29 / 04 / 2024

Depozito kira yerine geçer mi?

Depozito kira yerine geçer mi?

Kira hukukuna göre, taşınmaz mal sahibi kiraya verdiği gayrimenkulü için kiracısından güvence bedeli adı altında depozito talep edebiliyor. Peki söz konusu depozito kira yerine geçer mi?



Depozito kira yerine geçer mi?

Kira hukukuna göre, taşınmaz mal sahibi kiraya verdiği gayrimenkulü için kiracısından güvence bedeli adı altında depozito talep edebiliyor.


Ancak söz konusu depozito bedelinin üç aylık kira bedelinden yüksek olmaması gerekiyor. Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor. Peki, depozito kira yerine geçer mi?


Depozitonun kiraya sayılması

Depozito, kanunen kira bedeli olmuyor; yalnız yaşanacak zararların teminatı olarak alınıyor. Buna göre kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; zararın giderilmesi için bu kira borcu depozitodan düşülüyor.


Buna karşın; kiracı ile herhangi bir problemin yaşanmaması durumunda taşınmaz sahibi, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.



Kiracı güvence verme bedeli ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön