata geçirirken özellikle gözetilmesi gereken ve belki de en temel hususlardan biri, sürdürülebilir bir turizmi hedeflemektir.

Mudanya’da artık turizmin gerekliliğini tartışmak yerine, “nasıl bir turizm”i tartışmaya açma zamanı çoktan gelmiştir. Bu açıdan, daha en baştan sürdürülebilir bir turizm politikasının gerekliliğinin bilinciyle adım atmak gerekmektedir. Sürdürülebilir bir turizm politikasını gözettiğimizde geleneksel mimarinin korunması ve doğa dostu yapılaşmanın gerekliliği bilinci de kendiliğinden temel hassasiyetlerimiz arasında yerini alacaktır. Çünkü daha doğal ve kültürel varlıklarını koruyamayan bir yerde turizm olmaz. O yüzden Mudanya’da turizmi daha ilerilere götürmek konusunda atacağımız adımlarla, Mudanya’nın doğal ve kültürel varlıklarına sahip çıkılması konusunda bu değerlerin kayıt altına alınmalarından restore edilmelerine kadar belediyenin öncü bir rol üstlenmesini amaçlıyoruz.

Yine daha doğal ve kültürel sermayesini tanıtamayan bir yerde turizm olmaz. O yüzden Mudanya’da turizmi daha ilerilere götürmek konusunda Mudanya’nın sahip olduğu doğal ve kültürel sermayesinin tanıtımında belediyenin öncü bir rol üstlenmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

 

-Düşüncelerinizi ve görüşlerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyor, sizlere çıkmış olduğunuz siyasi yolculukta başarılar diliyoruz.

 

**

 

DENİZHAN SEZGİN KİMDİR?

1964 yılında doğdu. Altı kuşaktır Mudanyalı olup, Halitpaşa Mahallesi’nde ikamet etmekte. Avukat ve Yeminli Mali Müşavir (E. Baş Hesap Uzmanı) İsmail Hakkı Sezgin’in oğlu olan Denizhan Sezgin, Mudanyalıların yakından tanıdığı Avukat Metin Sezgin ve Mali Müşavir Emin Sezgin’in de yeğenidir.  Ortaokulu Londra’da, lise öğrenimini Bursa Anadolu Lisesi’nde, üniversite eğitimini Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümü’nde tamamladı. 1991 yılında Amerika’da Southern New Hampshire (College) University’nde (MBA) İşletme Yüksek Lisansı (Master) yaptı. 1999 yılından beri Serbest Mali Müşavirlik yapmakta. İngilizce dilinde 1989 yılından beri de Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi kokartına da sahip olan Sezgin’in çeşitli dergi ve gazetelerde birçok makaleleri yayınlanmıştır. Birçok dernek ve sivil toplum kuruluşlarında başkanlık yapan ve yönetimlerde yer alan Sezgin’in GESİAD başkanlığı döneminde 4 ayrı Avrupa Birliği hibe projesini Bursa’ya kazandırmıştır. 2009 yerel seçimlerinde CHP’den Bursa Osmangazi Belediye Başkan adayı olan Sezgin, 2012 yılında yönetimine girdiği CHP İl Başkanlığında, STK’lardan ve Mudanya’dan sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Boğaziçi Üniversitesi Mezunu ve Uludağ Üniversitesi öğretim görevlisi olan Güzin Sezgin ile evli olan Sezgin, 17 yaşında bir erkek çocuk sahibidir.  Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.


Yeni Marmara


Geri Dön