23 / 12 / 2024

Denizli Beyağaçlılar, para bulurlarsa arazi davalarını sürdürecekler!

Denizli Beyağaçlılar, para bulurlarsa arazi davalarını sürdürecekler!

Denizli'nin Beyağaçlılar, Mihrişan Valide Sultan Vakfından Hazine'ye intikal eden arsa ve arazileri almak için mahkemeye başvurdu



Denizli’nin Beyağaç ilçesinde vatandaşlar, Mihrişan Valide Sultan Vakfından Hazine’ye intikal eden arsa ve arazileri almak
 için mahkemeye başvurdu.

Beyağaç merkez Cumhuriyet ve Çamlık mahalleri ile Kızılcaağaç ve Sazak köyünden bazı vatandaşların, oturdukları veya kullandıkları arsa ve araziler ile evlerinin tapularını almak için yaptıkları başvuru Kale Asliye Hukuk Mahkemesinde ele alındı.

Mihrişah Valide Sultan Vakfından Hazine’ye intikal eden arazilerin kendilerine verilmesini isteyen vatandaşların talebini değerlendiren mahkeme, 6100 sayılı kanun gereğince dava giderleri için iki hafta içerisinde parsel başına yaklaşık 3 bin 800 bin lira ön ödeme yapılmasına karar verdi.

Beyağaç ilçesinden 3 minibüsle gelen vatandaşlar, karara tepki göstererek, bu parayı ödeyemeyeceklerini, arazilerin de bu değeri etmeyeceğini söyledi. Hazine adına kayıtlı 43 bin dönümden fazla arazinin tapusunun iptal edilerek kendilerine tescil edilmesini isteyen vatandaşlar, konunun 4 bin 800 kişiyi ilgilendirdiğini bildirdi.

Davacıların vekili olan Muğla Barosu avukatlarından Aydın Toraman, gayri sahih vakıf arazisinin zilliyetle kullanılmasının mümkün olduğunu belirterek, müvekkili olduğu 216 kişinin yıllardan beri kullandığı arazilerin mülkiyeti için zilliyetle hak talebinde bulunduklarını belirtti.

Davayı yeni kanun yürürlüğe girmeden önce ağustos ayında açtıklarını dile getiren Toraman, şunları söyledi:

"Bu yasada bir hüküm var (Yasanın yürürlüğe girmesinden önce açılmış davalar da yeni yasaya uyarlanır) diyor. Böyle olunca her parsel için 3 bin 800 lira gibi bir ön ödeme öngörülüyor yeni yasada. Bin 900 lira bilirkişi ücreti, bin 900 lira mahkeme giderleri ve ayrıca, davanın nisbi olarak dava harcı. Bunlar büyük rakamlar tutuyor. Dağ köyü malum, kıraç arazi. Köylü mağdur vaziyette. Hak arayamayacak. Çok fakirler için adli müzaheret talebinde bulunacağız, yani mahkeme masraflarının devlet tarafından karşılanması. Bir kısmı için sanıyorum mahkemeden karar alabiliriz. Tabii dava da çok enteresan. Mihrişan Valide Sultan Vakfından devlete intikal ettiği iddia edilerek kadastro tespiti Hazine adına yapılmış. Oysa köylüler 100 yıldan fazla bir zamandan beri burada yaşıyor. Daha önce de Muğla Marmaris’te böyle bir dava köylüler lehine neticelendi. Köylülerin bu davayı kazanacaklarını ümit ediyorduk. Ama bu davanın şartlarını yerine getirmek oldukça güç. 15 günlük kesin süre var. Bu süre içerisinde ödeyenler ödeyecek, ödeyemeyenler davalarını açamayacak. İlk duruşmada mahkeme uyarlama kararı verdi, eski davayı yeni yasaya uyarlama kararı. Onun için de 15 gün içerisinde bu rakamlar yatırılacak, ondan sonra yargılama devam edecek."

Adalet aramanın oldukça pahalı hale geldiğini savunan Toraman, "Bin liralık bir dava açsanız, bin liraya yakın mahkemeye para yatırıyorsunuz. Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki bu hükümler, hak arama özgürlüğünü çok sınırlıyor. Hak aramak için köylülerin açtığı dava, vatandaşlardan harçlarını yatıramadıkları için devam edemeyecek. O köyde 1 dönüm yerin piyasa fiyatı en fazla 3 bin lira. Devletin oraya koyduğu rayiç bedel bin lira. Bin liralık bir gayrimenkul için dava açtığında köylü 4 bin 500 lira mahkemeye ödüyor. Buna bir de avukat ücretini ilave edin. Küçük davalarda insanlar mahkemeye gitmeyecekler, gidemeyecekler" diye konuştu.

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Durmuş Yenitopçu, "Yıllardan beri üzerinde oturduğumuz arazilerimiz Hazine adına 1997 yılında tescil edildi. Bu arazilerin kökünün Mihrişah Sultan zamanından geldiği iddia edilerek bu yapıldı. Bu yerler bizim atalarımızın, yıllardan beri bu topraklarda yaşamışlar, biz yaşamaya devam ediyoruz, babam yaşamış, dedem yaşamış, devletimizden çözüm bekliyoruz" dedi.

Çamlık Muhtarı Hüseyin Sürgüt de, "Tarlayı satsak o para etmez. Kim alacak bu fiyata" dedi.

Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay da arazinin Osmanlı İmparatorluğu zamanında 2. Ahmet’in annesi Mihrişah Valide Sultan’a çeyiz hediyesi olarak verildiğini, 1970’li yıllarda kadastro çalışmalarının yapıldığını belirterek, "Kadastral çalışmalar sonucunda 10 bin 600 dönümlük arazi Hazine adına tescil edildi. Vatandaşlar, oturmakta ve kullanmakta oldukları arsa-arazi ile evlerinin tapularını alamıyorlar, mağdurlar" dedi.

AA


Geri Dön